Başkan adaylarına sahipsiz köpek çağrısı: Sokaklarda 10 milyon sahipsiz köpek var
Yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarının, başıboş sokak köpekleri konusundaki düşüncelerini de açıklamaları bekleniyor. Adaylardan seçilmeleri halinde bu konuda nasıl bir politika izleyeceklerini ortaya koymaları isteniyor.
Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte yeniden gündem olan sahipsiz başıboş köpek sorunu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Av. Meltem Zorba, belediye başkan adaylarına dikkat çeken bir çağrıda bulundu. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun belediyeler tarafından yanlış yorumlandığını ifade eden Av. Meltem Zorba kanunda değişiklik yapılması gerektiğini ekledi. Sahipsiz köpeklerin sadece can güvenliği ile ilgili değil toplum sağlığını da tehdit ettiğini ifade eden Meltem Zorba, sahipsiz başıboş köpeklerin dışkılarından kaynaklanan mikrobik hastalıkların arttığını ekledi.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA ÇAĞRI
Av. Meltem Zorba gazetemize yapmış olduğu açıklamalarda sahipsiz başıboş köpekler ile ilgili sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti. Başıboş köpekler sorununun çözümünün önemini ifade eden Meltem Zorba, belediye başkan adaylarına konu ile ilgili çağrıda bulundu. "Sahipsiz başıboş köpekler seçim politikası olamaz. Bu konu insanların can sağlığı ve can güvenliği ile ilgili bir konu. Üstelik sadece bununla da ilgili değil. Burada, çok ciddi bir çevre kirliliği ve halk sağlığı sorunu var. Bu sorun çözülünceye kadar bizim mücadelemiz devam edecek" diyen Zorba, sahipsiz başıboş köpeklerin dışkılarından kaynaklanan mikrobik hastalıkların arttığını belirterek, konu ile ilgili bir an önce ciddi adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR
Resmi olarak 2 milyon 800 bin kayıt altına alınmış sahipsiz köpek olduğunu belirten Av. Meltem Zorba bu sayının kayıt altına alınmamış köpekler ile birlikte 10 milyonu bulduğunu ifade etti. Belediyelerin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu yanlış yorumladığını vurgulayan Av. Meltem Zorba; kanunda yer alan, hayvanların yaşam alanlarına tekrar bırakılması ile ilgili maddenin yaban hayatında yaşayan hayvanlar için geçerli olduğunu ifade etti. Sahipsiz sokakta yaşayan köpekler için bu durumun geçerli olmadığını ve belediyelerin ilgili kanunu yanlış yorumladığını belirten Zorba, bu kanunda yapılacak olan bir değişikliğin çok önemli çözümler sunabileceğini ekledi.
ÇÖZÜMÜN ÖNÜNDE PARA RANTI VAR
Hayvan aşılarının ve mamalarının ciddi bir pazar kazancı olduğunu söyleyen Av. Meltem Zorba bu konunun çözümün önüne geçtiğini ifade etti. Zorba "Küçük bir pazar değil bu, çok büyük bir pazar. Türkiye’de kurulan mama fabrikaları 65’i geçmiş durumda. Bunun yanında geçtiğimiz sene sadece insanlar için yapılan kuduz aşısı 3 milyon doz. Hayvanlar için olan kuduz aşısı, paraziti vs. arkasında korkunç bir aşı bütçesi var. Çok ciddi bir para rantı var bu da çözümün önündeki engellerden biri" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.