En beğenilen Ramazan tatlıları nelerdir? İftarda hangi tatlılar yenir?

En beğenilen Ramazan tatlıları nelerdir? İftarda hangi tatlılar yenir?

İnsanlar bir yandan Ramazan coşkusunu yaşarken bir yandan da aç ve susuz geçirilen onlarca saatin ardından iftar sofralarında ne tür tatlı yenir diye araştırmaya başladı. Peki, en beğenilen Ramazan tatlıları nelerdir? İftarda hangi tatlılar yenir?

Vatandaşlar Ramazan ayının ve orucun manevi ikliminin heyecanı ve coşkusunu yaşıyor. İnsanlar tarafından bir yandan oruçlar tutuluyor, bir yandan ise Ramazanın manevi iklimi yaşatılmaya çalışıyor. Bazı evlerde bayram hazırlıkları şimdiden başlasa da sofralarda Ramazan bereketi eksik olmuyor. Herkes tarafından en sevilen yemekler nezaketle ve sabırla iftar saatlerine hazırlanıyor. Evlere misafir geliyor ya da misafirliğe gidiliyor.

Bütün bunlar yaşanırken Ramazan ayında en merak edilen konulardan biri de tatlı olmaya devam ediyor. İnsanlar; hangi tatlı Ramazan ile özdeşleşmiştir? İftar sofrasında nasıl bir tatlı olmalı? Ramazan tatlıları nelerdir? Güllaç tarifi nedir? diye sorular sorarak meraklarını gidermeye çalışıyor. Bizde sizler için işin mutfağına girerek Ramazan tatlılarını ustasından öğrendik. Peki, en beğenilen Ramazan tatlıları nelerdir? İftarda hangi tatlılar yenir? İşte tüm detaylar:

en beğenilen Ramazan tatlıları nelerdir

İFTARDA NASIL TATLILAR YENİR?

Ramazan ayının manevi iklimi tüm dünyayı sarmış durumda. Dünyanın her tarafında iftar sofraları kuruluyor ve sabırla beklenen onlarca saatin ardından en güzel yemekler ve en tatlı tatlılar damaklarla buluşuyor. Bazen yemeğin hemen ardından bazen ise kılınan akşam namazları sonrası içilen çayın yanında yenilen tatlılar ise herkes tarafından merak ediliyor. Uzmanlar vücudun onca saat aç ve susuz kalmasının ardından ani yükleme yapılmaması konusunda uyarırken insanlar iftar sonrası nasıl tatlılar yenmeli diye araştırmaya yapıyor.

Tatlı ustası ve esnafı Ahmet Şirin ile yaptığımız Ramazan tatlıları üzerine söyleşide, sizler için detaylı bilgiler öğrendik. Ahmet Şirin, Ramazan ayında insanlar için hafif tatlılar yenmesinin doğru olacağının altını çizerken önemli tatlı çeşitlerinin isimlerini verdi. Gazetemize konuşan Şirin, “Ramazan ayında fazla ağır olmayan, şerbeti az veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şerbetli tatlılardan örnek vermek gerekirse az şerbetli ‘şöbiyet’ tatlısı iftar sofraları için hem hafif hem de güzel tatlılardan biridir. Sütlü tatlılar özelinde ise Ramazan ayı ile özdeşleşmiş ‘güllaç’ ya da soğuk baklava tercih edilebilecek çeşitler arasındadır” şeklinde konuştu.

