Eski değerler gün yüzüne çıkmalı! İşte selamlaşmak ve misafirperverliğin önemi

Eski değerler gün yüzüne çıkmalı! İşte selamlaşmak ve misafirperverliğin önemi

Günümüzde önemini yitirmeye başlayan misafirlik ve selamlaşma konusu dini açıdan çok önem arz eden bir konudur. Peki; dinde selamlaşma nedir? Misafire ikram sevap mı? Gelin detaylarına birlikte bakalım.

İslam, Müslümanları kardeş ilan etmiş, bu kardeşliğin sevgi ve saygı esasına dayalı olarak sürdürülmesi içinde onlara karşılıklı bir takım vazifeler yüklemiştir. İlk insan ve ilk Peygamber Hz. Adem’den kıyamete kadar inananların birbirleri ile karşılaştıklarında yerine getirmek ile mükellef oldukları görevlerden birisi de selamlaşmaktır. Öte yandan İslam’ın önem verdiği ahlaki değerlerden biri de misafire ikramda bulunmaktır. Misafirperverlik, milletimizin en önemli örf ve geleneklerindendir. Yüce Allah, Hz. İbrahim’i misafirlerine ikramda bulunması sebebi ile övmüş, onun bu güzel davranışını bizlere örnek olarak sunmuştur.

misafir-2.jpg

Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur: “Ey Muhammed; İbrahim’in ağırlanan misafirlerinin haberi sana geldi mi? Hani onlar İbrahim’in yanına varmışlar ve selam olsun sana demişlerdi. O da size selam olsun demiş, bunlar tanınmamış yabancı kimseler diye düşünmüştü. Hissettirmeden ailesinin yanına gidip pişirilmiş temiz bir buzağı getirdi. Onu önlerine koydu yemez misiniz dedi.” Bu ayette de görünmektedir ki misafirlik adabı ile ilgili Kur’an bir önder ve rehberdir ve bilgiler verilmektedir. Peki, dinde selamlaşma nedir? Misafire ikram sevap mı? Tüm detaylar haberimizde:

misafir-3.jpg

DİNDE SELAMLAŞMA NEDİR?

Peygamber Efendimizin bildirdiğine göre ilk selamlaşma Hz. Adem ile melekler arasında geçmiştir. Allah’u Teala, Hz. Adem’i yarattıktan sonra şöyle buyurdu: “Git de şu oturan meleklere selam ver ve sana nasıl karşılık vereceklerini iyice dinle. Çünkü bu senin için hem de senden sonraki soyunun birbirini sevgi ve saygı ile selamlaması olacaktır.” Bu emir üzerine Hz Adem a.s meleklere gidip Esselamü aleyküm dedi. Onlarda Vealeykümselam verahmetullah diye cevap verdiler.

misafir-4.jpg

Selam, insanların birbirleri ile karşılaştıklarında kullandıkları yakınlık, dostluk, saygı ifade eden söz yaptıkları işaret ve hareket, emniyet, huzur, selamet, esenlik, sağlık ve sağlamlık manalarına gelmektedir. Selam, Allah’u Tealanın 99 güzel isimlerinden biridir. Allah'ın sıfatı olarak selam, insanlara arız olan her çeşit ayıp, kusur, eksiklik, hastalık, acizlik ve ölüm gibi şeylerden salim kalan her türlü bela ve tehlikelerden kullarını selamete çıkaran, zulmetmeyen, güven arayanlara güven verdiren, cennetteki bahtiyar kullarına selam eden manasındadır.

misafir-5.jpg

Bu anlam Kur’an-ı Kerim’de şöyle ifade edilir: “Selamlaşmak, müminlerin birbirleri ile tanışıp kaynaşmaya, aralarındaki sevgi, saygı ve samimiyetin artmasına, düşmanlık, küskünlük ve dargınlıkların ortadan kalkmasına da vesile olur.” Peygamber Efendimiz, selamlaşmanın müminlerin birbirlerini sevmesine ve cennete girmelerine vesile olduğunu haber vermiştir.

misafir-6-001.jpg

MİSAFİRE İKRAM SEVAP MI?

Hz. Peygamberimiz evlerine misafir kabul etmişler ve misafirlerine imkanları ölçüsünde en güzel şekilde ikramda bulunmuşlardır. Evinde misafirine ikram edecek bulunmadığında ashabından imkanı olanların misafirlerle ilgilenmesini istemişlerdir. Ebu Hureyre şöyle rivayet etmiştir, “Allah Resulüne bir adam geldi ve ben açım dedi. Allah Resulü hanımlarına haber göndererek yiyecek bir şey göndermelerini istedi. Fakat onlar yanlarında sudan başka bir şey olmadığını söylediler. Bunun üzerine Allah Resulü bu gece şu şahsı kim misafir etmek ister? Diye sordu. Ensar’dan biri ben misafir ederim ya Resulallah diyerek, o adamı alıp evine götürdü.

misafir-7.jpg

Hanımına işte Allah resulünün misafiri onu ağırla dedi. Kadın vallahi çocuklarımızın yiyeceğinden başka bir şey yok dedi. O halde çocukları oyala sofraya gelmek isterlerse onları uyut. Misafirlerimiz içeri girince de kandili söndür. Biz sofran yiyormuş gibi yapalım dedi. Sofraya oturdular. Misafir karnını doyurdu. Onlarda aç yattılar. Sabahleyin o sahabe, Hz. Peygamberin yanına gitti. Allah resulü onu görünce bu gece misafirinize yaptıklarınızdan Allah Teala memnun oldu buyurdu. Sözün özü; kıssadan yola çıkarak misafirlik adabına uyalım. Allah'ın hoşnutluğunu kazandıran Peygamber Efendimizin ve diğer Peygamberlerin sünneti olan milletimizin özenle yerine getirdiği misafir ağırlama ve misafire ikram geleneğini yaşatmaya çalışalım.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.