Gıda enflasyonu can sıkıyor: Kriz tüm dünyada etkili
Gıda krizi tüm dünyada derinleşirken Türkiye, OECD verilerine göre temmuz ayında gıda enflasyonunda açık ara farkla zirvede yer aldı. TÜİK, son yaptığı açıklamada ülkemizde gıda enflasyonunu yıllık yüzde 54 olarak paylaşmıştı.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) araştırmasına göre geçtiğimiz Ağustos ayı göz önüne alındığında gıda enflasyonunda Türkiye açık ara farkla birinci sırada bulunuyor. OECD’nin verilerine göre Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 72,9 olarak belirlendi. Macaristan 17,9’luk gıda enflasyon oranıyla 2. sırada yer aldı.
GIDA ENFLASYONU NEDİR?
Gıda maddeleri Tüketici Fiyat Endeksi’nin, yani gıda fiyatlarının genel TÜFE'ye göre daha hızlı artması olarak tanımlanan gıda enflasyonun hesaplanması genellikle bu tüketici fiyat endeksi üzerinden yapılıyor. Gıda ürünlerinin o yıl içindeki TÜFE verilerinin bir önceki yıldakilerden farkının yüzdelik hesaplanmasıyla gıda enflasyon oranına ulaşılıyor.
TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU NEDEN ARTIYOR?
FAO’nun 2018'de yayınladığı verilere göre dünya genelinde gıda fiyatlarının 12 aydır düzenli olarak düştüğü belirtiliyor, Bu eğilimin tam tersine Türkiye’de gıda fiyatları 33 aydır düzenli olarak artıyor. Dolayısıyla gıda enflasyonunda da artış günümüze kadar sürüyor. Artışın nominal oranının dünya geneline kıyasla çok yüksek olması da tüketiciler ve üreticiler için ekonomik anlamda eksi yönde sonuçlar doğuruyor. Aynı zamanda Türkiye, geçtiğimiz Ağustos ayındaki yüzde 72,9’luk oranla 37 ülke arasında gıda enflasyonunun en yüksek olduğu OECD ülkesi oldu. Türk Lirası’nın değer kaybı ve bazı alanlarda dışa bağımlılık gıda enflasyonunda sürekli artışlara neden oluyor.
SONUÇ OLARAK
Gıda enflasyonunun en yüksek olduğu OECD ülkesi Türkiye olarak belirlendi. Rusya Ukrayna Savaşı, pandemi ve iklim krizi gibi çeşitli sebeplerden dünya genelinde gıda fiyatları artışa geçmesine rağmen yaklaşık son bir senedir gıda fiyatları dünya genelinde düşüşe geçtiği görülüyor. Türkiye’nin yanı sıra Zimbabve, Venezuela, Arjantin gibi ülkelerde de gıda enflasyonu yükselmeye devam ediyor. Doğru para politikaları uygulanmadığı, dışa bağımlılık gibi sorunlar düzelmediği sürece gıda enflasyonunun tüketiciye ve üreticiye olumsuz etkilerinin devamı öngörülüyor.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.