Amerika’da bankalar neden battı? Kriz Türkiye’ye gelecek mi?

Amerika’da bankalar neden battı? Kriz Türkiye’ye gelecek mi?

Amerika’da 3 bankanın iflasıyla başlayıp Avrupa’ya sıçrayan krizin yayılacağı endişeleri sürerken vatandaşlar bankaların neden battığını ve yayılıp yayılmayacağını merak ediyor. Peki, Amerika’da bankalar neden battı? Kriz Türkiye’ye gelecek mi?

Bankaların iflas etmesi ya da bir ülkenin bankacılık sisteminde yaşanan krizlerin ciddi ekonomik sonuçları olabilir. Bu krizlerin öncesinde ve sonrasında ülkelerin merkez bankalarının atacağı adımlar önemli oluyor. Güvene dayanan bankacılık sistemi, bankaların sağladığı hizmetler ile müşterilerin bankaya olan güvenlerinden meydana geliyor. Bir bankanın iflas etmesi ülkenin ekonomisine olan güveni içeride ve dışarıda sarsıyor. Bankalarda olan paranın güvenliğini sorgulanıyor. Peki, Amerika’da bankalar neden battı? Kriz Türkiye’ye gelecek mi?

Amerika’da bankalar neden battı

AMERİKA’DA BANKALAR NEDEN BATTI?

Uzmanların görüşlerine göre bankacılık krizine neden olan olay ve durumlar şu şekilde;

  • Rusya-Ukrayna Savaşı kaynaklı enerji ve emtia fiyatlarında oynaklık
  • Covid-19 salgınıyla başlayan tedarik zincirinde tıkanmalar ile biriken arz talebi ve bunun sonucu olarak enflasyonist baskı.
  • Bu baskı sonucu ABD ve Avrupa Merkez Bankaları’nda enflasyonla mücadele için faiz artırımına gidilmesi.
  • Bankaların kötü portföy yönetimi. Merkez Bankaları’nın faizleri artırması bankaların portföylerine zarar yazdırması.

KRİZ TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?

Dr. Şeref Oğuz, Ekonomim ’de ki köşe yazısında ABD’de başlayan bankacılık krizi için “Efendim; okyanusun ta ötesinde olup bitenler bizi etkilemez” denilmemesini belirterek krizlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Krizlerin finansal piyasaların yapısında olduğunu vurgulayan Şeref Oğuz, “Küresel mali sistemi sarsabilecek bir olayda, sağlam temellere sahip finansal kurumlar, diğerlerinden daha iyi ayakta kalacaktır. Hazırlıksız olmak, finansal krizler gibi önemli olayların etkilerinden korunmak için en kötü stratejidir.” diyerek büyük dalgalara karşı hazır olunması gerektiğini ifade ediyor.

Cemal Emre Kurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.