İhtişamlı günlerini arıyor: Gençlik Parkı neydi, ne oldu?

İhtişamlı günlerini arıyor: Gençlik Parkı neydi, ne oldu?

Ulus, Rüzgârlı Sokak’ın emektar Foto Muhabiri Süreyya Oral, Gençlik Parkı’nın geçmişte Başkentlilerin sosyal hayatındaki önemini gazetemize anlattı. Oral, “Gençlik Parkı, her sınıftan vatandaşın uğrak noktasıydı. İhtişamlı günlerini özlüyoruz’’ dedi.

Başkentliler için hafta sonu denince akla gelen ve dönemin en büyük eğlence mekânlarından olan Gençlik Parkı geçmişteki parlak günlerinden uzak bir görüntü sergiliyor. Denizi andıran havuzuyla, sandallarıyla, çay bahçeleriyle, nikâh salonuyla ve lunaparkıyla her yaştan ve toplumsal gruptan insanın buluşma noktası olan park çeşitli çalışmalarla canlı tutulmaya çalışılıyor.

g2.jpg

BELGESELİN SONUNDA AĞLADIM

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) katkılarıyla ‘Gençlik Parkı’nın şu günlerde gösterimde olan bir de belgeseli yayınlandı. Foto Muhabiri Süreyya Oral’ın da arşivinden yararlanılan belgesel, parkın özlenen havasını izleyiciyle buluşturdu.

g7.jpg

Fotoğraf arşivini gazetemizle de paylaşan Oral, Gençlik Parkı’nın geçmişteki önemini şöyle aktardı:

“Ben Ulus, Rüzgârlı Sokak gazetecilik kültüründen geliyorum. Gençlik Parkı’nın o ihtişamlı günlerini çok iyi hatırlıyorum. Gençliğimde ailem başta olmak üzere tüm dostlarımızla parka gider keyifli vakit geçirirdik. Gençlik Parkı, sandallarıyla, çay bahçeleriyle, nikâh salonuyla ve lunaparkıyla her yaştan ve toplumsal gruptan insanın buluşma noktasıydı. Gençlik Parkı aynı zamanda bir dinlenme rahat nefes alma noktasıydı. Düğünümü dahi bu parkta yaptık. Fotoğraf arşivimi de o günlerde oluşturdum. VEKAM’ın öncü olduğu belgeselde Gençlik Parkı’nı izleyince dayanamadım belgeselin sonunda ağladım. Bu parkın o kadar büyük bir yeri vardı bizde’’ şeklinde konuştu.

g11.jpg

SANAT BU PARKTAN YAYILDI

“Zeki Müren, Emel Sayın, Neşe Can, Nesrin Sipahi, Hamiyet Yüceses, Güneri Tecer ve Sevim Tuna gibi döneminin büyük sanatçıları bu parkta sahne aldı” diyen Oral, “Aileler bu sanatçıları dinlemek ve görmek için parka akın ederdi. Organizatörler ve belediyeler sanatçıları kendi sahnelerinde çıkartmak için yarışırdı” ifadelerinde bulundu.

g10.jpg

Açıklamalarına devam eden Oral, “Her sınıftan vatandaş Gençlik Parkı’nın müdavimiydi. Çay bahçeleri ağzına kadar dolar taşardı. Evlerinden çeşitli yemekleri parka getiren aileler hafta sonu rahat bir nefes alırdı. Parkın içinde tiyatro, golf sahası ve hafta sonları aileler için matineler düzenlenirdi. Sizin anlayacağınız bu park başkentlilerin en büyük sosyalleşme alanıydı’’ diyerek parkın o dönem başkentlilerin sosyal hayatı üzerindeki etkilerini aktardı.

g9.jpg

OLAY ÇIKTIĞINI HATIRLAMIYORUM

Gençlik Parkı’nın her sınıftan vatandaşı ağırladığını belirten Oral, “Tüm bu farklılıklara rağmen insanlar birbirine son derece saygılıydı. Parka defalarca gittim, bir kere olsun kavga, küfür ve hakaret gibi olayları görmedim. Aileler birbirinden kopuk değil, saygı muntazam seviyelerdeydi’’ dedi.

g5.jpg

Parkın ihtişamlı günlerini özlediğini söyleyen Oral, “Geçmişteki sosyal yaşam, eğlence kültürü ve aile bağları tekrar eski günlerine dönerse, Gençlik Parkı’ da o güzel günlerine döner’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman - Furkan Göktürk Yılmaz / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.