Enver Hoca kimdir? Dünyada ilk ateist devleti kim kurdu?

Enver Hoca kimdir? Dünyada ilk ateist devleti kim kurdu?

Dünyada ilk ateist devleti kim kurdu? Enver Hoca kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, nerede eğitim aldı, Tito ve Stalin ile yolları nasıl kesişti, Arnavutluk’ta hangi rejimi kurdu, kendi kendine yeten ülkesinde suç oranını nasıl düşürdü?

1946’dan öldüğü tarih olan 1985 yılına kadar Arnavutluk’u tek başına yöneten Enver Hoca’nın ilginç hayat hikayesini sizler için derledik.

Dünyada ilk ateist devleti kim kurdu? Enver Hoca kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, ismi kimden esinlenerek verildi, nerede eğitim aldı, Tito ve Stalin ile yolları nasıl kesişti, Arnavutluk’ta hangi rejimi kurdu, kendi kendine yetebilen haline getirdiği ülkesinde suç oranını nasıl düşürdü? 

İşte cevabı:

Enver Hoca ismi, ailesi tarafından; o dönemde Arnavutluk’ta görevli olan Enver Paşa'dan esinlenerek verilmiştir. 16 Ekim 1908'da Arnavutluk’un Ergiri şehrinde doğan Enver Hoca, yükseköğrenimini Fransa ve Belçika’da yaptı. Fransız Komünist Partisi’ne girdi. Arnavutları, İtalyan – Alman işgaline karşı direnmesini örgütledi ve Arnavutluk Millî Kurtuluş Cephesi’nin önderi oldu.

ÖLENE KADAR DEVLET BAŞKANI 

1941’de Arnavutluk Emekçi Partisi’ni kurdu. 1944’te başkumandan ve hükümet başkanı oldu. 1945’ten sonra Arnavutluk Halk Cumhuriyeti başkanı seçildi. Çeşitli dönemlerde SSCB, Çin Halk Cumhuriyeti’yle yakın işbirliği içine girdi. Ülkesinde katı bir dinsizlik siyaseti güden Enver Hoca, öldüğü yıl olan 1985’e kadar devlet başkanlığını sürdürdü.

KIBRIS MESELESİNDE TÜRKİYE’Yİ DESTEKLEDİ

Enver Hoca, Kıbrıs sorununda Türk tezine uygun bir politika izledi. 1967 yılında yapılan Halk Cephesi Kongresi’nde bu konuda şunları söylemişti: “Türkler, Kıbrıs’ta yaşayan kardeşlerinin hak ve çıkarlarına karşı yapılacak her saldırıya aynı biçimde karşı koymağa hazırdır. Arnavut milleti, Türklerin kanunî haklarını korumak amacıyla giriştikleri mücadelede kendilerine daima yardımcı olmuş, gelecekte de olacaktır”

eeee.jpgDÜNYANIN İLK ATEİST DEVLETİNİ KURDU

Enver Hoca, dünyanın ilk Ateist Devletini kuran devlet başkanı olarak tarihe geçti. Ölüm tarihi olan 1985 yılına kadar yönettiği Arnavutluk’ta, bugün bile hala tartışılan ve dünya üzerinde önemli bir siyasi etkiye sahip yöneticidir. 1908 yılında önemli hocalar tarafından İslami eğitimler verilmiş, ardından Fransa'ya gittiğinde komünizmle tanışmıştır.

TÜTÜNCÜ DÜKKANINDA ÖRGÜTLENDİ

Fransa'da komünist yayınlarda yazılar yazan Enver Hoca,  ülkesine döndüğünde komünist faaliyetlerde bulunmuş, ancak İtalya'nın Arnavutluk'u işgal etmesinin ardından bu faaliyetleri yasaklanmıştır. Ardından kendi şehrine dönmüş ve ticaretle uğraşmaya başlamıştır. Kendisinin açtığı tütüncü dükkanı, zamanla İtalya karşıtı komünist bir hücre evine dönüşmüştür. 1940 yılında, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist güçlere karşı komünist Nilüfer'i örgütlemiş ve kurdukları Komünist Partinin genel sekreterliğini yapmıştır.

KOMÜNİST REJİMİ KURUYOR

Savaşın ardından 1946 yılında ilk Komünist Cumhuriyeti kurduğunu açıklamış ve Devlet Başkanı olmuştur. Arnavutluk Sovyet destekli ilk komünist rejimin kurulduğu devlet olarak tarihe geçmiştir. Savaşın sonrası Paris' de kurulan Barış Konferansında, Arnavutluk'un sınır haklarını garanti altına aldırmış ve dış politikada başarılar kazanmıştır. Özellikle Kuzey epik bölgesi meselesinde başarısı dikkat çekmiştir.

ÜLKENİN TEK HAKİMİ

Enver Hoca başlangıçta Stalin ile oldukça yakın ilişkiler içerisindeyken Yugoslavya devlet başkanı Tito ile arası açıktı. O dönem Arnavutluk muhalif kesiminde Yugoslavya ile birleşme düşünceleri vardı. Bu dönemde taraflarını arkasına alarak ülke içindeki bulunan muhalifleri etkisiz hale getirip kendi hakimiyetini kurdu. Stalin'in ölümünün ardından Kruşçev'in başına gelmesiyle, Rusya yönetimiyle arası bozulmuş ve Çin' e yakınlaşmıştır. Ancak daha sonradan Çin'i de eleştirmekten geri durmamıştır. Son dönemde Çin ve Rusya'yı kapitalizme destek vermekte suçlamıştır.

en-ic-icin.jpg

ARNAVUTLUK’U DIŞ DÜNYAYA KAPATTI

Enver Hoca, Arnavutluk'un gelişmesi için ilginç bir yönteme başvurdu ve kendi kendine yetebilen bir ülke olması için ülkesini dış dünyaya kapattı. Bu alanda başarılı olduğu rakamlarla ortadadır. İnsanların ömrü uzamış, devlet eliyle yaptırılan evler sayesinde ve artan istihdamlarla halk bir nevi refaha kavuşturmuştur. 1967 yılında ülkeyi dinsel baskılardan kurtaracağını söyleyerek, dünyanın ilk ‘Ateist Devlet'ini ilan etmiştir. Enver Hoca çevresindeki muhalifleri saf dışı bırakmakta taviz vermemiştir. Bu nedenle ‘diktatör’ olarak sıkça suçlanmış ve ülkede batı yanlısı ya da muhalefet olarak gördüğü çok kişiyi idama mahkum ettirmiştir. Ayrıca Ordu içerisinde darbe teşebbüsünde bulunulacağını sezerek birçok generali astırmıştır.

KATI KURALLARLA SUÇ ORANINI DÜŞÜRDÜ

Ancak Bu süreçten sonra ülkede yaşanan afetler ve kıyımlar nedeniyle ülke zor duruma düşmüş, Enver Hoca böyle bir zor dönemde dahi batının yardımını şiddetle reddetmiştir. 1983 yılına gelindiğinde Şeker hastası olan Enver Hoca beyin kanaması geçirerek vefat etmiştir. Enver Hoca zamanında, suç oranı oldukça düşmüştür. Ülkesinde hukuk kuralları oldukça katıydı. Katiller öldürdüğü kişilerle aynı mezara atılıyordu. Hırsızlık yapanların ise elleri kesiliyordu. 

 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.