İslam'da temiz kalmanın adıdır "İffet"

İslam'da temiz kalmanın adıdır "İffet"

Allah, belirlediği düzen halinde kendisini kulluk için canlı varlıkları yaratmış ve onların temiz kalmalarını söylemiştir. Peki, İslam dininde iffet ne demek? Kur’an’da iffet nedir? İffetin önemi nelerdir? İşte detaylar:

İnsanoğlunun eşrefi mahlûkat olarak yaratan yüce Allah, dünyaya tertemiz gönderdiği kullarının orada iffetli ve nezih bir hayat sürmelerine ve yine kendisine tertemiz dönmelerini ister. Bu nedenle Allah'u Teâlâ kullarını günahlardan, edebe ve ahlaka aykırı her türlü kötülükten sakındırmaktadır. İnsanın diğer varlıkların en mükemmeli ve şereflisi kılan üstün değerlerden biriside iffettir. Peki, İslam dininde iffet ne demek? Kur’an’da iffet nedir? İffetin önemi nelerdir? Tüm detaylar haberimizde:

iffet-2.jpg

İFFET MÜMİNLERİN ÖZELLİĞİDİR

Kelime manası olarak; güzel olmayan söz ve davranışlardan sakınmak anlamına gelen iffet, ahlaki bir terim olarak ise kişiyi bedeni ve maddi hazlara aşırı düşkünlükten koruyan erdem anlamına gelir. Daha öz bir ifade ile iffet, dinin yasakladığı aklıselim sahiplerinin hoş görmediği ve insani ve ahlaki değerler ile bağdaşmayan şeylerden uzak durmak demektir. İffet, olgun bir mümin için hidayet, takva ve gönül zenginliği gibi yüksek değere sahip meziyettendir.

iffet-3-001.jpg

Allah C.C., kullarını günahlardan sakındırır. Onların namuslu ve iffetli olmalarını ve haramdan sakınmalarını emreder. Kur’an’da şöyle buyrulur: “Mümin erkeklere söyle; gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yoktur ki Allah onların yaptıklarından hakkı ile haberdardır. Mümin kadınlara da söyle gözlerini haramdan sakınsınlar. Irzlarını korusunlar. Yüz ve el gibi görünen kısımlar müstesna, ziynet yerlerini göstermesinler.

iffet-4.jpg

Evlenmeye güçleri yetmeyenler de Allah kendilerini lütfu ile zengin edinceye kadar iffetlerini korusunlar. Allah Resulü de; “Bir kimse zina yaptığı sırada mümin olarak zina yapmaz” buyurarak kişinin iffetine zarar veren zinanın olgun bir mümine yakışmayacağını, insanın en kıymetli cevheri olan imanına zarar vereceğine söylemiştir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.