Endemik Vadi nerede, nasıl gidilir, ne zaman kuruldu?
Endemik bitki çalışması ve endemik fauna merkezi olarak Türkiye’de bir ilk olan Endemik Vadi nerede, nasıl gidilir, ne zaman kuruldu?
Endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması, Ankara Keçisi, Ankara Kedisi, Ankara Güvercini ve Ankara Tavşanı’nın bulunduğu Endemik Vadi nerede, nasıl gidilir, ne zaman kuruldu? İşte tüm yanıtlar:
KÜLTÜREL DEĞERLER KORUMA ALTINA ALINIYOR
Bilimsel verilere göre Ankara’da 340’ın üzerinde endemik bitki türü bulunuyor. Doğal ortamında lokasyonları tespit edilen bu türler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izinleriyle alanında uzman öğretim üyeleriyle yerlerinden alınıp Endemik Vadi’de yetiştirme ve üretim çalışmaları yapılıyor. Ankara Pursaklar Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Ankara’ya özgü kültürel değerleri koruma altına alan ve bu değerleri gelecek nesillere aktaracak Endemik Vadi projesine imza atarken, Ankara’ya özgü endemik bitki, hayvan ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması, yaşatılması ve üretilmesi çalışmaları kapsamında 2021 yılında hizmete açıldı. Endemik Vadi, ilk etapta adını Ankara’dan alan 12 adet endemik bitki (Angora Tırfılı veya bilimsel adıyla Cytisus Acutangulus, Ankara Şah Civanperçemi, Ankara Aşotu, Ankara Geveni, Ankara Süseni, Ankara Sığırkuyruğu, Ankara Geyikböreği, Ankara Yaranı, Ankara Karanfili, Ankara Çarşağı, Ankara Çiğdemi, Türk Kantaronu) üzerinde çalışmalar yaparak başladı. Gazi Üniversitesi işbirliğiyle birlikte Ankara’nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerin korunması yaşatılması üretilmesi ve bunlarla ilgili bilimsel çalışmaların yapılması amaçlanırken, soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ankara Keçisi, Ankara Kedisi ve Ankara Tavşanı da gelecek nesillere aktarılmak isteniyor. Sergileme kasalarında ilk etapta 35 farklı tıbbi aromatik bitki ve 12 adet endemik bitki gösterilirken, ilerleyen dönemlerde hem endemik bitki sayısı hem de tıbbi aromatik bitki sayıları arttırılmak isteniyor.
EĞİTİM ATÖLYELERİ’NDE BİLİMSEL EĞİTİMLER VERİLİYOR
Endemik Vadi içerisinde ayrıca eğitim atölyeleri de yer alırken, alanında uzman öğretim üyeleri, öğretmen ve eğitmenler tarafından bilimsel eğitimler veriliyor. İlk kısımda, Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Tıbbi Aromatik Bitki Demleme Teknikleri, Aromaterapi, Fitoterapi, Tohum elde etme ve tohumdan fide yetiştirme, Türkiye’nin Biyolojik çeşitliliği, Biyomimikrinin Bedenimize Yansımaları, Böceklerin Dünyası, Yaban Hayvanları, Yaban Hayatının İzleri, Doğada Hayatta Kalma Teknikleri, Suların Mikro Gizemli Dünyası, Fitorestorasyon Atölyesi, Filtre Kahve Demleme Teknikleri gibi bilimsel eğitimler verilmeye devam ediyor. Papatyagiller familyasından olan ve her yıl Temmuz ayında çiçek açan Ankara Şah civanperçeminin de kente özgü bitkiler arasında yer aldığı ve Endemik Vadi içerisinde bulunulduğu kaydedildi. Endemik Vadi’de eğitimlerin yanı sıra ulusal ve uluslararası ülkelerden katılımlarla, Dijital Obezite’ye karşı teknolojik diyet ve doğa yürüyüşü etkinliği ve her hafta farklı etkinliklerle ziyaretçilerini bekliyor. Endemik Vadi’nin sanattan bilime, doğadan kültüre birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, şu ana kadar oluşan ilgiden memnun.
PURSAKLAR ENDEMİK VADİ’YE NASIL GİDİLİR?
Pursaklar Fatih, Büyükdere Caddesi üzerinde bulunan Endemik Vadi’ye 440-5, 486-6, 487, 488-3 numaralı toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilir.
www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.