Dante kimdir, nereli? Neden idama mahkum edildi?

Dante kimdir, nereli? Neden idama mahkum edildi?

Dante kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi fikirleri savundu, şiirde hangi akımı kurdu, hangi eserleri verdi, neden idama mahkum edildi? İşte cevabı:

Ünlü İtalyan düşünür Dante’nin hayatını sizler için derledik.

Dante kimdir, nereli, hangi dönem yaşadı, hangi fikirleri savundu, şiirde hangi akımı kurdu, hangi eserleri verdi? Dante neden idama mahkum edildi?

İşte cevabı:

Dante, 1265 yılında İtalya’nın Floransa şehrinde dünyaya geldi. Guelfo Partisi taraftarı bir burjuva ailesine mensup olan Dante, küçük yaşta annesini kaybetti. Babası, yeniden evlendi. Gençliğinde eğlenceli ve düzensiz bir hayat sürdü. Devrinin önde gelen Floransalı şairleri G. Cavalcanti, L. Gianni ile dostluk kurdu.

TATLI ÜSLUP ŞİİR AKIMINI KURDU

Onlarla birlikte Dolce stil nuoro (yeni tatlı üslup) adlı şiir akımını kurdu. Beatrice Portinari adlı kadına âşık oldu. Onun için Yeni Hayat adlı eserini yazdı. Beatrice’nin ölümünden sonra Gemma Dodnatti ile evlendi Ondan dört çocuğu doğdu. Flosansa’da siyasi ve ekonomik üstünlük sağlamak isteyen imparatorluk yanlısı Ghilbellimler ile papalık yanlısı Guelfolar arasındaki uzun mücadelede Dante’nin ailesi Guelfoların yanında yer aldı. 1295’te Giano dela Bella’nın devrilmesini takip eden günlerde Doktorlar ve Eczacılar Loncasına girdi ve politikaya atıldı. 1296 senesinde Yüzler Konseyi adı verilen meclise katılarak Soylulara karşı çıkarılan kanunları destekledi. 1300 senesinde Floransa şehri idaresinde yer aldı. Siyahlar ve beyazlar arasındaki mücadelede beyazlar tarafını destekleyen Dante, uzlaşma için üç kişilik bir kurulla birlikte papaya elçi olarak gitti. Böylece bir daha dönmemek üzere Floransa’dan ayrıldı.

İDAMA MAHKUM EDİLDİ

1 Kasım 1301 de Floransa’ya hakim olan siyahlar, beyazları yargılamaya başladılar. Kamu fonlarını kötüye kullanmakla ve zimmetine para geçirmekle itham edilen Dante, üç gün içinde 5000 florin gibi yüksek bir parayı ödemeye ve iki yıl Toscana bölgesi dışında sürgün yaşamaya mahkum edildi. Belirtilen sürede para cezasını ödeyemeyen Dante’nin on dört arkadaşıyla birlikte yakılarak idam edilmesine karar verildi. Karara şiddetle karşı çıkan Dante, huzuru okumakta ve şiir yazmakta aradı. 1303’te Forli ve Verona’ya gitti. 1304-1306 arasında felsefe, hukuk, edebiyat çalışmaları için uygun bir yer olan Bologna’da kaldı. Hem huzur bulmak hem de düşünür ve sanatçı olmak için eserler yazdı. Eserlerinde Floransa’ya duyduğu özlemi dile getirdi.

SÜRGÜN HAYATI

2 Ekim 1306 da Bologna komünü, Floransalı sürgünleri sınır dışı etti. Bologna’dan çıkan Dante 1308 senesi başına kadar İtalya’nın çeşitli yerlerini dolaştı. Bu arada eser yazmaya devam etti. Eserlerinde İmparatorların papaya saygı göstermesi gerektiğini işledi. Bir müddet Toscana’da kaldıktan sonra 1316’da Verona’ya 1318’de şair Guido da Polenta’nın misafiri olarak Ravenna’ya gitti. Burada çocukları Pietro, Locopo ve Antonia ile buluştu. Elçilik vazifesiyle gittiği Venedik’ten Ravenna’ya döndü. Dante 14 Eylül 1321’de Ravenna’da hayatını kaybetti. 

BUNALIM DÖNEMİ

Eserlerinde monarşi idaresinin mükemmelliğini öven Dante, yeryüzü iktidarının ruhani iktidar karşısında özerkliğini savunur. Papanın yetkilerini sırf kiliseyi İncil’e yaraşır yoksulluğa geri götürmek gayesiyle kullanması gerektiğini söyler. Bu din düşmanlığını ve inançsızlığını, bozuk düşünce ve hayalleriyle ölüm sonrasını anlatmaya çalıştığı İlahî Komedya adlı kitabında belirgin şekilde ortaya koymuştur. Tamamen saçmalıklar, ruh bozukluğu ve sapık düşüncelerini ortaya koyduğu bu kitap, Dante’nin ruhi bir çöküntü içinde olduğunu gösteren eseridir.

ESERLERİ:

1) İl Convivio (Şölen): Nesirle yazılan ve felsefe ile şiirin birbirine karıştığı bir eserdir.

2) De Vulgari Eloquentia: Halk dili üstüne yazılmış bir incelemedir.

3) De Monarcia: Monarşi üstüne yazılan bir inceleme eseridir.

4) Divina Commedia: (İlâhî Komedya),

5) Quaestio de Aqua et-Terra: Toprak ve su üstüne yapılmış bir incelemedir.
 

Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.