İki geri dönüşüm malzemesi birleşti: Atıklardan linol baskı yapılıyor
Geri dönüşüm malzemeleriyle fabrikada üretilmiş linol ve geleneksel yöntemlerle yapılmış kâğıt birleşiyor. Ankara Kalesi’nde yer alan Altındağ Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde kullanılmış kâğıtlar geri dönüştürülerek üzerine linol baskı yapılıyor.
Altındağ Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde yapılan Linol baskı çalışmasında kullanılan kağıtların büyük çoğunluğu gazete ve kullanılmayan kağıtların geri dönüştürülmesinden elde ediliyor. Geri dönüşüm malzemeleriyle fabrikada üretilmiş olan linol ve geleneksel yöntemlerle kursiyerler tarafından yapılmış kâğıt birleşerek ortaya birbirinden güzel çalışmalar çıkıyor. Linol baskı ve kâğıt üretimi dersi eğitmeni Duygu Sinan Şenocak tarafından verilen derslerde katılımcılar ilk önce kağıtlarını üretiyor, ardından hayalindeki çalışmayı linol baskı sayesinde kâğıda aktarıyor.
“KÂĞITLARIMIZI KENDİMİZ YAPIYORUZ”
Suda eriyebilen her türlü kâğıdı dönüştürebildiklerini dile getiren Linol baskı ve kâğıt üretimi dersi eğitmeni Duygu Sinan Şenocak, “Burada kâğıtlarımızı kendimiz yapıyoruz. Eski, kullanılmayan kağıtlarımızı kullanılır hale getiriyoruz. Kullanılmış atık kağıtlar, gazete kağıtları, dergi kağıtları, rulo peçetelerin iç kısmı, kaplamalı olmayan, suda eriyebilen her türlü kâğıdı biz geri dönüştürebiliyoruz. Geri dönüşüme biz burada gerçekten çok önem veriyoruz. Elimizden gelen her şekilde geri dönüşüm işini yapıp burada kendi atölyemizde, kendi imkanlarımızda yürütmeye çalışıyoruz. Mümkün olduğunca az dışardan malzeme alıyoruz. Büyük bir kısmını burada biz yapıyoruz. O yüzden de baskı ve kâğıt dersini birbirine bağlayabildik. Çünkü biz kâğıt dersinde üretmiş olduğumuz kağıtları, baskı dersinde kullanıyoruz. Öğrencilerimiz evlerinde atık kağıtlarını biriktiriyorlar. Çocuğu olan öğrencilerim kullanılmayacak duruma gelmiş ders kitaplarını, defterleri getiriyorlar. Bunun dışında tuvalet kâğıtlarının rulolarını topluyoruz. Burada bu kullanılmayacak halde olan malzemeleri kâğıda dönüştürüyoruz. Teminatımızı yine öğrencilerinizden sağlamış oluyoruz. Kendi içimizde kendi döngümüzü yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜRETİLEN KAĞITLARA LİNOL BASKI YAPILIYOR
Linol baskı aşamaları hakkında konuşan Şenocak, “Linol muşambaya benzeyen ve geri dönüşüm malzemeleriyle üretilmiş yeni bir malzeme. Bu malzemenin kendine öz oyma bıçakları var. Bu bıçaklar uçalı açılı bıçaklar. Bu bıçakları kullanarak linolun üzerine resimlerimizi yapıyoruz. Daha doğrusu bıçakları kullanarak linolun üzerindeki resimleri oyuyoruz. Oyulan kısımları negatif ve pozitif gibi düşünün. Negatif yerleri oyuyoruz, pozitif yerlerimiz kalıyor. Daha sonrasında oyduğumuz kalıpları matbaa mürekkebi merdane yardımıyla buyuyoruz. Bu çalışmaları kendi imkanlarımızla üretmiş olduğumuz geri dönüşüm kağıtlarına pires makinası yardımıyla geçiyoruz. Piresten geçirdikten sonra baskımız hazır olmuş oluyor. İlk aşamalarda tek renkli çalışmalar yapıyoruz. Çok renkli oldukça zahmetli bir teknik ve ileri bir seviye sebeple ilk etaplarda tek renkli çalışmalarla ilerliyoruz” sözlerini kullandı.
“DİĞER MERKEZLERDE OLMAYAN BİR DERS”
Diğer merkezlerde olmayan bu çalışmaların ağızdan ağıza yayılarak duyulduğunu söyleyen Şenocak, “Linol baskı Ankara’da diğer merkezlerde olmayan bir ders. Dersi açtığım ilk zamanlarda çok fazla talep olmadı. Çünkü insanlar bilmiyorlardı. Biz başlarda linol baskıyı insanlara öğretmeye ve yaymaya çalıştık. Ondan sonraki aşamalarda bir öğrencimiz kayıt yaptırdı. Daha sonra o öğrencilerin arkadaşlarından bu şekilde ders olduğunu duymuş ve bize, ‘Böyle bir ders varmış, biz bunu ögrenmek istiyoruz’ diyerek gelenler oldu. Gelmiş olduğumuz aşamada talep oldukça yoğun. Çünkü insanlar ağızdan ağıza yayılmış olan bu sanatı öğrenmek istiyorlar” şeklinde konuştu.
Son olarak henüz linol baskı ve kâğıt üretimi derslerini görmemiş, karşılaşmamış kişilere seslenen Şenocak, “Merak edipte gelmek isteyen herkese bizim kapımız sonuna kadar açık. Küçük, büyük, kadın, erkek demeden herkesle çalışıyoruz. Buranın atmosferi gerçekten çok güzel. Derslere katıldığınızda çok keyifli vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz. Diğer dersler gibi sabit bir noktada çalışmalarınızı yapmayacaksınız. Sürekli hareket halinde olacağınız için eğlenceli zaman geçireceğinizi düşünüyorum. Hem kâğıt dersi hem de linol baskı dersi oldukça rahatlatıcı dersler. Kültür ve sanat evine herkesi bekliyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.