EVİNİZDE KÜÇÜK DE OLSA KÜTÜPHANE BULUNDURUN

EVİNİZDE KÜÇÜK DE OLSA KÜTÜPHANE BULUNDURUN

35 yıllık sahaf olan Etem Coşkun, ailelere şu çağrıda bulundu: “İnsanlar, evlerinde küçük de olsa bir kütüphane bulundursun. Çocuklar o kütüphaneyi görünce ileride okurlar. Eğer evinizde başka şeyler görürse çocuk onların peşine düşer, öyle yetişir; kita

ZAFER DENİZ – HABERVAKTİM

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve  Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın ziyaret edip kitap aldığı Aşiyan Sahaf’a misafir olduk.

“Sahaflık tarihin en eski mesleklerinden biridir desek doğrudur” diyen Aşiyan Sahaf’ın sahibi Etem Coşkun, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: Herkes mesleğine en eski meslek der de sahaflık da en eski meslektir. Nerden bunu söylüyoruz? Hitit tabletlerinden… İnsanlar, kendilerinden sonrakilere tecrübelerini aktarmak isterler. Bunun için yazıyı icat etmişlerdir. Bu bir insani bir gereksinmedir. Bu bakımından sahaflık tarihin en eski mesleklerindendir. Antik Akdeniz Havzası’nın bir hafızası sayabileceğimiz yarım milyona yakın kitabı içeren İskenderiye Kütüphanesi keyif için kurulmamıştır.”

İNSANLAR GEÇMİŞİNİ BİLEREK GELECEĞİNİ BİÇİMLENDİRİR

Sahaflığın apayrı bir meslek olduğunu ifade eden Coşkun, “Sahafları hiçbir zaman  domates satan bir marketle, bez satan bezzazla, ayakkabı satan kavafiye ile  zücaciye ile karıştırmamak lazım. Sahaflık, İkinci el kitap satıcılığı değildir, ikinci el kitap satıcısı kitabı alır bir liraya satar, iki liraya. İçeriği, yazarı, çizeri hiç önemli değildir.  Sahaf, seçicidir. Sahaf, geçmiş ile gelecek arasında bir kültür halkası oluşturur. Geçmişten alır geleceğe verir. İnsanlar da geçmişini bilerek geleceğini biçimlendirir. Sahaflar sadece kitap satmazlar, bilgi satarlar. Sahaf dükkanları, bedavadan bilginin paylaşıldığı adı konmamış akademilerdir. Sahaf dükkânlarında sadece kitap satışı olmaz; bilgi, edep, erkan, görgü ve tecrübe aktarılır. İnsanlar burada beşeri münasebetleri öğrenirler. Sahaflık adı konmamış akademidir. Kütüphanelerin birer alt fonksiyonlarıdır. Burada araştırmacılara yarayacak her türlü materyal bulunur” dedi.

‘ARAPÇA VE OSMANLICAYI MUTLAKA BİLMELİ’

“Sahaflarla ikinci el  eski kitap satanları karıştırmamak lazım. Sahaflarla yeni kitap satanları da karıştırmamak lazım” diyen Coşkun, sözlerine şöyle devam etti: “Yeni kitap satanlara gidersiniz bilgisayara yazar kitap var veya yok der; kitap, yazar ve eserin muhtevası hakkında bilgi veremez. Ben, bilgi veririm. Sahafa konu arz edersiniz size konu hakkında literatür, bibliyografya sunar. Sahaf  sadece Türkiye’de basılan kitapları değil, Avrupa’da Asya’da dünyada basılan önemli eserleri bilmek zorundadır. Bunun için de sahafın birkaç dilden anlaması lazım. En azından iki dil bilmesi lazım. Bir Doğu dili bir Batı dili bilmesi gerekiyor. Arapça ve Osmanlıcayı mutlaka bilmeli. Bir Batı dilinden herhangi birini bilmeli. Literatür bilgisi olmalı. Sahafın hafızası kuvvetli olmalı.”

EVİNİZDE KÜÇÜK DE OLSA BİR KÜTÜPHANE BULUNDURUN

Sahafların akıl fikir danışılacak yerler olduğunu belirten Coşkun, kütüphane konusunda şu tavsiyede bulundu: “İnsanlar, evlerinde küçük de olsa bir kütüphane bulundursun.  Çocuklar o kütüphaneyi görünce ilerde okurlar. Eğer evinizde başka şeyler görürse çocuk onların peşine düşer, öyle yetişir. Kitapla okumakla alakası olmaz. İnternetlerden ilim film olmaz.”

ATLAS-I CEDİD 120 BİN LİRAYA SATILDI

1820’de 50 adet basılmış olan Atlas-ı Cedid isimli eseri 120 bin liraya sattığını söyleyen Coşkun, “Şu anda dünyada 10 tane vardır: Amerika’da, Avrupa’da ve Türkiye’de…”

BİR AY SONRA İÇİŞLERİ BAKANI OLDU

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde Aşiyan Sahaf’a gelip kitap aldığını aktaran Coşkun, “Efkan Bey geldi buraya kitap aldı, bir ay sonra İçişleri Bakanı oldu” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.