Bu tarihlerde sakın hastalanmayın: Sağlıkçılar şiddete karşı iş bırakacaklar
Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, 21 STK ile bir araya gelerek 1-2 Ağustos’ta iş bırakma eylemi yapacaklarını açıkladı. Memiş, “Amacımız özellikle sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi ve mali haklarımızın düzeltilmesi” dedi.
Yeni Sendika, 21 sağlık ve sosyal hizmet sendikası ile bir araya gelerek “Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM)” Platformu kurdu. 21 STK bir araya gelerek 1-2 Ağustos tarihlerinde sağlık personelinin sağlıkta şiddet sorunun önüne geçmek ve mali haklarını aramak adına iş bırakma eylemi yapacak. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş, “Biz Yeni Sendika ailesi olarak, sağlık çalışanlarının haklarını aranması mücadelesinde yaklaşık 21 sağlık sendikası ile birlikte bir ortak platform oluşturma kararı aldık. Sabim platformu olarak her görüş ve düşünceden sendikanın olduğu bir platform oldu. Yetkili sendikanın yapacağı toplu sözleşme öncesinde taleplerimizi sıralamak için platform olarak 1 -2 Ağustos’ta iş bırakma eylemini gerçekleştireceğiz. İş bırakmadaki maksadımız 5 ana başlıkta taleplerimizi sıralamak sesimizi duyurmaktır” dedi.
“SÜRECE OLUMLU KATKIDA SUNACAĞIZ”
“Sağlıkçılar, pandemide, afette, terör olaylarında çok fazla bedel ödedi. Her olayda askerle, polisle sahada olan kesim olmuştur” diyerek zor şartlarda çalıştıklarını vurgulayan Memiş, “Özellikle sağlıkta şiddetin önlenmesi hakkında ciddi çalışmalar yapılmasını istiyoruz. Sağlık personellerinin mali haklarını düzeltilmesini istiyoruz.
Sağlık çalışanları şuan kamu da en az parayı alan kesim oldu. Bu durumun değişmesini istiyoruz. Özlük haklarımızın düzeltilmesi anlamında sesimizi duyuracağız. Ağır çalışma koşullarımızın düzeltilmesi anlamında taleplerimiz olacak. Biz burada sadece çalışanlarımızın haklarını dile getirmeye çalışıyoruz. Platformumuzun toplu sözleşme sürecine olumlu katkıyı sunacağız” ifadelerini kullandı.
“MAĞDURİYET OLMAYACAK”
Memiş iş bırakma eyleminde vatandaşa mağduriyet oluşturmayacaklarını dile getirerek, “İş bırakma eyleminde ameliyathaneler, yoğun bakımlar, acil servisler gibi hayati ve acil durum önemi taşıyan birimler kapsam dışı olacak. Vatandaşın sağlığını sıkıntıya sokacak bir durum yok. Bizim yapacağımız eylem vatandaşlarımızın sağlığına kesinlikle zarar vermeyecek. İş bırakma eylemimizin kapsamı tüm sağlık hizmetlerini durdurma değil. Burada ki temel amacımız kamu vidanı üzerine de sesleneceğiz” dedi.
“VATANDAŞLARIMIZIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”
Memiş, “Yapacağımız eylemle temel hedefimiz halkın sağlık hizmeti almasını engellemek değil. Aslında sağlık hizmeti verilme alanları ne kadar iyileştirilirse bu durum vatandaşında lehine olacak. Daha önce yapılan iş bırakmalar biraz ideolojik yaklaşımla yapıldığı için vatandaşında bu tür eylemlere bakışı hep olumsuzdu. Ama bizim bu eylemimizde ideolojik bir durum yok. Biz burada vatandaşımızın da desteğini yanımızda hissetmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu iş bırakma eylemine katılma zorunluluğu yok. Ama ben sesimi duyurmak istiyorum diyen çalışanlarımız bu eyleme katılabilecek” şeklinde konuştu.
“ŞİDDETTİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”
Memiş, “Sağlık mesleği bu ülkede çok değerli bir meslek konumdaydı. Şuanda erişimi artıkça her anlamda bir gerileme oldu gibi. Bu gerileme hem özlük hakları, hem sağlıkta şiddet hem de prestij anlamında çok ciddi zarar aldı. Daha bu hafta Rize’de sağlıkta şiddet olayı yaşandı. Ama bu tür olayların önüne geçilemedi. Biz platform olarak hem sağlıkta şiddetin önüne geçmek hem de özlük haklarımızın iyileştirmek için yapıyoruz. Vatandaşlarımızın hoşgörüsü ile bize destek vereceğini inanıyoruz” ifadeleri ile sağlıkta şiddetin önüne geçilmesini gerektiğini vurguladı.
“TEK KALEM MAAŞ İSTİYORUZ”
Yeni Sendika Genel Başkanı Metin Memiş son olarak şu hususlara değindi, “Yetkili sendika sağlıkçıların taleplerini karşılamakta güçlük çekiyor. Hem hükümeti hem de çalışanları karşısına almamak için tam olarak taleplerimizi iletemedi. Biz bu duruma destek olmak çalışanlarımızın haklarını savunmak adına bu eylemi yapacağız.
Örnek kira yardımı talebi bununla alakalı hiçbir çalışma kriter planlama yok. Örnek İstanbul’da ki memurla Yozgat’taki memurun kira yardımlarını aynı alması mümkün değil. Biz şuan beş ayrı kalemde maaş alıyoruz. Bu kalemlerin birçoğu emekliliğimize yansımıyor. Biz tek kalem maaş almak istiyoruz. Memurlara dini bayramlarda birer maaş bayram ikramiyesi istiyoruz. Biz bu süreçte belirli aralıklarla taleplerimizi duyurup sürece katkı sunacağız.”
Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.