Ankara Mevlevihanesi'nde 65 yıl sonra ilk sema

Ankara Mevlevihanesi'nde 65 yıl sonra ilk sema

Altındağ Belediyesince 65 yıl sonra tekrar ayağa kaldırılan ve önceki akşam hizmete açılan Mimar Sinan'ın yadigârı Ankara Mevlevihanesi'nde ilk sema gösterisi yapıldı. Ortaya renkli görüntüler çıktı.

Altındağ Belediyesi tarafından yeniden ağaya kaldırılan Ankara Mevlevihanesi önceki akşam düzenlenen törenle hizmete açıldı. Mevlevihanenin açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, AK Parti Altındağ İlçe Başkanı Ahmet Karaca, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Dış Siyasi Birimler Sorumlusu Alexander Bayev  ve birçok davetli katıldı. İstanbul Üniversitesi Türk Tasavvuf Müziği Araştırma ve Tanıtma grubu açılışta ziyaretçilere konser verdi. St. Petersburg'tan ve İstanbul Galata Mevlevihanesi'nden gelen Rus ve Türk dervişler müzik esliğinde birlikte sema gösterisi yaptı.

DOSTLUKTA SEMBOL OLACAK

sema-gosterisi22.jpg

Açılış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türk ve Rus sanatçıların binanın süslemeleri için birlikte çalıştıklarına işaret ederek, Türkiye ile Rusya arasındaki dostluk ilişkileri için sembol olacak bir binanın açılışının gerçekleştirildiğini kaydetti. 

65 YIL SONRA YENİDEN AYAKTA

d4s_53255555555.jpg

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise 1950'li yıllarda yol çalışması gerekçesiyle yıkılan Ankara Mevlevihanesi'nin yanına yeni bir Mevlevihane yapıldığını, yeni binanın yapımı için çok sayıda vatandaştan talep geldiğini aktardı.Tiryaki, mevlevihanenin belediye tarafından projelendirildiğini, inşasının ve restorasyonun da belediye tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. 

ULUSLARARASI BİR EMEK VAR

TÜRKSOY'un da desteğiyle binanın iç süslemelerinin Rus, Kazak ve Türk sanatçılar tarafından yapıldığını dile getiren Tiryaki, projede emeği geçenlere teşekkür ederek mevlevihanenin kapılarının herkese açık olacağını duyurdu.Tiryaki, Mevlevihane'nin tüm süsleme ve iç dizaynının Rusya'nın St. Petersburg Sanatçılar Birliği'nin sanatçıları tarafından yapıldığını belirtti. 

EŞSİZ ESERLER YER ALIYOR

Mevlevihane'de el dokuması kilimler, ressam Halil Akkurt'un ABD, Paris ve Japonya'da sergilenen bazı eserleri ile ''Çoban Ressam'' olarak anılan Süleyman Şahin'in resimleri yer alıyor. Çeşitli ülkelerin halk destanlarını, şiirlerini ve hikayelerini konu alan birçok kitap bulunuyor. Mevlevihanenin duvarlarında yağlı boya tablolar, ahşap üstü mine ve varak kaplamalı hatlar ile vitray panolar yer alıyor. Ayrıca iç döşemesi ahşap olan Mevlevihane'nin dört odasında sohbet alanları bulunuyor.

BAŞKENT'İN TEK MEVLEVİHANESİYDİ 

Mimar Sinan’ın Başkent'teki tek eseri olan Cenab-ı Ahmet Camii’nin avlusuna inşa edilen; ancak 1950’li yıllarda yol geçme bahanesi ile tarihi 1566'lı yıllara dayanan Mevlevihane yıkılmıştı. Bu Mevlevihane'yi temsilen, Altındağ Belediyesi tarafından  Hamamarkası bölgesinde uygun bir alana "Kültür Evi" olarak kullanılmak üzere yeni bir Mevlevihane yapıldı.  Tarihi Ankara evi görünümündeki yapı Altındağ Belediyesi tarafından kültür sanat etkinlikleri için kullanılacak.

MEVLEVİLİK NEDİR?

Mevlevilik; tamamen sevgi ve hoşgörü üzerine kurulmuş bir müessesedir. Mevlânâ Celâleddin Rûmi, hayatı boyunca ilahi aşkı aramış, sohbet ve eserlerinde bu aşktan, insan sevgisinden ve hoşgörünün öneminden bahsetmiştir. Başlarda yakın çevresiyle yaptığı sohbetler, Mevlâna’nın öğütlerinin kulaktan kulağa yayılmasıyla geniş kesimlerin katılımıyla gerçekleşmeye başladı.  Ancak Mevlana’nın yaşadığı dönemde Mevlevilik diye bir kavram yoktu. Mevlana'nın ölümünden sonra öğretilerini gelecek nesillere aktarmak üzere oğlu Sultan Veled tarafından kuruldu. Zamanla bir tören niteliği kazanan bu toplantılar belli kurallara, belli görüş ve düşünce ilkelerine bağlandı. Toplantılarda ney, kudüm ve benzeri çalgılar çalınmaya ve sema gösterileri yapılmaya başlandı.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.