Ekşi mayanın sırrı: Kutludüğün ekmeği

Ekşi mayanın sırrı: Kutludüğün ekmeği

Kutludüğün Mahallesi sakinleri, uzun yıllara dayanan ekşi mayalı ekmek kültürünü büyük bir özveriyle koruyarak, ata yadigârı olan bu geleneğe bağlılığını sürdürüyor.

Konuyla alakalı gazetemize konuşan MAKKOP(Mamak Kadın Kooperatifi) Başkan Vekili Saliha Oto, ‘’Mamak Belediyesi’nin desteği ile 2019 yılında bir kadın kooperatifi olarak kurulduk. Kadınların üretime destek olması, ayakları üzerinde durabilmesi amacıyla bir araya geldik. Kutludüğün Mahalle’sine özgü ekşi mayalı ekmeğin üretimini gerçekleştiriyoruz. Hem ekmeği üreten kadınlara istihdam hem de bu lezzeti tüm dünyaya tanıtmak için uğraşıyoruz’’ ifadelerinde bulundu.

EKŞİ MAYALI EKMEĞİN ÖZELLİKLERİ

‘’Ekşi mayalı ekmek, geleneksel maya kullanımının yanı sıra fermente edilmiş bir hamurun kullanılmasıyla elde edilen özel bir ekmek türüdür’’ şeklînde konuşan Oto, ‘’Kutludüğün Mahallesi'nde, bu yöntemin özellikle ununun ata tohumlarının kullanılmasıyla birleştirilmesi, ekmeğin benzersiz bir lezzete ve dayanıklılığa sahip olmasını sağlar. Bu ekmek türünün belki de en önemli özelliği, uzun süre bayatlamadan tazeliğini korumasıdır. Buzlukta 6 ay buzdolabında ise 10 gün bayatlamadan, bozulmadan kalabiliyor. Geleneksel mayalı ekmeklerle kıyaslandığında, ekşi mayalı ekmeklerin daha uzun raf ömrüne sahip olması, tüketici tarafından tercih edilmesinde etkili oluyor’’ dedi.

2.jpg

ATA TOHUMUNUN ÖNEMİ

Kutludüğün ekşi mayalı ekmeğin özelliğini sadece uzun süre tazeliğini korumasına bağlanmaz diyen Oto, ‘’Aynı zamanda ekmeğin üretiminde kullanılan unun ata tohumlarından elde edilmesinin önemini de büyük. Ata tohumları, nesiller boyunca korunmuş ve ticari tohumlardan farklı olarak doğal adaptasyon süreçlerinden geçerek dayanıklılık ve lezzet açısından zenginlik kazanmıştır. Bu sayede, ekşi mayalı ekmeklerin besin değeri artarken, yöre halkının yerel tarımsal mirası da korunmuş oluyor’’ şeklinde konuştu.

3.jpg

HAZIR GIDA TEHLİKELİ

Ne yazık ki, küreselleşme ve hazır gıda üretimi süreçleri geleneksel ekşi mayalı ekmek kültürünün unutulmasına neden olabileceğini belirten Oto, ‘’Hazır ve hızlı gıda tüketimi alışkanlıkları, bu geleneksel lezzetin unutulmasına yol açabilir. Ancak kadınlarımız ve Mamak Belediyesi’nin desteği ile ekmeklerinin benzersiz lezzetini ve değerini korumak adına biz de bir dizi adımlar attık. Bu değerli ekşi mayalı ekmek kültürünü yaşatmak için etkinliklerde stantlar kurarak, MAKKAP gibi üretim ve satışın gerçekleştiği kooperatiflerle ve taş fırınlarda geleneksel ekmek yapımıyla ilgili atölyeler düzenlemektedir. Kadınlar bu fırınlarda çalışmaktadır. Aynı zamanda, bu eşsiz ekmek türünün satışının artırılması ve talebin canlı tutulması adına yerel pazarlarda ve etkinliklerde de aktif rol alıyor’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.