Ilgaz Tüneli, 1 milyar liralık katkı sağladı: 6 milyon 39 bin araç geçiş yaptı
6 yıl önce kullanıma geçen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nde açıldığı günden bu yana toplam 6 milyon 39 bin araç geçiş yaptı. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, tünel ekonomiye yaklaşık 1 milyar liralık katkı sağladı.
6 yıl önce kullanıma geçen Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nde açıldığı günden bu yana toplam 6 milyon 39 bin araç geçiş yaptı. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Günlük ortalama 3 bin 500 aracın kullanmış olduğu Ilgaz Tüneli, ekonomiye yaklaşık 1 milyar liralık katkı sağladı. Tünelin açılmasıyla beraber trafik kazalarında ciddi düşüşler yaşandı. Edinilen bilgilere göre bölgede yaşanan trafik kazası oranı ise yüzde 1 seviyesine kadar düştü.
MİLYONLARCA ARAÇ TÜNELİ KULLANDI
Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, 2021 yılında 1 milyon 326 bin 45, 2022 yılında 1 milyon 202 bin 310 sürücü tarafından kullandı. 2023 yılında ise sadece 11 ayda 1 milyon 277 bin 500 araç tünelden geçiş yaptı. 2016 yılından bu tarafa tünelden ortalama 9 milyon 39 bin araç geçiş yaptığı görüldü. Günlük ortalama 3 bin 500 aracın kullanmış olduğu Ilgaz Tüneli, tasarruf katkısıyla ekonomiye yaklaşık 1 milyar liralık katkı sağladı.
“SANAYİ KURULUŞLARIMIZIN ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU”
Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’nin 2016 yılında açılması ile birlikte özellikle Kastamonu ve Sinop bölgesindeki tüm sanayi kuruluşlarımızın önü açılmış olduğunun altını çizen Kastamonu Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ve Kastamonu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Sarıahmetoğlu, “Ayrıca bölge insanına da şu şekilde faydası oldu. Özellikle nakliyeci esnafı, kış aylarında eski kamyonlarımızla Ilgaz Dağını 3 saatte zorlukla aşıyorduk. Şu anda bu araçlar artık tıra dönüştü. Bu tırlarla eski yoldan nakliyeci esnafının çalışmasının hiç şansı yok. Tünelimiz açıldıktan sonra şu anda günlük 120 ila 125 tır sadece gidişte büyük firmalarından alınan malları Türkiye pazarına indiriyoruz. Buradaki geçişler tünel şeklinde olmasaydı bizim bu ürünleri müşterimize, fabrikanın müşterilerine zamanında ulaştırma gibi bir şansımız olmazdı” ifadelerine yer verdi.
“EKONOMİYE BÜYÜK KATKILARI VAR”
2016 yılından bugüne kadar tünelin kendisini amorti ettiğini düşündüğünü ifade eden Sarıahmetoğlu, “Ayrıca bölge halkı olarak Ankara veya başka illere gidecek insanların tüneli kullanarak daha az zamanda ulaşım sağladıklarını, ambulansların daha hızlı bir şekilde hareket ederek önemli hastalarımızı kısa sürede hastaneye yetiştirmeleri hayati önem taşımaktadır. Eski dağdan 3 saatte inerken buradan 10 dakikada geçiş yapıyoruz. Bunun ayrıca ekonomiye de büyük katkıları var. Çünkü bir aracın yakıtından tutun lastiğinden, balatasından, her türlü aşamasından tünelin büyük faydalarını görüyoruz. Tünel, 2016 yılından günümüze kadar kendisini büyük ihtimalle amorti ettiğini düşünüyorum. Bu da sonuçta vatandaşımızın ve devletimizin cebinde kalan bir para maddi yönden düşünüldüğünde. Ayrıca turist olarak ilimize gelmek isteyenler ya da tur otobüsleriyle şehrimizi gezmek isteyenler, kolaylıkla tünelden geçip günübirlik veya gece konaklayarak ilimiz ekonomisine de katkı sunduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.