Ankara Kalesi surlarında çatlaklar giderek büyüyor

Ankara Kalesi surlarında çatlaklar giderek büyüyor

Tarihi Ankara Kalesi’nin Hisarkapı girişindeki surlarda, geçtiğimiz yıllarda meydana gelen çatlağın her geçen sene daha da büyüdüğü gözleniyor.. Bölge esnafı surların restore edilerek, sağlamlaştırılmasını istiyor.

Binlerce yıldır çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış Ankara Kalesi’nin Hisarkapı girişindeki dairesel duvarda,  geçtiğimiz yıllarda meydana gelen çatlak restore edilmeyi bekliyor. 

ÇATLAKLAR GÖZLE GÖRÜLÜYOR 

aaaaa-001.jpg

Hisarkapı yani kalenin ana kapı giriş kapısının sağ tarafında bulunan yaklaşık 10 metre yükseklikteki duvarın, pek çok noktasında oluşan çatlağın gözle bile rahatlıkla görülmesi, kaleyi gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin bir anda dikkatini çekiyor. Kaledeki taş ve tuğladan yapılmış bu dairesel duvardaki çatlakların giderek çoğaldığı, çatlak noktaların arasındaki mesafenin ise her geçen yıl daha da açıldığı iddia ediliyor.  

VATANDAŞLAR DURUMDAN RAHATSIZ

Bölgedeki vatandaşlar bu durumdan bir hayli tedirgin olduklarını belirtiyor. Gazetemize konuşan Mehmet Arabacı adındaki bir vatandaş, “Binlerce yıldır dimdik ayakta duran kale duvarları geçtiğimiz senelerde bölgede bilinçsizce yapılan restorasyonun ardından çatlamaya başladı. Kale duvarının hemen arkasına sonradan inşa edilen bir eve atılan betona da duvar dayanamadı. Çatlakların daha fazla büyümeden buraya bir çalışma başlatılmasını istiyoruz. Bu çatlağı gören çok sayıda yerli ve turist görüyor, bu çatlağın restore edilmemesini hayretle karşılıyorlar. Bu durum ise Ankara’nın imajını zedeliyor” dedi.     

BAKIMA ALINMAYI BEKLİYOR

Başkent’in simge yapılarından biri olan, tarihi 2 bin yıldan fazlaya dayanan Ankara Kalesi’nin söz konusu çatlak şekilde yıllardır bekleyen dairsel şeklindeki duvarı, daha fazla zarar görmeden bir an önce bakıma alınmayı bekliyor. Vatandaşlar Kültür ve Turizm Bakanlığına, Ankara Valiliğine, Ankara Büyükşehir Belediyesine ve ilgili kurumlara çağrıda bulunuyor.  

KALENİN NE ZAMAN KURULDUĞU NET OLARAK BİLİNMİYOR

Ankara Kalesi, şehre egemen bir tepe üzerinde kurulun iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlerin başkenti olan Ankara’da kalenin hem savunma hem de yerleşim amaçlı kullanılması nedeni ile hemen hemen her dönemde kalenin bakım ve onarım gördüğü biliniyor. Kale duvarları 8-10 metre yükseklikte bulunurken duvarların alt kısmı büyük blok taşlardan, üst kısımları ise tuğladan inşa edilmiştir. İç kaledeki kulelerin yüksekliği ise 14 ile 16 metre arasında değişmektedir. Kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 2. yüzyılın başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. 

KALE 1073’TE SELÇUKLULARIN ELİNE GEÇTİ 

Ankara Kalesi 1073 yılında Selçukluların eline geçti. 1101 yılında Haçlı komutanı Raimond tarafından alınan kale, 1227 yılında bir kez daha Selçukluların eline geçti. Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat' ın onarttığı kaleye Sultan II. Keykavus da 1249 yıllarında bazı ekler yaptırdı. Osmanlılar döneminde onarım görmeyen kalenin surlarını Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa 1832 yılında onarttı. 

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.