Arakan’a yardım eli
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Arakan’a yapılan yardımlar giderek büyüyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a Myanmar'da yürüttüğü insani yardımlar nedeniyle Dünya Müslüman Hayırseverler Kongresi’nin Londra’da düzenlediği etkinlikte “İnsani Hizmet Takdir Ödülü” aldı. Ödül sonrası Arakan’a yapılan insani faaliyetler tekrar gündeme geldi. Bölgeye ilk giden kişi olan Emine Erdoğan, bölgeye yardım elini uzattığı o günden bu yana Türkiye Arakanlı Müslümanlara ise birçok yardımda bulundu. Barınmadan, sağlığa, ulaşımdan-gıdaya kadar bölgeye birçok insani yardım gönderen Türkiye, katliamların durması ve mazlum halkın yüzünü güldürebilmek için aralıksız yardımlarını sürdürüyor.
BÖLGEYE İLK GİDEN “EMİNE ERDOĞAN” OLMUŞTU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a Myanmar'da yürüttüğü insani yardımlar nedeniyle İngiltere'de bir ödül aldı. Dünya Müslüman Hayırseverler Kongresi’nin Londra’da düzenlediği Küresel Donörler Forumu kapsamında verilen "Hayırseverlik Mirası Ödülleri”nden "İnsani Hizmet Takdir Ödülü", Emine Erdoğan’a tevdi edildi. Emine Erdoğan7 Eylül 2017 yılında beraberindeki heyetle Bangladeş’e giderek sığınmacı kamplarını ziyaret etmiş ve Arakanlı Müslümanlara yardım dağıtarak mazlum halkla kucaklaşmıştı.
TÜRKİYE SEFERBER OLDU
Mynmar ordusu ve Budist milliyetçilerinin Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılarının yoğunlaşması üzerine katliamların durması ve bölgeye insanı yardım ulaştırılabilmesi için bölgeye ilk giden kişi Emine Erdoğan olmuştu. Bölgeye gittiği günden bu yana Türkiye Arakanlı Müslümanlar için seferber olmuş yardımlar başlatılmıştı. O günden bu yana Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD, Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Türk Kızılayı ve birçok STK bölgeye yardımlar da bulunarak mazlum halkın yanında yer almıştı.
İLK YARDIMLARDAN 100 BİN AİLE FAYDALANDI
Emine Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle Arakana ilk olarak bin ton yiyecek ve giyecek yardımı gönderilmiş, bu yardımdan 100 bin aile faydalanmıştı. Emine Erdoğan’ın ziyaretinden bu güne kadar Arakan’a yardımlar aralıksız olarak sürmüş ve bu yardımlarla birçok Müslümanın yüzü güldürülmüştü.
9 BİNE YAKIN BAMBU EV İNŞA EDİLDİ
Bölgede Türkiye tarafından yapımı tamamlanan ve devam sosyal donatılar ise şöyle; su kuyusu, mescit, pazar yeri, eğitim merkezi, yol, köprü, kız yurdu, barınak, klinik, havalimanı. Bangladeş’in Cox Bazar kentinde Arakanlı Müslümanların yaşadığı kamplarda Türkiye’nin inşa ettiği bambu ev sayısı 8 bin 800 iken, bölgede faaliyet gösterilen saha hastanesinde son 7 ayda tedavi edilen sığınmacı sayısı ise 100 bine ulaştı.
7 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE SICAK YEMEK VERİLDİ
TİKA ilk etapta 25 Ağustos-15 Eylül 2017 arasında bölgeye 160 tonluk insani yardım malzemesi göndererek, kamplarda yaşayan Müslümanlara 10 bin battaniye dağıttı. Ramazan ayı boyunca 25 bin kişiye temel gıda kolisi dağıttı. 3 kampta düzenlediği iftar programlarında bin Arakanlı misafir edildi. 9 Eylül ve 19 Eylül 2017’de faaliyete başlayan 2 mutfaktan bugüne kadar 7 milyondan fazla kişiye sıcak yemek verildi.
HASTANE AÇILDI; 90 BİN KİŞİ MUAYENE EDİLDİ
AFAD’ın Arakanlı Müslümanlara yaptığı yardımlar ise; bin 100’e yakın bambu ev inşa edildi. 5 binden fazla gıda paketi dağıtılarak 6 tane su kuyusu açıldı. 2 binden fazla kıyafet ve oyuncak çocuklara dağıtıldı. İki yüzer tane sahra banyo ve tuvalet ünitesi kuruldu. AFAD ve Türkiye Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle Bangladeş’te sahra hastanesi açıldı. Sahra hastanesinde 8 poliklinik aynı anda hizmet verirken 90 bin 153 kişi muayene edilirken 522 ameliyat gerçekleştirildi. TDV ise adaki akika ve şükür kurbanlarından elde edilen etleri Arakanlı Müslümanlara ulaştırdı. Arakanlı Müslümanların dramını anlatan “Hayatta Kal” isimli belgesel hazırladı.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.