Her kafadan bir ses: Bir kuru ekmeğimiz kalmıştı
Başkentte ekmek fiyatlarına yapılan %40'lık zam, halk arasında yoğun tartışmalara neden oluyor. Hem ekmeğin temel bir gıda maddesi olması hem de emekli maaşlarındaki artış tartışmaları, bu konuda farklı kesimlerin farklı tepkiler vermesine yol açıyor.
Zammın olumlu yönlerini vurgulayan vatandaşlar, ekmek tüketiminin kontrollü olması gerektiğini, gereksiz israfın önüne geçilmesi için fiyat artışlarının da normal olduğunu düşünüyor.
Ancak, emekliler arasında ekmek zammına yapılan artışın kabul edilemez olduğu yönünde tepkiler yükseliyor. Emekli maaşlarının zaten geçim sıkıntısı içinde olan vatandaşların yaşamlarını daha da zorlaştırdığına vurgu yapılıyor. Ekmeğin temel bir gıda maddesi olduğu ve bu tür zamların en çok düşük gelirli kesimi etkilediği de dile getirilen önemli noktalardan biri olarak görülüyor.
SOFRAYA GELENE KADAR ARTIYOR
Ekmek fiyatlarındaki artışı normal bulduğunu söyleyen Ahmet Köse, ‘’Tarlaya atılan tohumun masrafı, sürme ve biçme maliyeti, fabrikaya ulaşana kadarki masraflar, fabrikadaki una dönüştürme işlemleri ve fırına ulaştırma işlemleri ve en sonunda markete geliyor. Bir tohumun ekmek olması için kaç tane elden geçmesi gerekiyor. Ekmek 6 TL olsa ne olur 7 TL olsa ne olur. Milletin ekmeği israf etmesi ayrı. Ben normal karşılıyorum’’ ifadelerinde bulundu.
BEN DE DÂHİL İSRAF EDİYORUZ
Ekmek zamlarını normal karşıladığını belirten bir diğer vatandaş Burak Kaya, ‘’Ekmek israf oluyor. Ben de dâhil olmak üzere ekmeği israf ediyoruz. İki tane ekmek alıyorum birisi çöpe gidiyor. Gayet normal. Toplumca israfın önüne geçmezsek daha da artsın istiyorum. İşe giderken çöplerin kenarına ekmekleri yığmışlar. İsraf haramdır, aklımızı başımıza alalım ve israfın önüne geçelim. Çöpe attığımızı ilerde bulamayacağız eminim’’ diyerek ekmek israfına vurgu yaptı.
HAYATIMIZI SÜRDÜRMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
Ekmeğe yapılan zam karşısında ‘’ne diyebilirim yani’’ diyerek tepki gösteren BAĞ-KUR emeklisi Sinan İldam, ‘’Ekmek 7 TL olmuş ne söyleyebilirim. Emekliye reva görülen bu mu? Kimse kusura bakmasın ben 20 yol hükümete oy verdim. Bize verilen zammın ardından gelen zamlara bakın. Vicdanı olan bunu emekliye yapmaz. Hesaplayın bakalım günde 3 ekmek ayda kaç TL yapıyor. Evi geçindirmek şöyle dursun karın tokluğuna yaşıyoruz. Ulaşıma gelen zam, vergiye gelen zam ve sonunda ekmeğe gelen zam. Ekmeğin zamlanmasında birçok etken vardır kabul ediyorum fakat bize verilen maaşlarla hayatımızı sürdürmemiz mümkün değil. Derhal emekli maaşlarına yeni bir düzenleme istiyoruz’’ şeklinde konuştu.
ZAMLARA ALIŞTIK
‘’Yapılan zamlara artık alıştık’’ şeklinde konuşan inşaat işçisi Sadık Baltutan, ‘’Zam gelmemiş bir kuru ekmeğimiz vardı şükür ona da zam geldi. Ben 1998 yılından beri engelliyim. 2015 yılında ise emekli oldum. Emekli maaşıma ek olarak 1500 TL engelli maaşı alıyorum. Torunlarıma hediye alamadığım için üzülüyorum. Maaşlarımızın tekrar gözden geçmesi gerekiyor. Ben torunlarıma bir hediye alamayacaksam neden çalıştım onlarca yıl. Ekmek kutsaldır ekmekle oynamasınlar. Rızkımızı Allah veriyor biz de buna inanıyoruz. Emeğimizin karşılığını versinler’’ ifadelerinde bulundu.
Başkentte ekmeğe yapılan zam tartışması sürerken, emekli maaşlarındaki artış vatandaş tarafından az bulunduğu için yapılan zamlar halkı tedirgin ediyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.