Biyosensörler hastalıkları birkaç saniyede teşhis edebiliyor

Biyosensörler hastalıkları birkaç saniyede teşhis edebiliyor

Rus bilim insanları, bulaşıcı hastalıkların hızlı teşhisini sağlamak amacıyla yüksek teknolojili bir optik biyosensör geliştirdi. Yenilikçi cihaz, sadece birkaç saniyede hastalıkların teşhisini yaparak tedavi süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nün yayınladığı raporda, ‘‘Bu teknoloji, tıp dünyasında devrim niteliğinde olabilir. Bulaşıcı hastalıkları birkaç saniyede teşhis edebiliriz. Ayrıca bu teknoloji, tıbbi bakımın erken müdahale ve tedavi süreçlerini büyük ölçüde kolaylaştırabilir’’ ifadeleri yer aldı.

YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE TESPİT

Yayınlanan raporda, ‘’Geliştirilen bu optik biyosensör, mikroakışkanik ve nano-plazmonik teknolojilerin bir kombinasyonunu içeriyor. Cihaz, hastanın bir örneği (kan, tükürük veya idrar gibi) doğrudan cihaza uygulanarak, belirli bulaşıcı hastalıklara özgü antikorlar ve reaktiflerle etkileşime giriyor. Bu etkileşim sonucunda, optik biyosensör, hastalığın neden olduğu biyolojik belirteçleri çok hızlı bir şekilde tespit ediyor’’ açıklamalarında bulunuldu.

b1.png

TESTLER BAŞARILI

Raporda araştırmacılar açıklamalarını şöyle sürdürdü: ‘’Cihazın laboratuvar testlerinde çeşitli bulaşıcı hastalıkların teşhisinde son derece başarılı olduğu görüldü. Bu hastalıklardan bazıları arasında COVID-19, grip, sıtma ve HIV gibi yaygın bulaşıcı hastalıklar yer alıyor. Optik biyosensörün yüksek doğruluk oranı ve hızlı tepki verme süresi, tıbbi uzmanların hastalıkları daha erken aşamada teşhis etmelerine ve hızlı tedavi planları oluşturmalarına yardımcı olabilir’’

b2.png

DEVRİM NİTELİĞİNDE OLABİLİR

ITMO Üniversitesi Lazer Teknolojileri ve Enstrümantasyon Bölümü ve Lebedev Fizik Enstitüsü GazLazerleri Laboratuvarı’nda yürütücü araştırmacı olan Sergey Kudryashov: ‘’Yeni geliştirilen optik biyosensörün potansiyeli hakkında şunları söyledi: ‘‘Bu teknoloji, tıp dünyasında devrim niteliğinde olabilir. Geleneksel laboratuvar testlerinin günler sürebileceği hastalık teşhis süreçlerini, birkaç saniye içinde sonuçlandırabiliriz. Bu, hastaların daha hızlı tedavi almasına ve hastalıkların yayılmasının önlenmesine büyük katkı sağlayabilir.’’

Optik biyosensörün portatif ve taşınabilir bir cihaz olarak tasarlandığını da ekleyen Kudryashov, ‘‘Cihazın sahadaki sağlık çalışanları, acil durum ekipleri ve hatta ev kullanıcıları için büyük avantajları olabilir. Yüksek doğruluk, düşük maliyet ve hızlı sonuç alınması, bu cihazın sağlık alanında kullanımının önünü açabilir" şeklinde konuştu.

b4.png

Bu önemli gelişme, tıp dünyasında bulaşıcı hastalıkların erken teşhisi ve hızlı tedavi süreçleri açısından yeni bir dönemin başlangıcı olabilir. Raporda, optik biyosensörün uygulanmaya geçişi için daha fazla klinik çalışma ve deney yapılması gerektiği belirtilirken, umut verici sonuçlar, gelecekte sağlık sektöründe büyük faydalar sağlaması açısından heyecan uyandırıyor.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.