Çiftçi mağdur: Mevsimsel sıkıntılar derken bir de tarla faresi çıktı!
Gazetemize konuşan Büyükşehir Belediyesi Kırsak Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Ankara'da şu anda en önemli sorunlarımızdan bir tanesi tarla faresi. Her tarafını tarla faresi sarmış durumda. Ciddi bir sıkıntıya doğru gidiyoruz” dedi.
Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara geçerek zararlarına devam eden fareler, Ankara’da kış ayının normal geçmesiyle beraber tarla fareleri cirit atmaya başladı. Buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca, sebze ve meyvelere zarar veren tarla fareleri, Ankara’da büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Kırsak Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Ankara'da şu anda en önemli sorunlarımızdan bir tanesi tarla faresi. Her tarafını tarla faresi sarmış durumda. Tarım İl Müdürlüğü’müz inşallah bu konuda faaliyet yapıyordur. Umarım sahaya inmiştir ve çiftçiyi yalnız bırakmıyordur. Aksi taktide bu çok daha büyük sorunları beraberinde getirecek” dedi.
“KAR YAĞMADI, FARELER COŞTU”
Ankara'da şu anda en önemli sorunlardan bir tanesinin tarla faresi olduğunu dile getiren Büyükşehir Belediyesi Kırsak Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Ankara'nın her tarafını tarla faresi sarmış durumda. Sebebi ise iklimde yaşadığımız bu anomali. Yıllardır soğuk olmadı, kar yağmadı. Özellikle bu yıl kar göremedik. Hal böyle olunca tarla fareleri coştu. Çok ciddi zarar var şu anda. Çiftçi bu farelerle tek başına boğuşmaya çalışıyor. Büyük bir ürün zararı var. Bir verim düşüklüğüne sebep olacak. En önemli mücadelelerden bir tanesi zehirli buğday. Bunu her tarafa attığında kurdu kuşu hepsi telef olabilir. Büyük bir risk. Konu ile alakalı çiftçiyi de bir şekilde yönlendirmek lazım. Tarım İl Müdürlüğü’müz inşallah bu konuda faaliyet yapıyordur. Umarım sahaya inmiştir ve çiftçiyi yalnız bırakmıyordur. Aksi taktide bu çok daha büyük sorunları beraberinde getirecek” ifadelerine yer verdi.
“ANKARA’DA TOHUM BULMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”
“Son dönemde baklagillerde yaşadığımız sıkıntılar var. Ankara Büyükşehir olarak 3 bin ton nohut alım ihalesine çıktık. Hiç kimse teklif vermedi. Nohut tohumu bulamadık. Yonca tohumu bulamadık. Bunlar üzücü şeyler” diyen Tüzün, şu anda Ankara’da tohum bulmakta zorluk çektiklerini söyledi.
Tarla farelerinin çoğalmasının sebebini yeteri kadar kar yağısı olmadığına bağlayan Tüzün, “İklimde yaşadığımız bu değişiklikler, döngüde kırılmalara neden oluyor. Eğer bugün kar yağışı olmuş olsaydı yeteri kadar soğuk geçseydi fare bu kadar çıkamazdı. Bu kadar zararla karşılaşmazdık. Tarla faresinin vermiş olduğu zararlardan dolayı çiftçiler istenilen verimi alamadı. Muhtemelen de yazın fiyatlarda görülür değişiklikler olacaktır” şeklinde konuştu.
“CİDDİ BİR SIKINTIYA DOĞRU GİDİYORUZ”
Tüzün, çiftçilerin tarla fareleri için kullanış oldukları zehirli tohumları rastgele savurdukları takdirde doğadaki diğer canlıların zarar görebileceğinin altını çizdi. Çiftçilerin bu süreçte oldukça dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Tüzün, şu sözlerle cümlelerini tamamladı:
“Bu durumu bir ekolojik sistem olarak düşünmek lazım. Fare arttı, fare artınca farenin tükettiği her ne varsa fazla miktarı tüketilmeye başlandı. Yaz ayı gelip yılanlar çıktığında, o döngüyü kıracak ama o döneme kadar tarımsal üretim tarladaki üretime çok ciddi zarar vermiş olacak. Ciddi bir sıkıntıya doğru gidiyoruz. Eğer çiftçi de rastgele zehirli buğdayı sağa sola atarsa, diğer hayvanlarda ölümler gerçekleşecek. Bunları dikkatli ve düzgün bir şekilde yapmanız lazım.”
Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.