Güvenli Sokaklar Derneği: Ankara gereğini yaptı

Güvenli Sokaklar Derneği: Ankara gereğini yaptı

Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından başıboş sokak hayvanlarına yönelik atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek “Kimsenin yapmadığını yaptılar” dedi.

Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar yurdun dört bir yanında büyük tehlike oluşturan başıboş sokak köpekleri hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

acadasda-1.jpg

SAYI ARTIRILMALI

Vali Vasip Şahin belediyelere “tedbir alın” yazısı göndermiş, Büyükşehir de 4800 sokak köpeğinin toplanması işi için ihaleye çıkmıştı. Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Pınar, ABB’nin toplayacağı köpek sayısını ise yetersiz bulduklarını belirterek, Ankara’da sokak köpeği popülasyonunun çok daha fazla olduğunu söyledi. Pınar “Sadece İmrahor bölgesinde bin 200’den fazla sokak köpeği olduğunu biliyoruz. Daha fazla bir sayı belirlenmesi gerekirdi” dedi.

Ankara Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından başıboş sokak hayvanlarına yönelik atılan adımları Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar yorumladı. Pınar, “Kimsenin yapmadığını yaptılar” dedi.

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi Ankara’da da büyük tehlike oluşturan başıboş sokak köpekleri konusunda Vali Vasip Şahin belediyelere “tedbir alın” yazısı göndermiş, Büyükşehir Belediyesi de sokak köpeklerinin toplanması işi için ihaleye çıkmıştı.

Ankara’da başıboş sokak hayvanlarına yönelik olarak yaşanan son gelişmelerde; Valilik, belediyelerin her türlü önlemi almasını isteyerek; Ankara Büyükşehir Belediyesi ise 4 bin 800 sokak hayvanının toplanması için ihaleye çıkarak önemli adımlar attı. Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin attığı adımlarla ilgili olarak “Kimsenin yapmadığını yaptılar” diyen Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, yetkili mercilerin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu kaldırması gerektiğini ve diğer büyükşehirlerden gelecek hamlelerin de konuyla ilgili hassasiyeti artıracağını işaret etti.

asada.jpg

ANKARA’DA POPÜLASYON ÇOK FAZLA

Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, Ankara’da başıboş sokak hayvanları ile ilgili atılan adımlara yönelik olarak şunları kaydetti: “Aslında bakarsanız kimsenin yapmadığını yaptılar. Ankara Valiliği bu yazı ile belediyelere ‘sorumluluklarınızı yerine getirin’ dedi. Yazıda ‘5199’un gereğinin yerine getirilmesi ve kanunda olan şeylerin uygulanması gerektiği’ söylendi. Bunların da yapılabilmesi için hayvanları toplamak gerekiyor. Belediye de bunları toplayabilmek için ihale açtı. Fakat sayı yetersiz. Niye 4 bin 800 tane? Niye 20 bin değil? Ankara’da sokak köpeği popülasyonunun çok daha fazla olduğuna inanıyoruz, biliyoruz. Sadece İmrahor bölgesinde bin 200’den fazla sokak köpeği olduğunu biliyoruz. Daha fazla bir sayı belirlenmesi gerekirdi.”

asda.jpg

AÇIKLAMAMIZ ETKİLİ OLDU

Murat Pınar, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun uzun süredir bulunduğunu, kanunda ilk yetkili merciinin valilikler ve valiliklerin yönlendirmesi ile belediyelerin olduğunu belirterek, “ Fakat Valilik belediyelere verilen bu görevde ‘aylık bir rapor verin bu ay kaç kısırlaştırma yaptınız’ diye takip etmedi. Bu adımların atılmasında tabi başkent Ankara’da bir çocuğun parçalanması etkili oldu. Keşke bu olaylar yaşanmadan belediyeler görevini ivedilikle yerine getirseydi. Bu konuda tabi yaşanan olaylar neticesinde kamuoyu tepkisi, Cumhurbaşkanımızın yetkisi, bizim görevlerini yapmaları gerektiği yönünde açıklamalarımız etkili oldu” dedi.

asdada.jpg

5199 KALDIRILMALI

Pınar, Türkiye’deki en yüksek sokak köpeği popülasyonunun İzmir’de olduğunu vurgulayarak, “Özellikle İstanbul ve İzmir’de gerekli adımların atılması gerekiyor. İstanbul ve İzmir’de de başladığı zaman Türkiye’deki diğer illerde peşi sıra gelecektir. Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun değiştirilmesi, kaldırılması gerekiyor. ‘1 Ocak 2024 itibariyle hükümsüzdür’ denilip bir an önce sokaktaki köpekler toplanmalıdır. Gerekli olan idari kanun ondan sonra çıkartılabilir. Bu konuda kanun teklifi düzenlendi. Şu anda mecliste tartışılıyor. Yılbaşından sonra da meclisin önüne gelecek inşallah ama yine de tekrar etmek istiyorum idari bir kararla köpeklerin toplanmasına karar verilip peşinden de kanun değiştirilebilir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.