Başkent'in sembol camisi: Kocatepe
Osmanlı döneminin mimari estetiğiyle modern teknolojinin bütünleştiği Başkent’in sembol yapılarından biri olan 30 yıldır hizmetteki Kocatepe Camisi, kubbelerinde Sultanahmet, minarelerinde ise Selimiye camilerinin izlerini taşıyor.
Osmanlı döneminin mimari estetiğiyle modern teknolojinin bütünleştiği Başkent’in sembol yapılarından biri olan 30 yıldır hizmetteki Kocatepe Camisi, kubbelerinde Sultanahmet, minarelerinde ise Selimiye camilerinin izlerini taşıyor.
Türkiye Dİyanet Vakfı tarafından 28 Ağustos 1987 yılında yapımı tamamlanan Kocatepe Camisi, Başkent’in sembollerinden biri olma özelliğini taşıyor. Yapımı aşamasında proje değişikliği geçiren ve 1967 yılı 30 Ekim Miraç Kandilinde yapımına başlanan cami 20 yılda tamamlandı. Sultan Ahmet ve Selimiye Camilerinin özelliğini barındıran camide, 25 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor. Kocatepe Camisi konferans salonu, marketi, otoparkı ve içerisinde bulundurduğu bazı çalışma ofisleriyle de modern mimarinin özelliklerini taşıyor. Caminin içerisinde bulunan 7,5 ton ağırlığındaki avize görenlerin dikkatini çekiyor.
YAPIMI 20 YIL SÜRDÜ
Cumhuriyet sonrası Ankara’da sembol bir caminin yapılması 1940 yıllarda düşünülmeye başladı. Öncelikli adres Yenişehir Sıhhiye’ydi. 1947 yılında dönemin Dİyanet İşleri Başkanı Ahmed Hamdi Akseki Başkanlığında kurulan "Ankara Yenişehir'de Bir Cami Yaptırma Kurumu" dernek 1947 yılında camii projesi ilanı açtı. Fakat hiçbir proje birinciliğe layık görülmediği için caminin yapımı düşüncesi ertelendi. Daha sonra 1956 yılında dönemin Başbakan’ı Adnan Menderes tarafından Kocatepe bölgesi cami arsası olarak tahsis edildi. Daha sonra ‘Türkiye Diyanet Vakfı Sitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği’ adını alan dernek 1957 yılında yine bir cami projesi yarışması başlattı. Ancak yine 36 proje arasında herhangi bir proje birinciliğe layık görülmedi.
DALOKAY’IN PROJESİ UYGULANAMADIĞI İÇİN İPTAL EDİLDİ
Yapılan yarışmaların sonucunda Vedat Dalokay’ın yaptığı projeye kabul edildi. Projeye göre cami kabulü çatı şeklinde yapılacaktı. Cami ve külliyenin ve diğer bölümlerin yapımı için yine çalışmalar sürmeye başladı. Fakat camide kabuk çatı sistemi daha önce hiç denenmediği için uygun olmadığı belirtilerek tekrar projeden vazgeçildi.
1967 YILINDA İNŞAAT ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI
Üçüncü kez caminin yapımı için üçüncü kez açılan yarışmayı mimar Hüsrev Tayla ve Fatin Birleşik Uluengin’in projesi kazandı. Bu projenin temeli de 30 Ekim 1967’de Miraç Kandilinde atıldı. Fakat yaşanan mali güçlükler nedeniyle inşaat beklenen sürede tamamlanamadı. 1981 yılında Türkiye Diyanet Vakfı’na devredilen caminin konferans salonları, otoparkı, gasilhane, mağazalar ve idari bölümlerinin inşaatına başlandı. 1986 yılında ise Kocatepe Caminin iç kısmı ibadete açıldı.
TURGUT ÖZAL AÇTI
1987 yılını Ağustos ayına gelindiğinde ise dönemin Başbakanı Turgut Özal, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. M. Said Yazıcıoğlu ve birçok İslam ülkesinin temsilcisiyle birlikte caminin açılışı yapıldı.
GELENEKSEL YAPIYLA İNŞA EDİLDİ
Osmanlı döneminin mimari estetiği ile modern dünyanın ihtiyaçlarını bir arada barındıran caminin yapımında geleneksel malzemeler kullanıldı. Dört minareli yapısı ve büyük ve tek kubbesiyle Selimiye Camini andıran yapı, genişletilmek için yapılan yarım kubbeleriyle de Sultan Ahmet Camisinin özelliklerini taşıyor. Camlarında bulunan işlemeler Türk İslam çini özelliklerinin en seçkin özelliklerini taşıyor. 48 metrelik kubbenin etrafında onu destekleyen 12 yarım kubbe yer alıyor. Caminin örtülü kubbe altı ve kare yapılı kısmının boyutu ise 4 bin 288 metrekareden oluşuyor. Minarelerinin uzunluğu 3 şerefeden oluşup 90 metreyi buluyor. Camide aynı anda 25 bin kişi ibadet edebiliyor.
KURŞUN VE ALTIN VARAKLAR
Kubbelerin geleneksel olarak kurşunla kaplı olduğu camide, avluyu çevreleyen kubbeler ile caminin yan giriş kapılarının üzerindeki kubbelerin âlemi mermerden ana ve yan kubbelerin âlemleri ise, altın varaklı bakırdan yapıldı. Caminin mihrap, minber ve kürsüsü ise beyaz Marmara mermerinden yapılmış.
7,5 TONLUK AVİZE
Caminin büyüklüğü nedeniyle tabi ki aydınlatması da büyük önem taşıyor. Tavanda asılı bulunan büyük yuvarlak yapıya sahip ana avize 7,5 ton ağırlığında ve 5,5 metre çapında. Etrafında bulunan uydu avizelerin çapları ise 60 santimetre. Kristal kürelerden oluşan bu avizelerin zincirleri ve iskeletleri altın kaplama.
LİDERLERİN CENAZE NAMAZLARI BURADA KILINDI
Türkiye Cumhuriyet’inin iki Cumhurbaşkanı’nın cenaze namazı bu camide kılınmış. Turgut Özal ve Süleyman Demirel. Ayrıca eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’in de cenaze namazı bu camide kılınırken, Milliyetçi Hareket Partisi Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da cenaze namazları da yine bu camide kılınmış.
KOCATEPE CAMİSİNE NASIL GİDİLİR?
Başkent’in merkezi Kızılay’a yaklaşık 1 km uzaklıkta bulunan camiye Kızılay’dan yürüyerek gidebilirsiniz. Yalnızca yapıldığı yer itibariyle tepede bulunan camiye çıkan sokakların yokuş olması nedeniyle zorluk yaşayabilirsiniz. Caminin avlusunda Diyanet Yayınları’nın satış noktaları bulunurken altında otopark, ve süper market de bulabilirsiniz. Kocatepe Cami’sinin otoparkı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin parklarından olup ücreti 1 TL’dir.
Erkal Erdoğan//HABERVAKTİM
Gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.