Analog fotoğrafçısı Akif Turan: Nostalji sevdam bu işe başlamamda etkili

Analog fotoğrafçısı Akif Turan: Nostalji sevdam bu işe başlamamda etkili

Ankara’da analog fotoğrafçılıkla uğraşan üniversite öğrencisi Akif Turan, analog fotoğrafçılıkla ilgili gazetemize ‘‘Eskiye olan merak ve özlemim, nostalji sevdam bu işe başlamamda etkili oldu’’ açıklamalarında bulundu.

‘‘Dijital fotoğrafçılığın analog fotoğrafçılığın yerini alması beklenirken, ilginç bir geri dönüş yaşanıyor’’ diyen Turan, ‘‘Özellikle nostalji hayranları arasında yaygınlaşan analog fotoğrafçılık, geçmişi yeniden keşfetmek isteyenler için çok iyi bir alan’’ dedi.

Dijital fotoğrafçılığın hız ve kolaylık sunması, her anı anında yakalama fırsatı vermesiyle modern yaşamda büyük bir rol oynuyor. Ancak, gelişen teknolojiyle birlikte fotoğrafın da dönüştüğüne şahit oluyoruz. Nostaljiye özlem duyanlar ise geçmişin estetik ve el işçiliğiyle harmanlanmış fotoğrafçılık dönemine geri dönmek istiyor.

genel-foto.png

PANDEMİDE BAŞLADIM

Analog fotoğrafçılığa pandeminin getirdiği sıkılmalarım nedeniyle başladım diyen Turan, ‘‘Daha önceden de nostaljiye bir hayranlığım vardı. Geçmişte çekilen fotoğraflar bana daha anlamlı geliyordu. O fotoğrafların yapısı insanda bıraktığı duygular çok farklı. Analoğa başlarken hiç dijital kameram olmamıştı ama telefonlarımız artık neredeyse dijitaller kadar iyi olmaya başladığını fark edince içimdeki dijital isteği de ister istemez azalmıştı ve film fotoğrafçılığına olan merakım daha da arttı. En sonunda dayanamadım arkadaşımın tavsiyesi üzerine bir 35mm’lik analog fotoğraf makinesi aldım. Yavaş yavaş tekniğini kavradım. Okulda da çeşitli kulüplere giderek kendimi geliştirdim diyebilirim’’ ifadelerinde bulundu.

genel-analog4.png

DİJİTALDEN FARKI

Analog fotoğrafçılığın dijital fotoğrafçılıktan farkına da değinen Turan, ‘‘Gerçek film fotoğrafçılarının hepsinin cevabı bence o an çektiklerinin içinden ne çıkacağını bilememe hissi olabilir. En temel fark bence bu yoksa eski ama kaliteli bir analog kamera kullanırsanız gayet yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde edebiliyorsunuz ben öyle gördüm. Beni analogda tutan şey bu oldu. Dijitalden 2. temel farkı ise çektiğin kareye harcadığın emekten ötürü geliyor. Pat diye çekemediğim için o karenin üstüne düşüyorsun en güzel nasıl ceketimi düşünüyorsun ve o kareye başladığın anlam çok daha fazla oluyor. Dijitalden bu kadar zevk aldığımı hatırlamıyorum’’ şekline konuştu.

genel-2.png

ANALOĞA İLGİ ARTIYOR

Eskimeye yüz tutmuş bu ekipmanlar çalışır durumda olmaları ve nostaljik değerleri sayesinde fotoğrafçıların hala ilgisini çektiğini belirten Turan, ‘’Gençler arasında, babalarının, dedelerinin kullandığı fotoğraf makinelerine duyulan hayranlık, bu hobiye ilgiyi artırıyor. Geçmiş özlemi ilginç bir şekilde bizim nesle hâkim olmuş durumda. Kıyafetlerimizi, ayakkabılarımızı, aksesuarlarımızı ve fotoğraf makilerimizi geçmişe yönelik seçiyoruz. Bu konuda bilimsel ve sosyolojik araştırmalar bile yapılabilir. Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla ya herkesin elinde babadan, dayıdan vs kalma bir analog makine görüyorum ya da almak için para biriktirenler karşıma çıkıyor. Başta dediğim gibi nostalji hayranlığının getirdiği duygular bu hobiye başlamada çok etkili’’ diyerek gençler arasındaki analog fotoğraf makine merakı hakkında bilgi verdi.

genel3.png

FİLM FİYATLARI ARTTI

Analog fotoğraf makinelerindeki film fiyatlarının dolarla birlikte yükseldiğini söyleyen Turan, ‘‘Analog filmlerin dijital medyaya göre maliyetli bir hale geliyor. Film rulolarının işlenmesi ve baskı maliyetleri, dijital fotoğrafçılığa kıyasla ekstra masraflar getirebiliyor. Ancak benim gibi tutkulu fotoğrafçılar için, bu maliyetler, eşsiz ve nostaljik bir deneyim sunan analog fotoğrafçılığın cazibesini gölgelemiyor. Tek korkum film üretiminin sona ermesi galiba. Son olarak, merakı olup da dijitalden analog fotoğrafçılığa geçmek isteyen arkadaşlara bir tavsiye vermek istiyorum. Geçin çünkü geçmişteki insanlar fotoğraflarda daha güzel gülüyor’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilkasyfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum