Çubuklu kadınlardan eğitim seferberliği: Fedakar analardan öğrencilere burs
Çubuk’ta yaşayan bir grup ev hanımı 15 yıl önce kurdukları dernek çatısı altında yaptıkları ev yemekleri ve hamur işlerini satarak, elde ettikleri gelirle, üniversite öğrencilerine burs veriyor.
Çubuk’ta yaşayan bir grup ev hanımı 15 yıl önce kurdukları dernek çatısı altında adeta eğitim seferberliği başlattı. Kadınlar, yaptıkları ev yemekleri ve hamur işlerini satarak elde ettikleri gelirle, üniversite öğrencilerine burs veriyor.
Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Hatice Erkan, “Çubuk'ta kurulmuş tek burs veren kadın derneği olarak biz varız. Maddi açıdan sıkıntı yaşayan üniversite öğrencilerine destek olmak amacıyla bu yola çıktık. Öğrencilere can simidi olalım istedik. O amaçla başladık ve o şekilde de devam ediyoruz” dedi.
“CAN SİMİDİ OLALIM İSTEDİK”
Çubuk Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Hatice Erkan, şöyle devam etti: “Derneğimiz kadın kuruluşlu olup, kadınlar tarafından yönetilmektedir. Resmi olarak 40 üyemiz bulunuyor. Fakat gönüllüler zamanla değiştiği için sayısı değişebiliyor. Burada tamamen gönüllülük esaslı. Kadınlarımız olarak öğrencelerimizi okutmaya çalışıyoruz. Genel olarak yaş grubumuz 60 diyebilirim.”
“DİREK ÖĞRENCİLERİN HESABINA YATAR”
“15 yıldır bu şekilde öğrencilerimizi okutmaya çalışıyoruz. Bizi burada resmi makamlar tanır. Bu vasıtasıyla bağış yapanlar da oluyor” diyen Erkan, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Bu sene toplamda 82 öğrenciye burs veriyoruz. Öğrencilere, kişi başı ayda 400 TL burs veriyoruz. Öğrencilerin okul hayatı bitene kadar burslarımıza kesintisiz devam ediyoruz. Çocuklarda okumaya istekli olması ve gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmamasına bakıyoruz. Aradığımız özellik budur. Derneğimizin bir diğer özelliği de hiçbir din, ırk, mezhep, cinsiyet, okul farkı gözetmiyor olmasıdır. Bizde her çocuğun hesap numarası vardır. Öğrencilerin burslarını Ziraat Bankası'na yatıyoruz. Burslar direk öğrencilerin hesabına yatar. Hiçbir şekilde aileleri araya sokmuyoruz.”
ÖNCELİK “ÇUBUK”
Çubuk’ta yaşayan ve şehir dışına okumaya giden üniversite öğrencilerine burs verdiklerini vurgulayan Erkan, “Maddi gücümüzün sınırlı olmasından dolayı sadece Çubuk içerisindeki öğrencilere burs yardımında bulunabiliyoruz. Satışlarımızı sadece Çubuk içerisinde gerçekleştiriyoruz. Çevrede bizi bilmeyen yok. Çeşitlerimiz oldukça zengin. Hamur işlerinden mantı, yufka, erişte, tandır böreği, yazma çöreği, bazlama ve gözleme çeşitlerimiz var. Onu dışında burada tarhana yapıyoruz, turşu kuruyoruz. Özel isteğe göre içli köfte, höşmerim ve yaprak sarma hazırlıyoruz. Çubuk halkı tarafından oldukça tercih edilen bir derneğiz. Buradan elde ettiğimiz gelirle öğrencilerimize destek oluyoruz” dedi.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
Her vatandaşın üzerine düşen görevi yerine getirerek elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyen Erkan, “İnsan olarak hepimizin birbirine destek olması lazım. Her şeyin devlet tarafından beklenmemesi gerekiyor. Herkes elini taşın altına koymalı. Bizim de bireysel olarak bir sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. Üyelerimizin çoğu ilkokul mezunu olmakla beraber, okuma yazma bilmeyenler de mevcut. Kadınlarımız destek çıktılar, bu işe gönül koydular. Haftada bir gün iki gün gelerek destek oluyorlar. İsminin başında farklı farklı unvanları olanlara da böyle işlere girişmelerini tavsiye ediyorum. Gelen olursa, herkese kapımız açık, desteklerini bekliyoruz. Bir çocuk yetiştirmek bir aileyi kurtarmaktır. Bir aileyi kurtarmak, bir toplumu kurtarmaktır. İlim her şeyden önemlidir. Toplum olarak en büyük kazancımız, çocukların yetişmesi, gelişmesi ve okumasıdır” diyerek sözlerini noktaladı.
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.