İftarda hangi tatlılar yenir

RAMAZANDA TATLI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

En önemli duygulardan biri olan paylaşma duygusunun daha yoğun olarak yaşandığı Ramazan ayı içerisinde yemekler verilir. İftara misafir davet edilir ya da iftarda misafirliğe gidilir. Ramazan ayında misafirliğe gidilirken ev sahibine alınan ikramların başında ise tatlı gelir. Tatlı ustası Ahmet Şirin’e bu konu hakkında sorduğumuz, Ramazan’da tatlı alırken nelere dikkat edilmelidir? sorusunun üzerine, Ahmet Şirin; “Öncelikle iyi tatlı, ustasından alır tadını. Marifetli eller ile hazırlanan tatlının ana maddesi şerbetidir. Şerbet, ne kadar güzel verilirse tatlı o kadar tatlı olur. İnsanlar bize geliyor. Hangi tatlıyı tavsiye edersiniz ustam diye soruyor. Genelde müşterilerin tercihine bırakıyoruz. Müşteriler misafirliğe giderken cevizli ya da fıstıklı baklava tercih ediyor. O da zevke göre aslında. Çünkü iri ceviz ya da ince ceviz sevenler var. Kısacası bu sorunun net bir cevabı yok. İnsanın gözü ve damak tadı neyi severse onu tercih ediyorlar” diyerek, şerbeti iyi verilmiş tatlıların zevke göre hepsinin alınabileceğini vurguladı.

hangi tatlı Ramazan ile özdeşleşmiştir

EN BEĞENİLEN RAMAZAN TATLILARI NELERDİR?

Ramazan ayında iftar sofralarını şenlendiren önemli detaylardan biri de tatlılardır. İnsanlar onlarca saat aç ve susuz kalmanın ödülünü, kendilerine iftarda yedikleri tatlılar ile verirler. Uzun yıllardır hatta Osmanlı Dönemi’nden kalma alışkanlık olan, Ramazan ayında iftarda güllaç yenir düşüncesi, günümüzde hala devam eden alışkanlıklardan biridir. Ahmet Şirin, bu duruma atıfta bulunarak, güllacın yanı sıra son yıllarda soğuk baklavanın daha çok tercih edilen iftar tatlılarından biri olduğunu belirtti. Ahmet Şirin, bunun yanında, şerbeti oranlı hazırlanmış ince ve küçük baklavanın da iftarda tercih edilen diğer bir tatlı türü olduğunu dile getirdi.

 Ramazan tatlıları nelerdir

SOĞUK BAKLAVA TARİFİ

Son dönemde insanlar tarafından oldukça ilgi gören tatlılardan biri soğuk baklava oldu. İnsanlar soğuk baklavanın tadını çok severken nasıl yapıldığını da araştırmaya başladı. İşin ustasına sormuş olduğumuz soru ile bu sorunun cevabını da öğrendik. Ahmet Usta, soğuk baklavanın evde de yapılabileceğini dile getirerek malzemeleri sizler için söyledi. Ahmet Şirin, “Soğuk baklava için gerekli malzemeler; baklavalık yufka, tereyağı, sıvı yağ, şeker su süt, tercihe göre iç malzeme için fıstık ya da ceviz ve kakaodur” dedi. Tarifinin nasıl yapıldığı sorusuna ise Ahmet Şirin şu şekilde yanıt verdi:

“Tatlının şerbetinin hazırlanması için su ve şeker bir kaba alınarak kaynatılmalıdır. Şeker kaynamaya bırakıldıktan sonra tereyağ başka bir tencereye alınarak eritilmelidir. Buradaki püf nokta ise, eriyen tereyağının üzerindeki köpükler kesinlikle alınmalıdır. Daha sonra ise eritilen tereyağının içerisine sıvı yağ konulur. İç yağ hazırlandıktan sonra, yufka sabırla ve sırayla içlerine hazırlanan yağ sürülerek teker teker dizilmelidir. Tabi bu katlar hazırlanırken tercih edilen fıstık ya da cevizde aralara serpiştirilir. Bütün bu işlemlerin hazırlanmasıyla beraber yufka serilen tepsi fırına verilir. Üzeri kızarana kadar pişirilen tatlı daha sonra fırından alınır. Bu işlem gerçekleşirken daha önce su ve şekerle hazırlanan ve soğutulan şerbete süt eklenerek karıştırılır. Fırında pişen tatlının üzerine bu karışım her yere yayılacak şekilde dökülür. En son üzerine kakao tozu serpiştirilerek afiyetle yenecek hale gelir.”

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.