Hüseyin Uzun: Aynı koldaki iki işletme arasında en az 500 metre olmalı

Hüseyin Uzun: Aynı koldaki iki işletme arasında en az 500 metre olmalı

Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun aynı koldaki iki işletme arasında en az 500 metre mesafe olması gerektiğini belirterek herkesin kendi sektör alanındaki ürünleri satması gerektiğini ifade etti.

Avrupa’daki sistemin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirten Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun “Aynı koldaki iki işletme arasında 500 metre mesafe kuralı getirilmeli ve işletmeciler kendi sektör alanındaki ürünler dışında ürün satmamalı” dedi. 

İki işletme arası mesafe 500 metre olmalı

Ayakkabıcılar ve Çantacılar Odası Başkanı Hüseyin Uzun sektörde yaşanan sorunları gazetemize anlattı. Uzun ayakkabı ve çanta satan işletmelerin birçok noktada iç içe olduğunu bununda esnaf için birçok olumsuzluklar doğurduğunu belirtti. Avrupa’daki sistemin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini belirten Uzun, “İki işletme arasında 500 metre mesafe olmalı. Avrupa’da sistem bu şekilde uygulanıyor. Türkiye’de de bu sisteme acilen geçilmelidir” dedi.

“Kırtasiyelerde dahi ayakkabı terlik satılıyor”

Bazı işletmelerin kendi alanlarındaki ürünler dışında ürün satmalarına tepki gösteren Uzun, “Yaz sezonunda birçok kişi ayakkabı ve çanta satma işine giriyor. Bu da piyasayı olumsuz etkiliyor. Kışın balıkçılık yapan birçok işletmeci yazın aynı işletmede ayakkabı, terlik gibi bizim branşımızda ki ürünleri satıyor. Her binanın altında birden fazla aynı sektör alanında satış yapan dükkân bulunuyor. Kırtasiyeler ve eczanelerde dahi ayakkabı terlik satılıyor. Bunların önüne geçilmesi gerekli” dedi.

Kira ücretlerine düzenleme getirilmeli

İşletme kiralarının da yüksekliğinden yakınan Uzun absürt fiyatlarda olan kiralara bir an önce dur denilmesi gerektiğini dile getirdi. Ankara’nın en işlek caddelerinde birçok mağazanın boş olduğunu belirten Uzun bir an önce kira ücretlerine düzenleme getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Odaların devlet ile vatandaş arasında bir set olduğunu söyleyen Uzun, yaşanan sorunların çözülmesi için bürokrasinin aşılamadığını dile getirdi.

“Vurguncular çoğaldı”

 Son zamanlarda vurguncuların çoğaldığını da belirten Uzun, bu konuda ciddi sayıda şikâyet aldıklarını ifade etti. Uzun, “Bazı şahıslar üreticileri dolandırarak tırlarla piyasaya ürün sokuyorlar. Semt pazarlarında, ilçelerde mağaza açarak 3-5 ay oradaki esnafı bitirmek için satış yapan fırsatçılar var. Devletin bunlara fırsat vermemesi lazımdır. Özellik ile Sincan bölgesinde bu sorunu yaşayan 50’ye yakın mağazamız var. Maliyetinin altında satış yapan vurgunculara devlet bu fiyata bu ürünü nasıl satabiliyorsun diye sormalı. Birilerini yok etmek ve tokatlamak amacıyla ürün sattıkları apaçık gözle görülmekte” diye konuştu.

Kayıt dışı çalışanlar engellenmeli

Bu yıl kış mevsiminin mevsim normallerinin üzerinde gitmesinin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Uzun, kışlıkların elde kaldığını ifade etti. Uzun, birçok esnafın siftah yapamadan dükkân kapattığını belirterek esnafın mağduriyetini dile getirdi. Sektörün durgun olmasının birçok nedeni olduğunu söyleyen Uzun, bunlardan bir tanesinin kayıt dışı çalışanlar olduğunu kayıt dışı çalışanların büyük bir kısmının ise Suriyeli sığınmacılardan oluştuğunu belirterek devletin kayıt dışı çalışmaların önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi. Esnafı kayıt dışına iten nedenlerden birisinin SSK ve BAĞKUR primlerinin yüksek olması olduğunu söyleyen Uzun, devletin bir an evvel primlerde esnafa yardımcı olması gerektiğini belirtti.

Oda sayıları azaltılmalı

Odalara düzenleme getirilerek daha ciddi çalışacak maddi güce kavuşturulması gerektiğini belirten Uzun, “Odalar ticaret odası gibi meclis üyeleriyle temsil edilmeli. Verdiğimiz hizmetlerin karşılığı alınamıyor. Devlet ve esnaf arasında kalıyoruz. Oda sayıları azaltılarak daha güçlü bir konuma getirilmelidir. Oda başkanlığı getirim gibi gözüküyor ama öyle değildir. Başkanlık gönül işidir ve hiçbir beklenti yoktur. Bundan dolayı yasaların düzenlenmesi gereklidir” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.