Hacı Bayram Veli kimdir? Cami ve türbesi ne zaman inşa edildi?

Hacı Bayram Veli kimdir? Cami ve türbesi ne zaman inşa edildi?

Hacı Bayram Veli Caminin mimarı kim? Hangi Padişah döneminde yapıldı? Mimari özellikleri nelerdir? Hacı Bayram'a nasıl gidilir? Hacı Bayram'ın hocası kimdir? Hacı Bayram'ın asıl adı nedir? Merak ettiğiniz tüm soruların cevabını sizler için derledik.

dsc_0299-001.jpgHacı Bayram Veli Cami ne zaman inşa edildi?

Anadolu’nun önde gelen mutasavvıflarından Hacı Bayram Veli’nin ismini taşıyan ve türbesini içinde barındıran Hacı Bayram Veli Cami, Başkent’in en kutsal ve turistik mekânı olarak 1427 yılından günümüze 600 yıla yakındır ayakta duruyor.

Augustus Tapınağı ne zaman inşa edildi?

Medeniyetlerin iç içe geçişinin de bir sembolü olan bu caminin bir duvarlarının bir kısmını, Romalılara ait M.Ö 20-25 yıllarına ait Antik Augustus Tapınağı oluştururken Hacı Bayram Veli’nin ve dolayısıyla İslam’ın hoşgörüsünü gözle görülür şekilde yaşatıyor. 

dsc_0328-001.jpgHacı Bayram Veli Cami mimari özellikleri...

Her yıl binlerce yurt içinden ve dışından turist ağırlayan Başkent’in manevi turizm merkezlerinden Hacı Bayram Veli külliyesi bugünkü haliyle 17. ve 18. yüzyılın mimari özelliğini taşıyor.

Hacı Bayram Veli Caminin mimarı kim?

Aynı zamanda 15. yüzyıldan itibaren Hacı Bayram Veli’nin kurucusu olduğu Bayrami tarikatının da merkezliğini yaparak anıtsal bir değer taşıyor. 1427 yılında Osmanlı Padişahı II. Murat döneminde yapıldı. Hacı Bayram Veli’nin ölümünden 2 yıl önce inşa edilen cami uzunlamasına ve dikdörtgen bir yapıya sahip. Mimar Mehmet Bey’in eseri olan caminin bir diğer özelliği ise kubbesiz olması.

dsc_0318.jpgYapıldığı yıldan 1714 yılında Hacı Bayram Veli’nin torunlarından Mehmet Baba tarafından onarılan ve süsleme işleri yaptırılan cami bugünkü görünümüne kavuştu.

Kuzeyinde ve batısında yer alan cemaat yerleri ise sonradan genişletilme olarak ilave edilmiş.

Tuğla gövdeli, silindir biçimli ve iki şerefeli minare bulunduran caminin güneye bakan çıkıntı duvarında kelime-i tevhid bulunuyor.

Caminin iç kısmı ise geleneksel ahşap sanatıyla bezili.

Tavanı tamamen ahşap olan caminin camlarının mimari yapısı ve işlemesi de hayli dikkat çekiyor. 

dsc_0279.jpgTürbenin orijinal kapısı müzede sergileniyor

Türbe ise caminin bitişiğindedir. Kare planlı, sekizgen tamburlu ve üzeri kurşun kubbe örtülü olan türbenin ön cephesi de mermerdir. İç kısmında kubbede İç mekânda kubbe sarı, turuncu, lacivert, gri, renkli kalem işi süslemelerle bezelidir. Mihrap sadedir. 15. yüzyıl Ankara türbelerinin en güzel örneklerindendir. Türbenin ahşap süslemeli kapıları Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir. 

İKİ MEDENİYET BİR ARADA

Hacı Bayram Veli Camii dünyada bir ibadethanenin eşine az rastlanır özelliği ile de dikkat çekiyor. M.Ö 20-25 yılları arasında aynı noktaya yapılan Romalılara ait Augustus tapınağının bir kısmı caminin duvarını oluşturuyor. Tapınak Kral Ausgustus’un yaptığı işleri anlatması açısından büyük bir önem taşıyor. Caminin inşası sırasında tapınak yıkılmamış hatta bir duvarının tapınağa yaslandırılması günümüzden yaklaşık 600 yıl önce Hacı Bayram Veli’nin sevgi ve hoşgörüsünün timsali olarak halen varlığını sürdürüyor. 

dsc_0297.jpgHacı Bayram'a nasıl gidilir?

Camiye ulaşım Ankara’nın hemen hemen her yerinden tek araçla ulaşılabilirsiniz. Bulunduğunuz konumdan Ulus toplu taşıma araçlarına bindiğinizde Ulus Meydanı Atatürk heykelinde inebilir orada yürüyerek 5 dakika içerisinde camide olabilirsiz. Metro ile ulaşımda ise, Ulus durağında inerek yaklaşık 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından yine camiye ulaşabilirsiniz. 

Hacı Bayram Veli kimdir? Hacı Bayram'ın asıl adı nedir?

dsc_0357-001.jpgAsıl adı Numan-bin Koyunluca olan Hacı Bayram Veli 1352 yılında Ankara’nın Solfasol Köyü’nde doğdu.

Bayrami tarikatının kurucu mutasavvıf bir şairdi.

Ankara ve Bursa’da eğitim alan Hacı Bayram daha sonra Ankara’da Meklike Hatun isimli bir hayırseverin yaptırdığı Karamedrese’de tedrisata başladı.

Hacı Bayram'ın hocası kimdir?

Büyük tarikat adamlarından Kayserili Şeyh Hamideddin Aksarayi'nin davetine uyarak tarikata girmiştir.

Mürşidi ile birlikte Şam ve Hicaz'a giderek üç yıl orada kalmıştır.

Ankara'ya döndükten sonra tarikatını kuran Hacı Bayram Veli'nin etrafında binlerce mürit toplanmıştır.

Hacı Bayram Veli 1429 (833 H.) tarihinde vefat etmiştir.

İki ilahisi ve birkaç gazeli bilinmektedir.

dsc_0271.jpgHACI BAYRAM CAMİ’NDE GÖRÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ YERLER

Dışarıdan son derece sade bir mimariye sahip caminin iş bölümünün özellikle tavan ve cam çini süslemeleri görülmesi gereken yerlerden. Ayrıca Hacı Bayram Veli’nin türbesinin iç kısmında bulunan kubbe işlemeleri de 15 yüzyılın en iyi türbe örneklerinden. Ramazan aylarında açılan caminin bodrum katındaki Hacı Bayram Veli’nin çilehanesi de yine görülmeye değer önemli yerlerden. Ancak bu çilehanenin bir benzeri dışarıda caminin yakınında yapılmış ve yılın her zamanı ziyaret edilebiliyor. Caminin hemen bitişinde bulunan Romalılara ait Ausgustus tapınağı da Roma Medeniyeti içerisinde büyük öneme sahip ve 2000 yılı aşkın süredir ayakta. Hemen girişinde tapınağa ait bilgileri okuyabilirsiniz. 

Erkal Erdoğan / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.