Emeklilerde şok şüphe: Maaşlarımızın bu şekilde belirlenmesini istemiyoruz
Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emekli maaşlarının TÜFE oranlarına göre belirlenmesinin vatandaşta şüphe uyandırdığını belirterek “Maaş belirlemelerimizi parlamento ve hükümetimiz yapsın. TÜİK oranları maaşımızı eritiyor” dedi.
Gündemden düşmeyen emekli maaşları ve emeklilerim zam beklentileri Ekim ayının gelmesiyle tekrardan konuşulmaya başlandı. İlksayfa Gazetesi olarak dernek genel merkezine yaptığımız ziyarette gazetemize özel açıklamalarda bulunan Tüm Emekliler Derneği (TÜMEMEKDER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, emekli maaşlarının TÜİK’in belirlediği TÜFE oranlarına göre belirlenmesiyle maaşlarının eridiğini belirterek, “Maaş belirlemelerimizi Parlamento ve Hükümetimiz yapsın. TÜİK oranları maaşımızı eritiyor” dedi. Çalışkan “Biz de emekliler olarak Türkiye 100'üncü yıl Cumhuriyet ikramiyesi olarak bir asgari ücret tutarında emeklilerimize ikramiye verilmesini istiyoruz. Bizim en büyük taleplerimizden birisin artık emeklilerden sağlıkta katkı payı kaldırırsın maaşlarımızdan para kesilmesin” ifadeleri ile emeklilerin taleplerini sıraladı.
“SEYYANEN ZAM VERİLMELİ”
“Emekli maaşlarımızın belirlenmesinde TÜİK’in belirlediği TÜFE oranlarının emekli maaşlarımızı eritiyor” diyen Çalışkan, “Maaşlarımız hizmet ve prime dayalı belirlensin. Maaş belirlemelerimizi parlamento ve hükümet yapsın. Emeklilerimizi TÜİK’in elinden alınmasını istiyoruz. En temel sorunumuz maaşımızın TÜİK tarafından belirlenmesinden kaynaklanıyor. Emeklilerimizin büyük bir çoğunluğu çok cüzi denebilecek maaşlar alıyorlar. Bunun düzeltilebilmesi için taleplerimizi var. Çalışan memurlarımıza verilen seyyanen 8 bin lira emeklilerimize de verilmeli” dedi.
“TÜRKİYE YÜZYILI’NA ÖZEL İKRAMİYE VERİLSİN”
Çalışkan, “Biz de emekliler olarak Türkiye yüzünden Cumhuriyet ikramiyesi olarak bir asgari ücret tutarında emeklilerimize ikramiye verilmesini istiyoruz. Talep ettiğimiz zamlar ve ikramiyeler emeklinin ekonomik hayatını kolaylaştıracak mı? Diye sorarsanız. Maalesef ki sadece yapılan zamlar emeklilerimizin ekonomik durumunu düzeltmiyor. Biz tam anlamıyla bir denetleme istiyoruz. Emeklilere yapılan zamlarla geçinemiyoruz. Geçinebilmemiz için piyasanın denetlenmesi lazım. Bugün baktığımızda emeklilerimiz en büyük iki gideri var. Birisi temel geçim malzemeleri, ikincisi sağlık giderleridir. Emekliler olarak özellikle temel gıda malzemelerinden devlet tarafından bir denetleme rica ediyoruz. Maalesef ki marketlerde neredeyse akşamdan sabaha fiyatların değiştiğini görüyoruz. Fiyat artışlarının önüne geçilmesini ve devlet denmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“KATKI PAYI KALDIRILMALI”
“Emeklilerin ikinci en büyük gider kalemimiz sağlık giderlerimiz” sözleri ile emekli vatandaşların sağlık giderlerine dikkat çeken Çalışkan, “Bizden artık katkı payının kesilmemesini istiyoruz. Geçtiğimiz günler içinde bir tek reçete için 185 lira katkı payı ödedim. Gençken yeri gelir yılda bir hastaneye gidiyorsanız yaşlıyken bir ayda üç kere dört kere hastaneye gitmek zorunda kalıyorsunuz. Kronik hastalıklarımızın ilaçları oluyor. Muayenelerimiz, kontrollerimiz oluyor. Bizim en büyük taleplerimizden birisin artık emeklilerden sağlıkta katkı payı kaldırırsın maaşlarımızdan para kesilmesin” dedi.
“SENDİKAMIZ OLSUN”
Tüm Emekliler Derneği (TÜMEMEKDER) Genel Başkanı Satılmış Çalışkan son olarak emekli derneklerinin resmi sözleşmeler imzalayamadığına değinerek sendika hakkı istedi. Çalışkan, “Emeklilerimizin dışında hükümet ya da mecliste masada hakları görüşürken temsilcisi bulunmayan hiçbir kesim yok. Çünkü dernekler olarak bizlerin sözleşme yapmaya hakkımız yok. Sadece konuları yetkililere ileterek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Emekliler olarak sendikasan hak istiyoruz. Sendika ile görüşmelerde ve sözleşmelerde masada biz de yer alalım. Sosyal Güvenlik yasalarının tekrardan düzenlenmesi gerekiyor. Söz konusu bu düzenleme hizmet ve prime dayalı yapılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan yasalar yeniden düzenlenmeli. Emekli olduğumuzdan yaşayabileceğimiz kadar parayı hak ettiğimize inanıyorum. En büyük gayemiz emeklerimizin yaşayabilecekleri bir paraya sahip olmasıdır. Biz daha çok fazlasını istemiyoruz. Sadece emeğimizin yıllarımızın karşılığını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.