Engelli vatandaşlar karar süreçlerinde söz sahibi olmak istiyor
Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz, siyasi partilerin 10 milyon engelli yurttaşı yok saydığını belirterek, yerel seçim sürecinde engelli bireylerin dikkate alınmak istediklerini söyledi.
Engelsiz Bileşenler Federasyonu Başkanı Abdülmecit Yılmaz, yerel seçimlerle ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Yılmaz, siyasi partilerin 10 milyon engelli yurttaşı yok saydığını belirterek, yerel seçim sürecinde engelli bireylerin dikkate alınmak istediklerini söyledi.
Yılmaz, “Engelli yurttaşlar vardır ve kendi yaşamları hakkında karar alma süreçlerini yönetmeye taliptir. Yaşadığımız şehirlerin yollarını, kaldırımlarını, geçitlerini, alt-üst geçitleri, bina girişlerini, parklarını ve tüm sosyal mekânları erişilebilir hale dönüştürmesi gereken kararların, engellilerin katılımıyla alınması gerekiyor” dedi.
“KARARLARIN, ENGELLİLERLE ALINMASI GEREKİYOR”
Yaşadıkları yer ile ilgili kararlar alınırken, bu sürece engelli bireylerin de dahil olması gerektiğini dile getiren Yılmaz, “Yerel seçimlere doğru giderken neredeyse istisnasız bir şekilde tüm siyasi partilerin 10 milyon engelli yurttaşı yok sayan politikalarda ısrar ettiğine tanık oluyoruz. Erişilebilir kentler için çok önemli rol ve görevleri yerine getirmesi gereken yerel yönetimlerin, kimler tarafından nasıl idare edileceğini belirleyecek olan bu seçimler biz engelliler için de oldukça önemli bir konu. Yaşadığımız şehirlerin yollarını, kaldırımlarını, geçitlerini, alt-üst geçitleri, bina girişlerini, parklarını ve tüm sosyal mekânları erişilebilir hale dönüştürmesi gereken kararların, engellilerin katılımıyla alınması gerekiyor” ifadelerine ye verdi.
“SÜRECE KATILMALARI ENGELLENMEMELİ”
Yılmaz engellilerin kendi yaşamları üzerinde karar alma süreçlerine katılmalarının engellememesi gerektiğini vurgulayarak, “Tüm siyasi partilerin seçimlerinde engelli temsilini de esas alması, karar alma süreçlerinde engelli kamuoyunun da görüşlerinin alınabilmesinin ön koşuludur. Siyasi partiler, engellilerin kendi yaşamları üzerinde karar alma süreçlerine katılmalarını engellememelidir. Engelli yurttaşlar vardır ve kendi yaşamları hakkında karar alma süreçlerini yönetmeye taliptir. Aslında engellileri yok sayan yaklaşım, toplumun bir bütününü yok saymış oluyor” şeklinde konuştu.
“YAKINLIK İLKESİ ESAS ALINMALIDIR”
“Belediye internet sitelerini ve ilgili mevzuatı erişilebilir hale getirmeli, belediye hizmetlerini merkezcilikten kurtarıp hizmette halka yakınlık ilkesini esas almalıdır” diyen Yılmaz, sözlerine şu cümlelerle devam etti:
“Özellikle belediyelerin kentli engelliler için yapması gereken yasal sorumluluklarını, yıllardır yerine getirilmemesinin temelinde engelli temsilinin olmaması yatmaktadır. Belediyeler, kendi binalarından başlayarak şehirdeki tüm bina ve yapıları erişilebilir hale getirmeli, yasal engelli istihdam kotalarını doldurmalı, tüm hizmetlerin görme ve işitme engelliler için erişilebilir olması amacıyla online-Braille-işaret dili tercümanı hizmetlerini geliştirmelidir.”
ENGELLİ TEMSİLİ OLMALI
Engelli temsili olmada engelli sorunlarının çözülemeyeceğini belirten Yılmaz, “Siyasi Partiler, ülkemizin de taraf olduğu BM Engelli Haklarına dair sözleşmenin 29. Maddesinde yer alan seçme ve seçilme hakkının önündeki engellerin kaldırılması için girişimlerde bulunmalı, engellilerin karar süreçlerine dâhil olabilmeleri adına tutum sergilemeliler. Belediye başkanları ve meclisleri arasında engelli temsiline alan açılmasının ardından engellilerin toplumsal görünürlüğü artacaktır. Ancak engelli temsili sağlanırsa, engelli sorunları yerel yönetimlerin gündemlerine esaslı bir şekilde girebilir. Yerel yönetimlerde engelli temsilinin demokratik bir hak olduğunu söylemek istiyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.