Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Gününün önemi nedir? Dünya Su Günü ilk ne zaman kutlandı?

Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Gününün önemi nedir? Dünya Su Günü ilk ne zaman kutlandı?

Her yılın 22 Mart günü, Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. İnsanlar ise çeşitli nedenlerle 22 Mart'ın Su Günü ilan edilmesini merak ediyor. Peki, Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Gününün önemi nedir? Dünya Su Günü ilk ne zaman kutlandı?

Su, hem insan vücudunun hem de insan yaşamının devamlılığını sürdürebilmesi için çok önemli maddelerden biridir. Hatta öyle ki; çeşitli bilimsel araştırmalar, yetişkin bir bireyin vücudunun yüzde 60’ının sudan oluştuğunu kanıtlamıştır. İnsan vücudunun yarısından fazlasını oluşturan su, elbette insan yaşamı içinde en temel maddedir. Birey, hayatının her konusunda suya ihtiyaç duyar. Suyun öneminin vurgulanması için farklı nedenlerle de 22 Mart günü, ‘Dünya Su Günü’ ilan edilmiştir. Peki, Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Gününün önemi nedir? Dünya Su Günü ilk ne zaman kutlandı? Tüm detaylar haberimizde:

Dünya Su Günü nedir

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

Birleşmiş Milletler (BM), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde 2030 senesine kadar dünyadaki bütün toplumlar için su çağrısı yapıyor. Bunun nedeni; yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler, dünya yüzeyinde su kıtlığının giderek arttığını gösteriyor. Günümüzdeki hızla gidildiği vakit, 2050 senesine kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısı yaşayacağını söylüyor.

Bilimsel verilere odaklanıldığı zaman, yapılan çalışmalar dünya nüfusunun ortalama 1,6 milyarlık kısmının güvenli ve temiz su kaynaklarına erişemediğini gösterir. Kesin bir sayı olmamakla beraber 4 milyar insanın ise yılda en az 1 ay boyunca ciddi su kıtlığı çektiğini işaret eder. Yetkililer tarafından hem bu durumu çözüme kavuşturmak hem de suyun önemine vurgu yapmak için her yılın 22 Mart günü ‘Dünya Su Günü’ olarak kutlanır.

Dünya Su Gününün önemi nedir

DÜNYA SU GÜNÜ İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

Temiz suyun öneminin vurgulanması ve gelecekteki su kıtlığının önüne geçilebilmesi için kutlanmaya başlayan Dünya Su Günü, ilk kez 1993 senesinde ortaya çıktı. İlk kez Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında ortaya atılan bu fikir, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek artan su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla; 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda karara bağlandı. Alınan karar sonucu her yılın 22 Mart’ı Dünya Su Günü olarak ilan edildi.

Bedirhan Şahin / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.