Çölyaklıların tek tedavi yöntemi “diyet” ürünleri hem pahalı hem nadir bulunuyor

Çölyaklıların tek tedavi yöntemi “diyet” ürünleri hem pahalı hem nadir bulunuyor

Çölyak hastaları için kanıtlanmış tek tedavi yöntemi olarak gösterilen “diyet” konusunda gerekli ürünler hem pahalı hem de her yerde bulunmuyor.

Hamamönün’deki Özel Beslenme dükkânında çölyak gibi hastalık grupları için glutensiz, laktozsuz ve düşük proteinli ürünler satan Ahmet Güvenç, hammadde sıkıntısından dert yandı. Güvenç, “Yüzde 70’in üzerinde hammaddemiz ithal. Döviz bazında ülkemize giriyor ve maalesef çok pahalı. Tamamen mamul ürün alırsanız çok çok daha pahalıya geliyor” dedi.

“ÜRÜNLERE KOLAY ULAŞILMASI İÇİN BURAYI AÇTIM”

Yurtdışında olup Türkiye’de olmayan bu ürünleri Türkiye’de de üretebilmek adına bu şekilde bir işe giriştiğini vurgulayan İlkerim Özel Beslenme dükkânı sahibi Ahmet, “Oğlumda olan bir rahatsızlık sonucu çevrede gıdalara çok kolay ulaşamadığımızı fark edince burayı açma kararı aldım. Biz ilk başladığımızda Türkiye’de yerli üretim yoktu. Yurtdışında olup Türkiye’de olmayan bu ürünlerin Türkiye’de üretilebilirliğini ve bu çocuklarında bu ürünlere daha kolay ulaşmasını sağlamak için burayı açtım. Bizim ürünlerimiz genelde spesifik alerjen gruplara ve düşük proteinli beslenmesi gereken hastalara yönelik. Kişilerin sosyalleşebilmesi ve yaşamlarını sürdürebilmesi için beslenmeleri en büyük ihtiyaç. Dışarıda geçirdikleri süre içerisinde beslenme konusunda çok zorluk çekiyorlar. Çocuklarla anket yaptığımızda daha çok 15 yaşın altındaki atıştırmalı gruplarına çok fazla ihtiyaç duyduklarını gördük. Anket sonucunda talepler üzerine gofret yaptık. Akabinde kraker, makarna gibi ürünler yapmaya başladık” diye konuştu.

basliksiz-1.jpg

TÜBİTAK’TAN ONAYLI GIDALAR

Glutensiz beslenmesi gereken hastaların gönül rahatlığıyla tercih edebileceği ürünler olduğunu söyleyen Güvenç sözlerine şu şekilde devam etti: “Bizim ürünlerimizin tamamı yumurtasız, sütsüz, hayvansal ürünler içermeyen gıdalar. Market bölümümüz iki kısımdan oluşuyor. Bir tarafı gluteniz beslenenler için diğer tarafı ise düşük proteinli beslenen hastalık grupları için. Çünkü glütensiz beslenenler et, süt, yumurta, balık, tavuk gibi ürünleri tüketemiyor. Hepsi glutensiz beslenmesi gereken hastaların tercih edebileceği ürünler. Aynı zamanda vegan tarafımızda var. Marketimizde bulunulan ürünlerimizin tamamı TÜBİTAK’ta analizi yapılmış onaylı gıdalardır. Glutensiz beslenmeyle alakalı hastalığa sahip olmayan insanlarda bizim ürünlerimi tercih ediyor. Diyetisyenlerin bazıları dönem dönem insanların glütensiz beslenmesini tavsiye ediyorlar, bunu duyan vatandaşlarda bu ürünleri alıp kullanıyorlar. Tabi bu ekonomik anlamda üst düzey ailelerin tercih etmiş olduğu bir beslenme biçimi.”

ara2.jpg

“MAALESEF ÇOK PAHALI”

Ürünleri ülkenin birçok yerinde farklı şekilde ürettiklerini dile getiren Güvenç, “Bizim yüzde 70’in üzerinde ham maddemiz ithal. Döviz bazında ülkemize giriyor ve maalesef çok pahalı. Tamamen mamul ürün alırsanız çok çok daha pahalıya geliyor. Biz daha ucuz ve daha kaliteli ürün yapabilmek adına uğraşıyoruz. Fason üretim olarak ürünleri çıkarıyoruz. Kendimize ait bir üretim merkezimiz yok. Gofret grubunu Eskişehir’de, kraker grubunu Konya’da, çikolata kaplama grubunu Afyonda yapıyoruz. Bu şekilde farklı farklı yerlerde ürettiğimiz ürünleri satışa sunuyoruz” şeklinde konuştu.

ara3.jpg

EN ÖNEMLİ ŞEY DİYET

Bu hastalıkların diyet dışında başka bir tedavisi olmadığını belirten Güvenç, “Şu ana kadar tıbben diyet dışında farklı bir tedavi biçimi yok. Art niyetli kişiler bu hastalığı tedavi edebileceklerini söyleyerek insanları dolandırıyor. Vatandaşlar tıbben henüz kanıtlanmış bir başka tedavisi olmadığını iyi bilmelidirler. Sağlıklı ve kaliteli bir ömür geçirebilmeleri için hastaların mutlaka diyetlerini uygulamaları gerekiyor. Doktorların ve diyetisyenlerinin dışında başka bir beslenme şekline geçmemeleri gerekiyor. Bulabilecekleri en uygun ve kaliteli ürünleri tercih etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ara5.jpg

ÜCRETSİZ DİYETİSYEN HİZMETİ

Ücretsiz diyetisyen destekleri olduğunun da altını çizen Güvenç, “Aynı zamanda PKU Aile Derneği’nin Ankara temsilciğini yapıyorum. Dernek koordinatörlüğü ile sosyal aktivitelerde yapıyoruz. Bizi sadece ticari bir işletme olarak görmeyin. O insanları bir araya getirip kamplar yapıyoruz, pikniklere gidiyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafındaki kişilere ulaşabiliyoruz. Yatılı eğitim amaçlı toplantılarımız oluyor. Biz ayrıca burada ücretsiz danışmanlık yapabilmesi ve yeni teşhis konulan kişilere yardımcı olabilmesi adına diyetisyen bulunduruyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Berat Temiz/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.