Ekonomist Yazar Remzi Özdemir Borsa yatırımcılarını uyardı: Sosyal medya dolandırıcılarla dolu

Ekonomist Yazar Remzi Özdemir Borsa yatırımcılarını uyardı: Sosyal medya dolandırıcılarla dolu

Borsaya bireysel yatırımcıların ilgisi tarihte görülmemiş şekilde artarken, Ekonomist Yazar Remzi Özdemir, konuyu gazetemize değerlendirdi. Özdemir, “Bir dönem kripto piyasasında yaşanan intiharlar BİST yatırımcısında da görülebilir” şeklinde konuştu.

Başkent Ankara'da emlakçı Yusuf D. pompalı tüfekle etrafa ateş açtıktan sonra kendini ofise kilitleyip intihar etmiş, Yusuf D.'nin, borsa ve ticari faaliyetlerinde 10 milyon TL kaybettiği öne sürülmüştü. Son zamanlarda benzer intihar vakaları yaşanırken, yatırımcıların son durumunu ve borsa piyasasını, Ekonomist Yazar Remzi Özdemir’e sorduk.

Gerekli bilgi ve donanıma sahip olmayan yatırımcıları yaşanabilecek mağduriyetler konusunda uyaran Özdemir, özellikle sosyal medyanın hisse senedi fiyatlarını manipüle ederek bireysel yatırımcıların portföylerine göz diken dolandırıcılarla dolu olduğunu ifade etti.

1.jpg

YATIRIMCI SAYISI 8 MİLYONU GEÇTİ

Pandemi sürecinde başlayan borsadaki sıra dışı yükselişin yatırımcı sayısında patlamalara neden olduğunu dile getiren Özdemir, “Özellikle halka arzlarla birlikte yatırımcı sayısı 8 milyonu geçti. Adeta harçlık peşinde koşan öğrenci, emekli ve memur sadece elektrik su faturasını çıkartmak için borsada halka arzlara katıldı. Nitekim bu halka arzlarda bir saadet zincir oluştu. Yatırımcıya 500 TL hisse veriliyor ve buradan 300 lira kazanıyordu. Bir ayda sayısı 7-8 bulan halka arzlar vatandaşın bin-iki bin lira kazanmasına yol açtı. Böylece borsaya yönelen yatırımcı sayısı çılgınlık boyutuna ulaştı” şeklinde konuştu.

b2.jpg

SOSYAL FACİA YAŞANABİLİR

Bir süre sonra harçlık için borsaya giren yatırımcı kredi çekerek diğer hisselere girdiğini söyleyen Özdemir, “Bugün borsa sıkıntılı bir döneme girdi ve harçlık için borsaya giren yatırımcılar için adeta kumarhaneye döndü. Hisse bazında değer kaybı bazı şirketlerde yüzde 70 seviyesinde. Yüzde 40’ın üzerinde bir ayda değer kaybeden hisse sayısı 30 civarında. Burada büyük bir sosyal facia yaşanabilir. Bir dönem kripto piyasasında yaşanan intiharlar BİST yatırımcısında görülebilir. SPK’nın yatırımcıyı korumak adına daha ciddi adım atmalı. Özellikle sosyal medya üzerinden hisse pazarlayanlara karşı daha radikal tedbirler getirilmeli” diyerek cümlelerini noktaladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.