Dernekler ve emekliler Kızılay'da buluştu: Hayat pahalılığına tepki gösterdiler

Dernekler ve emekliler Kızılay'da buluştu: Hayat pahalılığına tepki gösterdiler

Genel Sağlık İş Sendikası, Tüketici Hakları Derneği ve emekliler hayat pahalılığına karşı Kızılay, Sakarya Caddesinde buluştu. Gruplar, fakirlik ve açlıkla mücadele konusunda ortak çağrıda bulundu.

Dernek temsilcileri hayat pahalılığına karşı ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “2024 yılı bütçe görüşmeleri ve asgari ücret tespit sürecinde devam ederken; halk için bütçe, asgari değil insanca yaşayacak ücret ve insanca bir yaşam talebiyle bugün bir aradayız” denildi.

1.jpg

GENEL SAĞLIK İŞ: KAMU HİZMETİ BÜTÇESİ DÜŞTÜ

Basın açıklaması yapan Genel Sağlık İş Ankara Şube Başkanı Şenol Şahin şu açıklamalarda bulundu: “2006-2024 döneminde bütçeden kamu hizmetlerine ayrılan pay, yani bütçeden eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe, kadınlara, çocuklara ayrılan pay %39,5’ten %29’a geriledi. 6 Şubat depremlerinden etkilenen milyonlar bütçe görüşmelerinde yok. Kamusal hizmetlere bütçeden ayrılan payı biraz daha ayrıntılı incelesek halka hiçbirşey kalmadığını görüyoruz. Örneğin daha dün TBMM de sağlık bütçesi görüşüldü. 2024 yılı için bütçeden sağlığa ayrılan pay düşerken sağlık bütçesinin %71,5’inin “tedavi edici sağlık” hizmetleri için, %28,5’inin koruyucu sağlık hizmetleri için ayrılıyor. Çok kısıtlı oluşturulan sağlık bütçesinde hasta olmamızı engellemek için pay yok..”

2.jpg

TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ : VATANDAŞIN YÜZDE 55 AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Gazetemize açıklamalarda bulunan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, “Vatandaşın yüzde 55’i açlık sınırının altında yaşıyor. Yüzde 35’lik bölümü ise fakirlik sınırında. Yani halkın yüzde 90’ı yoksulluk ve fakirlikle boğuşuyor. Biz sosyal politikaların güçlendirilerek bu yoksulluk ve açlıkla mücadele edilmesini talep ediyoruz. Kamu girişimciliği ve kalkınma planları bekliyoruz. Vatandaşım atım alma gücünün artırılmasını istiyoruz. Dünyanın çoğunda olmayan özel tüketici vergisinin acil kaldırılmasını, temel gıda maddelerindeki vergilerin son bulmasını talep ediyoruz. Açlık ve fakirlik sınırında olan vatandaşlara kira desteği istiyoruz” şeklinde konuştu.

Gruplar basın açıklamalarının ardından alandan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.