Gümrükte yakalandı: Tam 17 milyar TL değerinde
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yıl içinde gümrüklerde yakalanan kaçak eşya ve uyuşturucunun toplam değerini açıkladı. Veriler dudak uçuklattı… Gümrüklerde bu yıl 4,7 milyar TL’lik uyuşturucu, 17 milyar 200 milyon TL’lik kaçak ticari eşya ele geçirildi.
Gümrüklerde bu yıl toplam 22 milyar liralık bir müsadere yapıldığını açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Yapılan operasyonlar neticesinde tam 4,7 milyar TL’lik uyuşturucu, 17 milyar 200 milyon TL’lik kaçak ticari eşya ele geçirildi” dedi. Aynı zamanda bu yıl içerisinde yapılan kontrol çalışmaları sonucunda 3 milyar Türk lirasına yakın bir gümrük vergisi ve cezası tahakkukunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
22 MİLYAR DEĞERİNDE KAÇAK TİCARET
11 ay içerisinde yapılan operasyonlar sonucunda toplam 22 milyar liralık kaçak ticari eşya ele geçirildiğinin altını çizen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerimizce bu sene içinde yapılan operasyonlar neticesinde tam 4,7 milyar TL’lik uyuşturucu, 17 milyar 200 milyon TL’lik kaçak ticari eşya ele geçirildi. Gümrüklerde toplam 22 milyar liralık bir müsadere yapıldı. 4,7 milyar TL’lik uyuşturucunun miktar olarak karşılığı 11 ton uyuşturucuya denk geliyor. Yakalanan ürünler listesi arasında, bin 375 ton akaryakıt, 4 milyon 743 bin adet elektronik eşya, bir milyon 130 bin paket sigara,389 milyon adet makaron, 47 milyon adet sigara kâğıdı filtresi, bir milyon 165 bin adet elektronik sigara, 4 bin 700 ton gıda, 3 bin 924 adet tarihi eser yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
YILLIK 300 MİLYAR DOLARLIK NARKOTİK
Bolat, Birleşmiş Milletler’in verilerine göre küresel düzeyde ticaret yoluyla aklanan para miktarının, küresel ticaretin yüzde iki buçuğuna tekabül ettiğini belirtti. Küresel mal ihracatının 25 trilyon dolar olduğunu söyleyerek 25 trilyon doların yüzde iki buçuğunun ticaret yoluyla aklanan ürün olduğuna göre rakam 1 trilyon dolar olduğunun altını çizdi. Bolat, ardından şu ifadelerde sözlerini sürdürdü:
“Ticaret yoluyla aslında aklanan bir yasa dışı ticaret parası oluşuyor. Maalesef narkotik endüstrisinin de yıllık 300 milyar dolarlık bir hacme ulaştığı söylemek zorundayız. Gümrük idarelerinin kaçak, yasa dışı ticaret ve kaçakçılıkla mücadele konusunda üzerine büyük görev düşüyor. Çünkü bu işlerle uğraşan kişiler her seferinde yeni yöntemler, yeni arayışlar içine giriyorlar. Yeni araçlar ve yollar bulmaya çalışıyorlar. İdarenin de buna karşı kendini geliştirip engelleyici önlemler alması gerekiyor.”
YAKALAMALARDA YÜZDE 94 ARTIŞ
2023 yılında içerisinde sonradan yapılan kontrol çalışmaları sonucunda 3 milyar Türk lirasına yakın bir gümrük vergisi ve cezası tahakkukunu gerçekleştirdiklerini vurgulayarak devletin gelir kaybını engellenmiş olduklarını ifade eden Bolat, sözlerini şu şekilde sonlardı:
“İnternet ortamında isimsiz ya da sahte isimlerle, kayıtlı olmayan anlamda bir sürü ticaret, ticari işlemlerde yapılmaya çalışılıyor. Getirdiğimiz düzenlemelerle bunların önüne geçmek, kayıtlı hale gelip adil rekabet ortamı içine girmeleri ve vergi ödemelerini mümkün kılmaya çalışıyoruz. Ekiplerimizin teknik ve beşeri kapasitesini geliştirme noktasında da kendimizi geliştiriyoruz. Yatırım yapıyoruz, cihazlar alıyoruz, dijital alana geçiyoruz, tekniklerimizi modernleştiriyoruz. Ekiplerimizin sayısını arttırıyoruz. Bu şekilde bu yaptığımız yatırımların meyvesi olarak da 2022 yılına kıyasla yakalamaların rakamı yüzde 94 artış sağlamış bulunmaktadır.”
Kaynak:Rüveyda Aslıipek
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.