Elektrikte güneş potansiyeli: Ankara’da ihtiyacın yüzde 88’i karşılanabilir

Elektrikte güneş potansiyeli: Ankara’da ihtiyacın yüzde 88’i karşılanabilir

Ember’in yayınladığı rapora göre Türkiye’nin çatı üstü güneş potansiyeli 120, Ankara’nın ise 10,1 gigawatt. Tahminlere göre çatılara kurulacak panellerle Türkiye’de yıllık elektrik tüketiminin yüzde 45’i, Ankara’da ise yüzde 88’i karşılanabilir.

Enerji düşünce kuruluşu Ember’in yayınladığı rapora göre Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyelinin en az 120 gigawatt olduğu belirtilerek, bu kapasiteden yıllık 148 teravatsaat elektrik üretilebileceği ve yıllık elektrik tüketiminin yüzde 45’inin karşılanabileceği açıklandı. Ayrıca Ankara’nın 10,1 gigawatt çatı üstü güneş enerjisi potansiyeline sahip olup; yıllık 12,5 teravatsaat elektrik üretilebileceği ve Ankara’daki yıllık elektrik tüketiminin yüzde 88’ini karşılayabileceği aktarıldı.

aaaaa.jpg

YILLIK TOPLAM 148 TERAVAT SAAT ÜRETİM OLABİLİR

Ember’ın 70 ilde yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin çatı tipi güneş enerjisi potansiyelinin en az 120 gigawattlık kapasite oluşturabileceği belirtildi. Çatılarda kurulacak panellerle bu kapasiteden yıllık 148 teravatsaat elektrik üretilebileceği ve Türkiye'nin 2022'deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'inin karşılanabileceği kaydedildi. Şehir bazında yapılan hesaplamada toplam 120 gigawattlık çatı tipi güneş enerjisi potansiyelinde ilk sırada 10,4 gigawatt ile İstanbul yer alırken; onu 10,1 gigawatt potansiyel ile Ankara ve 9,3 gigawatt potansiyel ile İzmir takip etti. Manisa’da bu potansiyel 3,1 gigawatt iken; Afyon’da 2,8, Kocaeli’nde 2,5 ve Tekirdağ’da ise 1,9 gigawatt olarak belirtildi.

gunesenerjsi.jpg

TÜKETİMİN YÜZDE 88’İ KARŞILANABİLİR

Araştırma raporuna göre Türkiye’de çatı tipi güneş enerjisi potansiyeli kullanılarak yıllık 148 teravatsaat elektrik üretilebileceği ve bu üretiminin 2022 yılı toplam elektrik tüketiminin yüzde 45’İne denk geldiği bildirildi. Kapasite kullanılarak üretilebilecek elektriğe bakıldığında ise Ankara’da yıllık 12,5 teravatsaat, İzmir’de ise 12,4 teravatsaat olarak açıklanırken; kapasite bakımından ilk sırada olan İstanbul’da güneş potansiyelinden dolayı yıllık 11,4 teravatsaat elektrik üretilebileceği belirtildi. Listedeki diğer iller ise 8,6 teravatsaat ile Konya, 6,4 teravatsaat ile Manisa, 5,4 teravatsaat ile Bursa, 5,3 teravatsaat ile Afyon ve 4,7 teravatsaat ile Balıkesir oldu. Çatı üstü elektrik üretimi potansiyelinin faturalanan elektrik tüketimini karşılama oranlarına bakıldığında en yüksek 3 il ise şu şekilde gerçekleşti; Konya’da çatı üstü elektrik üretimi ile yıllık elektrik tüketiminin yüzde 113’ü, Ankara'da yüzde 88’i ve İzmir’de ise yüzde 76 iken İstanbul'da yüzde 27 ve Bursa'da yüzde 42.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.