Ankara'daki bu müze savaş tarihine ışık tutuyor

Ankara'daki bu müze savaş tarihine ışık tutuyor

Tarihte yer alan Türk devletlerinin savaşta kullanmış oldukları kılıç, ok, kalkan, yay ve zırh gibi geleneksel savaş ve silah malzemeleri, başkentte bulunan Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi’nde sergileniyor.

Tarihte yer alan Türk devletlerinin savaşta kullanmış oldukları kılıç, ok, kalkan, yay ve zırh gibi geleneksel savaş ve silah malzemeleri, 2019 yılında Ankara’da açılan Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi’nde sergileniyor. Kale Mahallesi'nde yer alan müzede, Türk devletlerinin kullanmış olduğu 2 bin 300 kayıtlı envanter yer alıyor. Savaş malzemelerinin dışında geleneksel silahların yapımı ve nasıl kullanılacağına dair bilgilerinde verildiği müze, savaş tarihiyle ilgili önemli detayları ziyaretçilerine sunuyor. 8 yıllık koleksiyon çalışmalarının sonucunda açılan müze, ziyaretçilerini bekliyor.

ok.jpg

2 BİN 300 KAYITLI ENVANTER

2019 yılında Ankara Kale Mahallesi’nde açılan Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi’nin içerisinde, Türk askerlerinin kuşanmış olduğu geniş bir koleksiyon bulunuyor. Bütün pusatların yer aldığı müzede 500’e yakın ok ucu, zihgir, yay, hançer, siper, teber, kalkan, kılıç, menzil ve savaş oku, balta, mızrak, zırh ve kaftanları olmak üzere 2 bin 300 kayıtlı envanter yer alıyor. Müzede sergilenen, Türklerin farklı coğrafyalarda ve dönemlerde kullandıkları eserlere dokunmak, incelemekte serbest. Aynı zamanda ziyaretçiler müze gezisin sonrasında ok atış talimi de yapılabiliyor.

ruveyda-asliipek.jpg

ZİYARETÇİLER TARİHLE BULUŞUYOR

Müze sahibi Muhiddin Uyanık’ın 8 yıl boyunca biriktirmiş olduğu parçaları bir araya getirmesi sonucunda Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi’nin açıldığı dile getiren Müze Görevlisi Muhsin Işık, müze hakkında şunları aktardı:

“Müze, geleneksel pusatları tanıtarak, kültürel mirası yaşatıyor. Müzenin içerisinde okçuluk başta olmak üzere savaşın detaylarına dair teknik, tarihi ve felsefi bilgiler yer alıyor. Burada esas amaç müzeyi ziyaret eden kişilerin tarihle buluşması ve onu hissetmesini sağlamak. Müzede farklı dönemlere ait savaş ve spor tarihinin orijinal koleksiyonları da ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Koleksiyon parçaların tanıtımı yapılırken nitelikli anlatım hizmeti ile geleneğin korunması ve aktarılmasına da hizmet ediliyor.”

ruveydaa.jpg

REHBER EŞLİĞİNDE ANLATIM

Bunların yanı sıra müzede, kültürel mirası gelecek nesillere aktarma misyonu çerçevesinde kültür turu etkinlikleri yapılıyor. Düzenlenen Pusat Kültür Tur Etkinlikleri çerçevesinde müzeye gelen ziyaretçiler, rehberli müze gezisine ek olarak, temel düzeyde geleneksel okçuluk eğitimi ile beraber atölyede ürünlerin imalat sürecine de dâhil olabiliyorlar. Müzede malzemelerin kullanım yöntemleri ve imalat aşamaları ile ilgili bilgi edinme imkânı buluyor. Müze ziyareti, rehber eşliğinde ortalama 45 dakikada gerçekleşiyor.

ruveyda.jpg

MÜZE’YE ULAŞIM VE GİRİŞ ÜCRETİ

Türk savaş tekniklerini yakından tanıyabileceğiniz müze, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09.00 ila 18.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor. Türkpusat Geleneksel Savaş Pusatları Müzesi ziyaret ücretleri ise; öğrenci 75 TL, yetişkin 100 TL. Aynı zamanda Müze’de, müze kart geçerli değil. Dokunulabilir müzecilik yaklaşımının benimsendiği müzeye gitmek isteyenler vatandaşlar, Altındağ Kale Mahallesi, Gözcü Sokağa giderek ulaşabilirler.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.