Güzel söz söylemeye ne denir? Günahtan sakınmaya ne denir?
Allah, insanın yaptıklarından sorumlu olduğunu ve hiçbir şeyin karşılıksız kalmayacağını bildirmiştir. Rabbimiz, insanları canların en mükemmeli olarak yaratmıştır. Peki, Güzel söz söylemeye ne denir? Günahtan sakınmaya ne denir? İşte detaylar:
İslam’da insanın yaptığı her davranışın bir değeri vardır. İnsanın davranışlarından Allah'ın emir ve yasaklarına aykırı olanlar günah, ilahi emir ve yasaklara uygun olan davranışlarda iyilik ve salih amel olarak adlandırılmıştır. Sözcükte ilahi emirlere aykırı davranış, vicdanı rahatsız eden kabahat, suç, mesuliyet, sorumluluk manalarına gelmektedir.
Yüce Allah, diğer varlıklardan farklı olarak insanlara düşünme ve konuşma kabiliyeti bahşetmiş, ona konuşabilmesi için dil ve dudak vermiştir. Kur’an-ı Kerim’de biz ona bir dil ve iki dudak vermedik mi buyurarak dilin insan için büyük bir nimet olduğunu belirtmiştir. Çünkü insan söylediklerinden sorumludur ve ağzından çıkan her söz ile ilgili melekler tarafından kaydedilmektedir. Peki, güzel söz söylemeye ne denir? Günahtan sakınmaya ne denir? Gelin detayları birlikte okuyalım:
GÜNAHTAN SAKINMAYA NE DENİR?
Allah'u Teâla’nın yapın dediği bir şeyi yapmamak günah olduğu gibi, yapmayın dediği bir şeyi yapmakta günahtır. Günah işleyen kimselere de günahkar denir. İnsanı günah işlemeye sevk eden bir takım etkenler vardır. Bunlar iki türlüdür: Birincisi insanın kendi zaaflarıdır. Yani içinde bulunan eğilim ve arzularıdır. İkincisi de onu dışarıdan etkileyen sebeplerdir. İnsanın içinde bulunan onu günaha yöneltmek için sürekli ona fısıldayan kötülüğü olabildiğine emreden nefistir.
Günaha sevk eden bir başka davranış ise ölümü unutarak hesap endişesinden uzaklaşmaktır. Kur’an-ı Kerimde bu konuya şöyle değinilir. Fakat kendi elleri ile önceden yaptıkları işler yüzünden ölümü hiç bir zaman temenni edemezler. Allah o zalimleri hakkı ile bilendir.
GÜZEL SÖZ SÖYLEMEYE NE DENİR?
Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “İnsan hiçbir söz söylemez ki onun yanında yaptıklarını gözetleyen ve kaydeden hazır bir melek bulunmasın.” Peygamber Efendimiz (S.A.V) dilimizi günah sayılan şeylere karşı korumamız hususunda bizlere tavsiyelerde bulunmuştur. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse ya hayır söylesin ya da sussun. Acı da olsa sözün ancak doğru olanını söyle.
Peygamber efendimiz ayrıca insanı günaha en çok sevk eden organın dil olduğuna işaret ederek Müslümanları dillerine dikkat etmeleri konusunda uyarmıştır. Müminleri insanlara karşı güzel ve hoş sözler söylemeye teşvik etmiştir. Söz söylemek sorumluluk ister. Ağzımızdan çıkacak bir sözün nelere mal olacağını düşünmeliyiz. Bir söz insana Allah'ın rızasını kazandırabileceği gibi onun gazabına da neden olabilir.
Nitekim Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kul Allah'ın hoşnut olduğu bir sözü söyler. Fakat onunla Allah'ın rızasını kazanacağı hiç aklına gelmez. Halbu ki Allah o söz sebebi ile kendisine kavuştuğu kıyamet gününe kadar o kimseden hoşnut olur. Yine bir kul da Allah'ın gazabını gerektiren bir söz söyler fakat o sözün kendisini Allah'ın gazabına çarptıracağını düşünmez. Halbu ki Allah o kimseye o kötü söz sebebi ile kendisine kavuşacağı kıyamet gününe kadar azap eder. Müslüman tatlı dilli güler yüzlü olmalı söz ve davranışları ile kimseyi incitmemelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.