Eczacı Hilmi Şener: Kur takibi fiyatlar için önemli

Eczacı Hilmi Şener: Kur takibi fiyatlar için önemli

Bakanlar Kurulu kararı ile ilaç fiyatlarının belirlenmesinde Euro kuru 14.03 lira olarak güncellendi. Eczacı Hilmi Şener, “Sağlık Bakanlığı denetlemelerini artırmalı, ilaç sıkıntısını ortadan kaldırmak için üç ayda bir kur takibi şart” dedi.

Artan döviz kuru ilaç sektöründe de sorunlara sebep olmuştu. Bakanlar Kurulu kararı ile ilaç fiyatlarını belirlemede kullanılan Euro kuru 10.75 liradan 14.03 liraya çıkarıldı. Yapılan kur artışı yaşanan ilaç sıkıntısına bir nebzede olsa çözüm oldu. Eczacı Hilmi Şener, “Sağlık Bakanlığı denetlemelerini artırmalı, ilaç sıkıntısını ortadan kaldırmak için üç ayda bir kur güncellemesi yapılmalı. Eskiden senede bir ya da iki defa kur güncellemesi oluyordu. Şuanda bu sorunu çözmek için iki üç ayda bir kur düzenlemesi yapması gerekiyor” dedi.

BİR SÜRE SORUNU ÇÖZER

Eczacı Hilmi Şener, “Döviz kurundaki yükselişten dolayı yaşanan sıkıntının temel nedeni ilaçların ya da ham maddelerinin ithal edilmesi. Bu durum ilaç sektörünün sıkıntıya girmesine neden oluyor. Devlet ilaç üreticilerine 10,75 lira veriyordu 14,03 liraya yükseldi. Bu fiyat skalası sanayi için yeterli olmayabilir. Bu fiyat artışı bir sürede olsa ilaç yokluğuna çare olabilir” dedi.

basliksiz-1-002.jpg

ÜÇ AYDA BİR KUR GÜNCELLENMELİ

Şener, “İlaç sıkıntısı olduğunda biz eczacılar hastaya karşı mahcup oluyoruz. Bu durumun sorumlusu eczacılar değildir. Özellikle nöbetçi eczacılar bu konuda büyük sorunlar yaşıyoruz. Hala birçok ilaç piyasada yok. Bana göre devletin ilaç kurunu üç ayda bir kur değişikliği yapması lazım. Eskiden senede bir ya da iki defa kur güncellemesi oluyordu. Şuanda bu sorunu çözmek için iki üç ayda bir kur düzenlemesi yapması gerekiyor” diyerek dikkat çekti.

iceri.jpg

DENETLEME ŞART

Eczacı Hilmi Şener son olarak sağlık Bakanlığının denetlemelerinin artması gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle son verdi; “Eczacılar arasında konuşulan şöyle bir durum var. Bu durumda biz eczacıları çok üzüyor. Cumartesi bulunamayan çok önemli ilaçların bir bölümü zamdan sonra aniden nasıl olduysa çıkıverdi. Sağlık Bakanlığının ecza depolarını çok sık ve kapsamlı olarak denetlemesi gerekiyor. Çünkü o tarihler arası ilacın üretilip piyasaya sürülmesi çok zor. Zam gelince ilaçlar bir günde ortaya çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.