Bergama Zeus Sunağı ne zaman yapıldı, nerede bulunuyor?
Sosyal medyada en çok merak edilen konulardan birisi de Zeus Sunağı olarak bilinen yapı. Peki, Bergama Zeus Sunağı ne zaman yapıldı, nerede bulunuyor?
Günün en çok merak edilen konularından birisi Zeus Sunağı ya da diğer adıyla Zeus Altarı. Peki, Bergama Zeus Sunağı ne zaman yapıldı, nerede bulunuyor?
BERGAMA ZEUS SUNAĞI ÖZELLİKLERİ
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur. 35,64 metre genişliğinde 33,4 metre derinliğindedir. Yapının ön tarafında bulunan merdivenler ise 20 metre genişliğindedir.
Dışında ve iç mekanlarında bulunan mermer kaplama üzerindeki freskler sanat tarihinin en önemli yapıtları arasında sayılır. Dış cephe freskleri antik Helen dünyasının Olimpos tanrıları ile devler (Gigantlar) arasındaki savaşı, iç alandaki freskler Pergamon'un kuruluş söylencesi olan Telefos söylencesini anlatmaktadır. Müzenin merkez salonunda, sunağın batı tarafı ve titanlarla tanrıların savaşlarını canlandıran büyük rölyef friz orijinalindeki sıraya göre, merdiven yanlarına ve müzenin duvarlarına yerleştirilmiştir.
BERLİN’E GÖTÜRÜLDÜ
Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos Hanedanı tarafından bundan 2 bin 200 yıl önce yaptırılan ve Helenistik dönem anıt mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösterilen Zeus Sunağı'nın Bergama Akropol'de sergilenmesi için bugün hala çabalar sürüyor. Alman mühendis Carl Humann tarafından 1868-78 yıllarında yapılan kazılar sonucu bulunan ve Berlin'e götürülen Zeus Sunağı'nın iadesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının 1991'den bu yana yürüttüğü çalışmalara yerel yönetimde dahil oluyor. Zeus ve Athena'ya adanan sunağın bugün yalnızca temelleri Akropol'de bulunuyor. Berlin'deki müzede sergilenen at nalı biçimindeki yapının yüksekliği 12 metreyi buluyor ve sunak masasına mermer beyaz merdivenlerle çıkılıyor.
Mert Dokuzoğlu / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.