İnsanı yücelten önemli değer: “Ahlak”

İnsanı yücelten önemli değer: “Ahlak”

İnsanı yücelten değerlerin başında güzel ahlak gelmektedir. Çünkü en güzel surette yaratılan insan, ancak ahlaki özelliklere sahip olmakla birlikte yaratılışındaki bu güzelliği ve kamil bir insan olma vasfını elde edebilir.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (SAV), güzel ahlakın önemini şu sözlerle ifade etmiştir: “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” Hz. Muhammed’in bu sözü, ahlakın insanlar için ne kadar önemli bir değer olduğuna dikkat çekmiştir. Nitekim Allah’u Teala’da Peygamber Efendimizi ahlakının yüceliği ile övmüştür. Güzel ahlaklı olmak yüce dinimizin bir emridir. Zira insanlık onurunun yüceltilmesi ve aynı zamanda toplum hayatının huzur ve güven içinde devam edebilmesi güzel ahlakı temin etmekle mümkündür.

ahlak-2-001.jpg

Kötü davranışların çokça işlenmesi ve toplumda yaygınlaşmasının bütün topluma zararı dokunmaktadır. Atalarımız, bu yüzden ‘bir kötünün dokuz mahalleye zararı vardır’ demişlerdir. Bunun içindir ki İslam ahlakının temelini gerek söz ile gerekse de davranışta hiç kimseye zarar vermemek, kimseyi kırıp incitmemek oluşturmaktadır. Bir hadisi şerifte bu durum şöyle açıklanmıştır:

ahlak-3.jpg

“Ahlaki güzellikleri elde etmenin yolu da her konuda bizlere rehber ve önder olarak gönderilen sevgili Peygamberin yüce Allah tarafından övülen yüce ahlakını örnek almaktır.” Dolayısıyla efendimizin hayatını ve güzel ahlakını gereği gibi öğrenmeli ve onu en iyi şekilde tanımalıyız. Peygamberimiz güzel yüzlü, güzel huylu ve nazik kalpliydi. Hiç bir zaman sert veya dar kafalı değildi. Ağzından hiçbir müstehcen bir kelime çıkmazdı. Başkalarının tavır ve hareketlerini eleştirmez veya kötülemezdi. Sevmediği bir hareket karşısında bir şey söylemez ve onunla ilgilenmezdi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.