Fiyat farkından vatandaş rahatsız

Fiyat farkından vatandaş rahatsız

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı ithal et uygulaması sonrasında yerli et ile arasında oluşan fiyat farkından vatandaşın rahatsız olduğunu belirten kasaplar, vatandaşa yerli ete yönelmeleri konusunda çağrıda bulundu.

“1 kg Sırbistan eti yerine 750 gr yerli et al hem kasabına hem çiftçine sahip çık” sloganı ile hareket eden kasaplar vatandaşı kendilerini desteklemeleri konusunda çağrıda bulundu. Etin kasaptan alınacağını belirten kasaplar yerli et ile ithal etin arasındaki fiyat farkının güvenilirliği sarstığını ve vatandaşın bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti.

Yerli et al hem kasabına hem çiftçine sahip çık

Yerli et al hem kasabına hem çiftçine sahip çık sloganı ile hareket eden kasaplar, yerli etin daha güvenilir olduğunu iddia ederek vatandaşlara kendilerini bu konuda yalnız bırakmamaları için çağrıda bulundu. Çankaya’da 15 yıldır mahalle kasabı olan Murat Kalender ithal etin ülkeye girdiği zamandan bugüne kadar piyasayı nasıl etkilediği değerlendirirken, ucuz satılan ithal etin kendi satışlarını düşürdüğünü belirtti. Kasapların ayakta kalabilmeleri için fiyatlara belirli bir standart getirilmesi gerektiğini isteyen Kalender, et fiyatlarındaki bu uçurumdan vatandaşın rahatsız olduğunu belirtti.

Marketlerde de hazır kıyma satılmasın

Kasaplara hazır kıyma satımının yasaklandığını hatırlatan Kalender, marketlerde satılan ucuz kıymanın da vatandaşın gözü önünde etten çekilmesi gerektiğini belirtti. Kalender, “Biz hazır kıyma satamıyoruz. 7 bin lira cezası var. Biz kıymayı müşterinin gözü önünde etten çekiyoruz. Ama marketlerde kapalı kutularda satılıyor. Madem onlara da yasak getirilsin.  Onların güvenilir olduğunu halk nereden bilsin.” şeklinde sitemde bulundular.

Et kasaptan alınır

Yem fiyatlarının artmasının et fiyatlarını da artırdığını belirten Kalender, devletin kendi çiftçisine sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, bir başka ülkenin etine ihtiyacımız olmadığını belirtti. Kalender, mahalle kasapları olarak mahallede ki insanlar ile aile gibi olduklarının altını çizerek, “Biz mahalle kasabıyız. Burada herkes birbirini tanır. Mahalle kasapları olarak mahallemizde büyük bir aile gibiyiz. İnsan ailesine kötü et satar mı?  Burada karşılıklı güven söz konusu. Ama kapalı kutulardan alınan et ne kadar güvenlidir bilinmez. Et kasaptan alınır. “ ifadelerini kullandı.

1 kilo etin maliyeti 40 lira

Et fiyatlarının pahalı olmasında kasapların bir suçu olmadığını belirten Kalender, “Vatandaş marketlerde satılan ucuz ithal eti görünce bize gelip, sizde neden bu kadar pahalı diyor. Üretici kaça satıyorsa o fiyata alıyoruz fiyatların biz ile bir alakası yoktur. Yem fiyatları düşsün et fiyatları da düşer. Devletin bu konuda bir çalışma yapması lazım.” dedi. 100 kilo kemikli etin kilosunu 27 lira ya mezbahadan aldıklarını belirten Kalender, “Kemikli etin kilosunu 27 liraya alıyoruz. 100 kilo kemikli etin 20 kilosu çöpe gidiyor. Maliyet direkt 33 liraya çıkıyor. Birde vergisi eklenince 40 liraya çıkıyor maliyeti. Bunu 38 liraya satan varsa o yerli ette sıkıntı vardır. Dükkân giderleri, çalışan işçi maaşı da buna eklenince mecbur 40 lira üzerinde satıyoruz. Biz zaten günü zor kurtarıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu ikilem ortadan kaldırılmalı

Markette ki et fiyatı ile kasaptaki et fiyatının arasındaki farkının fazla olması vatandaşın kafasını karıştırdığını belirten Kalender, bu ikilemin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Vatandaşlar ise bu konuda kafalarının karışık olduğunu, marketlerde satılan ucuz kıymanın kendilerini şüpheye düşürdüğü o yüzden kasaptan kıyma almayı yeğlediklerini ifade ederek, en kısa zamanda orta yolun bulunmasını talep etti.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.