Bisikletin de başkenti olacak: Trafik, gürültü ve hava kirliliğine yeşil çözüm
Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği(ABİDOSD) Başkanı Murat Yumrutaş, yeşil şehirler ve insan sağlığı için bisikletin önemini gazetemize değerlendirdi. Yumrutaş, ‘‘Başkente pedal çevirmesini öğreteceğiz. Ankara’yı Amsterdam gibi yapacağız’’ dedi.
2015 yılında kurulan ve birçok sosyal faaliyete katılan ABİDOSD, yeşil şehirler, sürdürülebilir enerji, obeziteyle mücadele bağlamında bisikletin önemine dikkat çekiyor. Avrupa’da bisiklet kullanım oranlarına bakıldığında zirvede yer alan Hollanda örneğini Ankara için uygulamaya çalışan dernek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle çeşitli görüşmeler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda ABİDOSD Başkanı Yumrutaş, son olarak 2021 yılında ABB’nin 56 km’lik bisiklet projesi için belediyeye raporlar sunduklarını ve projeye ön ayak olduklarını belirtiyor. Bisiklet kullanımının yaygınlaşması, büyük şehirlerin sorunlarının başında yer alan ulaşım, trafik, gürültü ve hava kirliliğine karşı büyük bir çözüm getiriyor.
BİSİKLET YOLLARINI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Dernek olarak bisiklet kullanımını ‘trafik yoğunluğunu azaltma’ bağlamında artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Yumrutaş, ‘‘Özellikle Ankara’da öğrencilerin yüzde 10’nu bisiklet kullansa 80-90 bin kişiyi bisiklete bindirmiş oluruz. Bu durumda trafik rahatlar, hem şehri rahatlar hem de ülkemiz adına sağlıklı bir gelecek inşa edilir. Bisiklet yollarının artması için, Çevre Şehircilik ve ulaştırma Bakanlığı’yla, valilikle, ABB ve çeşitli kuruluşlarla görüşmeler yapıyoruz. Bazı çevreler bu konuda ‘ya Ankara eski bir şehir, böyle kurulmuş böyle de gider’ diye yorumlar yapıyorlar. Bazıları da yapılması gerek ama izin alamıyoruz diyor. Bisiklet sessiz bir araç olduğu için galiba sesimiz cılız çıkıyor. Evet, kalabalık bir oluşumuz, fakat zaman zaman egzoz sesinden dolayı sesimizi duyuramıyoruz. Taksiler, dolmuşlar bizi rakip olarak görüyor fakat biz rakip olmak istemiyoruz. Yollarımızın genişlemesini ve o yolun ortak kullanılmasını istiyoruz. Ana bulvarların ortasında bisiklet yolu istiyoruz. Yapılamayacak bir şey değil. Amerika’da, Şili’de örnekleri çok. Bu ülkelerde çalışmalar sonucunda 2-2,5 milyon insan bisiklete binmeye başlamış, biz de neden olmasın’’ şeklinde konuştu.
56 KM YOL VADEDİLDİ AMA
ABB Başkanı Sayın Mansur Yavaş ilk seçildiğinde bize 1 sene içinde 56 km’lik bir bisiklet yolu yapacağını söyledi’’ diyen Yumrutaş, ‘‘Bizim için harika bir adım oldu. Daha sonra maalesef araya pandemi vs. girdi. 56 km’lik yolun 10 km dahi yapılamadı. Anıtkabir yakınlarında yol yapıldı fakat bir süre sonra kapatıldı. Bu yol konusunda çok sıkıntılar yaşadık. Neredeyse tekrar yerel seçimlere gireceğiz ve o 56 km’lik yol bitmiş değil. Biz bu olumsuzluklara rağmen, ABİDOSD olarak sorunlarımızı dile getirmeye devam ediyoruz. Gazi Üniversitesi ve çeşitli bisiklet atölyeleriyle çalışmalar yaptık. Ankara’da nerelerden bisiklet yolları geçebilir diye güzergâhlar belirledik.
Bu güzergâhların başında Eskişehir yolu geliyor. Başkent Üniversitesi’nden başlayıp Kızılay’a kadar olan hat üzerinde çalışma yaptık. Diğer bir hatta Sıhhiye’den başlayıp, Kolej, İncesu, İmrahor, Mühye Köyü ve Eymir’e kadar ikinci bir güzergâh planladık. Bu çalışmaların hepsini dosyalayıp ABB yetkililerine sunduk. Önce bu ana arteri kuralım daha sonra insanlar ara sokaklardan bu arterlere bağlanır diye planladık. Öne bize tamam dendi. Parça parça yapalım yolları birleştiririz denildi. Daha sonra bir baktık eski belediye başkanı var olan bisiklet yolunu kapatıp anayola bağladı. Bisiklet yolunun açılması için çeşitli eylemler gerçekleştirdik fakat bir türlü bu bisiklet yolunu açtıramadık. Biz tekrar bu yolları daha da geliştirerek açtırabilirsek yeşil şehircilik bağlamında: hava kirliliği, gürültü kirliliği, trafik sıkışıklığının önüne geçerek daha konforlu bir yaşam elde edeceğiz’’ ifadelerinde bulundu.
DÜZENLİ ŞEHİR PLANLAMASI YAPILMALI
‘‘Başkentimizin en büyük handikaplarından birisi de şehrin ciddi anlamda bir düzeninin olmaması’’ şeklinde konuşan Yumrutaş, ‘‘Çocuğumu hastaneye götürdüğümde doğru dürüst kaldırımı dahi kullanmakta zorluk yaşadım. Kaldırımlar dökülüyor, her yer taş. Kaldırımın ortasında elektrik direği var. Bırakın bebek arabasını yayalar kaldırımda yürüyemiyor. Her şey otomobillere göre planlanmış. Artık otomobiller yollara sığamıyor, insanlar araçlarını kaldırımlara park ediyor. Yerel yönetimlerin görevi öncelikle yayalara ve bisikletlere önem vererek şehir planlaması yapmaktır. Bu planlamalar neticesinde insanlar Avrupa’da olduğu gibi işlerine yürüyerek, bisikletlerle gidebilir. Bu sayede trafik rahatlar, toplu taşıma nefes alır.
BİSİKLET İNSAN HAYATINI DEĞİŞTİRİR
Yüzde 59 engelli olduğunu belirten Yumrutaş, ‘‘Eğer bisiklete binmemiş olsam benim kilom 150 kilodan aşağı düşmezdi. Hareket edemez hale gelirdim. Bisiklete bindiğim için metabolizmamı hızlandırıyorum. Bel fıtığıma iyi geliyor ve rahatlıyorum. Astım hastası olduğum için bisiklet bana en büyük egzersiz oluyor. Ben ne zaman bisiklete binsem tüm rahatsızlıklarımda hafifleme oluyor. Ayağımda sorun olduğu için bisiklet beni rahatlatıyor. Sağlık dostu olduğu için bir insan kolay kolay hasta olmuyor. Bisiklet sağlık dostu, iklim dostu, cüzdan dostu kısaca bisiklet insan dostudur. Biz dernek olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ankara’yı bisiklet kullanımı bağlamında Amsterdam yapacağız hatta Amsterdam’ı da geçeceğiz’’ diyerek cümlelerini noktaladı.
Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.