Hukukçu kadınlardan medyaya eleştiri: Haber diline dikkat edilmeli

Hukukçu kadınlardan medyaya eleştiri: Haber diline dikkat edilmeli

Sultan Başer’in eşi tarafından öldürülmesinin ardından haber siteleri eleştirilerin odağında. Gazetemize konuşan Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği Başkanı Habibe Yılmaz Kayar, “Basın, hassas konularda haberi servis etme şekline dikkat etmeli” dedi.

Mamak’ta yaşanan kadın cinayetine gelen tepkiler büyüyor. Mikail Başer isimli şahsın eşi Sultan Başer'i tabancayla vurarak öldürmesi sonrası sivil toplum kuruluşları ses yükseltiyor.

2-004.jpg

NE OLMUŞTU?

4 çocukları bulunan çift arasında başlayan tartışma, Mikail Başer'in evde bulunan tabancayı kullanarak eşine ateş etmesiyle son buldu. Olay Küçük Kayaş Mahallesi 1866 Sokak'ta bulunan bir apartmanda meydana geldi.

Sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen Sultan Başer hayatını kaybetti. Başer'in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu'ndan alınarak Ortaköy Mezarlığı'nda defnedildi.

Olayın ardından polis ekiplerince gözaltına alınan Mikail Başer'in emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildiği belirtildi. Mikail Başer'in tutuklanma talebiyle mahkemeye çıkarılacağı kaydedildi.

1-001.jpg

BASIN DİKKAT ETMELİ

Konuyla ilgili gazeteilksayfa.com’a açıklamalarda bulunan Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Habibe Yılmaz Kayar, olayın medyada yer bulma şeklinin kadının yaşam hakkını elinden alınmasını meşrulaştırdığını söyledi.

Kayar şöyle konuştu:

“Basın, hassas konularda haberi servis etme şekline dikkat etmeli. Failin kıskançlık tartışması sebebi ile bir cinayet işlediğini yazmak, fail için iyi hal ve haksız tahrik indirimine hazırlıktır. Dikkati katliam yapan yerine katledilen kadına ve diğer kadınlara yöneltmektir. Kadınların başına neler gelebileceğine dair açık bir korkuya sebep olmaktadır.

Kadının yaşam hakkının elinden alındığı olaya ilişkin haberlerde seçilen bu ve benzeri yaklaşımlar, durumu çözmeye katkıda bulunmadığı gibi başlı başına bir sorun oluşturmaktadır”

3-002.jpg

ÜÇÜNCÜ SAYFA HABERİ

Vahşeti anlayışla karşılayan ifadelerin, haberde failden daha fazla yer aldığını aktaran Kayar, “Haberde, katledilen kadının neden korunamadığına dair bir ifade bulunmuyor. Bunun yanında olay sıradanlaştırılarak “ üçüncü sayfa haberi” olarak sunulmuş. Kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur. Sorunun çözümü için evrensel hukuk normlarına dayanan kararlı bir siyası tutum gerekiyor. Olayın haberleştirilmesinde şiddeti normalleştiren yaklaşımlardan, şiddetin bahanelerinden kaçınmak gerek” ifadelerini kullandı.

YARGI SİSTEMİ UYARISI

Avukat Kayar, son olarak yargı sistemindeki açıklara değinerek, “Yargılama aşamasında fail, koşulları uymadığı halde iyi hal ve haksız tahrik indiriminden ve af niteliğinde olacak şekilde düzenlenen infaz sistemi ile faillere, nasılsa kısa bir süre yatar çıkarım umudu verecek uygulamalardan kaçınılması gerekiyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.