İnsanın kozmetik kadar değeri yok

İnsanın kozmetik kadar değeri yok

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, dünyadaki insani yardıma 30 milyar civarında para ayrılırken, kozmetik sektörüne 200 milyar doların harcanmasına tepki gösterdi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından düzenlenen 3. Marka Festivali tüm hızıyla devam ediyor. ATO’da yapılan etkinliğe başkentin birçok yerinden ziyaretçiler geliyor. Katılımın hayli yoğun olduğu gözlemlenirken ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu üniversite öğrencileri oluşturuyor. Öğrenciler gelecekte düşündükleri meslekler ve çalışmak istedikleri şirket ve kurumlar ile ilgili tanıtım amaçlı kurulan stantlardan bilgiler alabiliyor. 

AÇLIKTAN ÖLÜNEN BAŞKA BİR DÜNYA VAR

whatsapp-image-2017-12-14-at-11.57.46-(2).jpeg

Marka Festivalinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı (AFAD) Dr. Mehmet Güllüoğlu önemli bir konuşmaya imza attı. Etkinlikte markalaşma ve sektör konularının dışında dünyada yaşanan açlık, savaş ve mülteciler konusuna dikkat çeken Güllüoğlu, “Somali’den Kenya’ya yemek bulmaya göç eden bir mülteci kampında açlıktan çocuğu ölen bir annenin onu toprağa verişini gördüm. Neden konuşmaya böyle başladım derseniz yüzlerce parametrenin, sektörün, markanın dahası cep telefonunun, kıyafetin parfümün konuşulduğu bir hayat varken esasında ölümle hayatın iç içe geçtiği bir hayatta yaşanıyor. Göçmenlikte böyle bir dünyanın bir parçası kimi savaştan kaçıyor kimi yemek bulamadığı için başka bir ülkeye göçüyor. Bir taraftan 2017 yılı diyoruz ve modern hayatlar yaşıyoruz diyoruz bir yandan da sanki binlerce yıl önceki gibi insanların açlıktan göç ettiği ve öldüğü bir dünyayı görüyoruz” dedi. 

KOZMETİK 200 İNSANI YARDIM 25 MİLYAR DOLAR

Etkinlikte dünyada yaşanan adaletsizliğe de dikkat çeken Güllüoğlu, “Sizin hayatınızda bu katliamlar ölümler ne kadar yer tutuyor? Yoksa hangi parfümü nereden alsam hangi ayakkabı ne kadar bunlar mı ilgilendiriyor? Ya da insanların hayatları ile alakalı ölümle, hastalıkla açlıkla ilgili gerçek dertler mi ilgilendiriyor. Bakın arkadaşlar dünyadaki kozmetik sektörünün toplam büyüklüğü 200 milyar dolar. Dünyadaki insanı yardım ile alakalı sektörün büyüklüğü ise 25-30 milyar dolar civarında kalıyor. İnsanı yardım kuruluşları olarak yetersiz kalabiliyoruz; çünkü dünyanın ilgisi bu tarafta değil. Savaş ve açlıkla ilgili konular olduğunda insanlar beni ilgilendirmiyor deyip başka konulara bakıyor” diye yakındı. Güllüoğlu bu algıyı değiştirmek için çalıştıklarını da belirtti. 

İNSANI YARDIMDA TÜRKİYE  İKİNCİ SIRADA 

Türkiye’nin insanı yardım konusunda dünyada en üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Güllüoğlu, “Ülkemiz bu konuda dünyada 2. sırada yer alıyor bunu sürdürmek çok önemli. Öte yandan dünyanın en büyük ekonomisi de değiliz. Mesele büyük ekonomi olmaktan ziyade devlet harcamalarını bu yöne çekebilmeniz ve bu konuya yaklaşımınız. Dünya açlığa çok kolay çözüm bulabiliyor dediğimiz gibi bütçeler çok fazla değil. Fakat devletlerin paralarını silaha mı yardıma mı harcayacağı ve dahası ırkçı bir yaklaşım sergileyerek yardıma muhtaç insanlara kapılarını kapatması çözülmesi gereken asıl mesele. Ben de kendime vazife bildiğim bu konuları festivalde konuşarak aktarmak istedim. Lütfen bir sanatçının bir sanatçıyla olan ilişkisi yerine dünyanın bir yerinde yaşanan açlıklar katliamlar sizi daha çok ilgilendirsin. Marka festivalinde en önemli marka insandır özelliği ise kendinden başkasını düşünebilen bir canlı olmasıdır” şeklinde konuştu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.