Gençleri sanayiden uzaklaştırıyorlar: En büyük sorun kalifiye eleman eksikliği
İş kadını Yeliz Özkaraoğlu, sanayide en büyük sorunun kalifiye eleman eksikliği olduğunu belirterek “Televizyonlarda sürekli plaza ortamı güzellemesi yapılırken, sanayilerin kötü ve pis bir ortam olarak sunulması gençleri sanayiden uzaklaştırıyor” dedi.
Sanayiciler yeni yıla kalifiye eleman arayarak girdi. Gazetemize konuşan İş Kadını Yeliz Özkaraoğlu, sanayide en büyük sorunun kalifiye eleman eksikliği olduğunu belirterek “Televizyonlarda sürekli bir plaza ortamı güzellemesi yapılırken, sanayilerin kötü ve pis bir ortam olarak sunulması gençleri sanayiden uzaklaştırıyor” dedi.
Özkaraoğlu, “Sanayimizin gelişebilmesi için enerji ve iş gücüne yatırım yapılmalı. Şu an sanayideki en büyük sorun kalifiye eleman bulunmaması” sözleri ile sanayide çalıştıracak kalifiye eleman sıkıntısına dikkat çekti. Özkaraoğlu ayrıca, “Yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımlar ile hem temiz hem de ucuz enerji kaynaklarının miktarının artırılması gerekiyor. TV’de de sürekli bir plaza ortamı güzellemesi yapılması sanayici kötü pis bir ortam olarak sunulması gençleri sanayiden uzaklaştırıyor” diye konuştu.
ENERJİ YATIRIMLARI YAPILMALI
İş insanı Yeliz Karaoğlu, “İhracata yönelen firma sayısı her geçen gün artıyor. Artık mikro kobiler bile bir şekilde ihracat yapıyor. Ayakta kalması için global piyasa içinde kendine bir yer bulması gerektiğinin artık tüm üreticiler farkında. Elbette biz sanayicilerin iki temel girdisi var biri enerji bir de insan gücü. Her iki sininde yatırıma ihtiyacı var ülkemizde. Doğalgaz, elektrik gibi kalemler hale ülkemizde oldukça pahalı. Yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımlar ile hem temiz hem de ucuz enerji kaynaklarının miktarının artırılması gerekiyor” dedi.
NİTELİKLİ ELEMAN BULAMIYORUZ
“Sanayicinin en büyük problemi nitelikli ara elaman” sözleri ile sanayideki nitelikli eleman açığına dikkat çeken Özkaraoğlu, “Sanayide gittikçe artan bir ara elaman ihtiyacı var. TV’de de sürekli bir plaza ortamı güzellemesi yapılması sanayici kötü pis bir ortam olarak sunulması gençleri sanayiden uzaklaştırıyor. Bence bu konuda acil ve kalıcı çözümler üretmemiz gerekiyor. Hem çalışma koşullarını iyileştirme hem de gençlerimizi bu iş kollarına özendirme konusunda çaba harcanmalı. Eğitim sistemimiz ve üniversitelerin çokluğu öğrencilerdeki kariyer beklentisini değiştirdi. Sanayide çalışacak kalifiye ara eleman bulamazken binlerce üniversiteli işsiz genç ortaya çıktı. Meslek liselerinden mezun çocuklar kendi mesleklerini yapmak istemiyor. Üniversite okumanın bir etiket olduğu, bilgi öğrenmekten çok diploma sahibi olup masa başı çalışmayı tercih eden bir kuşak ortaya çıktı” uyarılarında bulundu.
Kaynak:Faruk Gökyurt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.