Gıda krizi raporu açıklandı: Nedeni nüfus artışı değil; israf

Gıda krizi raporu açıklandı: Nedeni nüfus artışı değil; israf

Buğday Derneği’nin hazırladığı Gıda Krizi Raporu’na göre dünyada her yıl yetiştirilen gıdanın üçte biri; yaklaşık 1,3 milyar ton gıda tezgaha varmadan israf oluyor. ABD’de ise 60 milyon ton gıda çirkin denilerek çöpe atılıyor.

Buğday Derneği tarafından yayınlanan Gıda Krizi Raporu’nda şok eden sonuçlar ortaya çıktı. Rapora göre dünya nüfusunun 300 yıl öncesine göre 10 kat, tarım arazilerinin ise 3 kat arttığı belirtilerek; gıda krizinin nedeninin üretim miktarından değil; israftan kaynaklandığı vurgulandı. Dünyada ise yıllık yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın tezgaha varmadan israf edildiği aktarılırken; konuya ilişkin en çarpıcı örnek ise ABD’den verildi. ABD’de her yıl market raflarına girme aşamasındaki 60 milyon ton meyve ve sebzenin “çirkin” denilerek çöpe atıldığı belirtildi.

israf43.jpg

AÇLIK ORTADAN KALKABİLİR

Gıda Krizi Raporu’ndaki verilere göre 300 yıl önce 800 milyon nüfusa sahip dünyada 9 milyon kilometrekare toprak tarım için kullanıldığı; günümüzde ise dünya nüfusunun 8 milyar tarım arazilerinin ise 27 milyon kilometrekare olduğu belirtilerek, market raflarındaki işlenmiş gıdaların bir çeşitlilik algısına yol açtığı fakat tarımsal biyoçeşitliliğinin 200 yıl öncesine göre azaldığı kaydedildi. Araştırmaların gıda güvenliği ve açlık sorununun gıda üretim miktarıyla ilgisinin olmadığını gösterdiğine; bunun BM Gıda ve Tarım Örgütü raporlarıyla kanıtlandığına değinilen raporda “Dünyada 800 milyonun üzerinde insan, yani her on kişiden biri açlık çekmesine karşın her yıl yetiştirilen gıdanın üçte biri, yani yaklaşık 1,3 milyar ton gıda tarladan tezgâha giden yolda heba oluyor. Buna mutfaklarda çöpe atılan gıdaları da eklersek tüketilmeden heba olan ve çöpe giden gıdalar ile açlık çeken ve yetersiz beslenen insanları doyurabilmek mümkün” denilerek gıda tüketiminde yapılan israfa vurgu yapıldı.

asdadsa.jpg

60 MİLYON TONU ÇÖPE GİDİYOR

Raporda endüstriyel tarım teknik ve yöntemleri ve petrokimyasallar ile tarımsal verimliliğin arttığının fakat bunu nüfus artışının tehdit etmesinin yetersiz bir yorum olduğu dile getirilerek, “Korkunç derecede yüksek bir miktar ise perakende aşamasında israf ediliyor. Örneğin yalnızca ABD’de, üretilenlerin yarısından fazlası tüketicinin satın alması için “fazla çirkin” göründüğü için çöpe gidiyor! Bu 60 milyon ton meyve ve sebze demek” ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.