Güzel ahlak ne demektir? Güzel ahlak özellikleri neler? Kurana göre güzel ahlak nedir?
Dinimizde ahlakın önemli bir yeri vardır. Allah, Kuran’da bu konunun üzerinde dururken, peygamber efendimiz de hadislerinde sürekli değinmiştir. Peki, Güzel ahlak ne demektir? Güzel ahlak özellikleri neler? Kurana göre güzel ahlak nedir? İşte detaylar:
Allah'u Teala, Kur’an-ı Kerim’de: “Ey Muhammed, şüphesiz sen yüksek bir ahlak üzerinesin” buyurarak Peygamberimizi güzel ahlakı ile övmüştür. Peygamber Efendimiz de şöyle buyurmuştur: “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” Ahlakın dindeki bu önemli yeri, sebebi iledir ki Hz. Peygamber insanları Allah'ı tanımaya ve yalnız ona ibadet etmeye çağırırken, ahlakı esaslara uymayı da öğütlüyordu. Peki, Güzel ahlak ne demektir? Güzel ahlak özellikleri neler? Kurana göre güzel ahlak nedir? Tüm detaylar haberimizde:
GÜZEL AHLAK NE DEMEKTİR?
Peygamber Efendimiz Kabe’yi ziyaret için gelen Medinelileri Akabe denilen yerde karşılayıp onlara İslamiyet’i tebliğ ettiği zaman şöyle demişti: “Allaha hiç bir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, kendinizden uyduracağınız hiç bir yalan ile kimseye bühtan etmemek, iyi işi işlemekte karşı gelmemek üzere bana biat ediniz. Yani bana söz veriniz. İçinizde sözünüzde duran olursa onun ecir ve mükafatı Allah'ın üzerinedir.”
Peygamber Efendimiz ahlakı güzel olup da Müslüman olmayanlar ile ilgilenir, her fırsatta güzel ahlaklı olmayı tavsiye ederdi. İmanın olgunluğu ahlakın güzelliği ile ilgilidir. Güzel ahlak, tam ve olgun imanın belirtisidir. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “İman yönünden müminlerin en olgunu ahlakı en güzel olanıdır. En hayırlınız da kadınları için en hayırlı olanınızdır. İbadetlerin gayesi insanı ahlaki olgunluğa eriştirmektir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de namaz ibadetinden söz edilirken; “Namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlık ve kötülükten alıkoyar” buyrulmuştur.
Kur’an’da ayrıca zekatın insanı günahlardan temizleyeceği ve gönüllerindeki hasisliği de gidereceği bildirilmiştir. Peygamberimiz “Dört şey sende olduktan sonra dünyada ki kaybından sana bir zarar gelmez: Emaneti korumak, doğru söylemek, güzel ahlak ve helal lokma” diye buyurmuştur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.