Altındağ'daki tarihi mahalle restorasyon bekliyor
Mahalle sakinleri, evlerin pek azının kullanılabilir durumda olduğunu kendi yaşadıkları evlerin ise yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, yetkililerden bölgenin acilen restorasyona alınmasını istedi.
Ankara'nın tarihi semtlerinden Sakalar ya da bilinen adıyla Yahudi Mahallesi'ndeki pek çok Ankara Evi ya kullanılamaz halde ya da tamamıyla yıkılmış durumda. Mahalle sakinleri ise yıkılmaya yüz tutmuş bu evlerde yaşadıklarını ifade ederek, yetkililerden bölgenin acilen restorasyona alınmasını istedi.
Altındağ'da Anafartalar Caddesi ve Denizciler Caddesi arasında kalan tarihi Sakalar Mahallesi'nde, 100'den fazla hane bulunmasına karşın bu evlerin pek azı kullanılabilir durumda. Çoğu 19'uncu Asırdan kalan bu evlerden bazıları, uzun yıllardır kullanılmadığı çökmüş ya da tamamen yıkılmış vaziyette. Bazıları ise ayakta durmalarına rağmen kullanılamaz halde.
Mahalle sakinleri, evlerin pek azının kullanılabilir durumda olduğunu kendi yaşadıkları evlerin ise yıkılmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, yetkililerden bölgenin acilen restorasyona alınmasını istedi.
RESTORASYON BEKLİYORLAR
Ankara'da tarih ve fotoğraf meraklıları dışında pek çok kişinin haberdar dahi olmadığı bir semt Sakalar... Bir zamanlar Ankara'da Yahudi Cemaati'nin yaşadığı 3 mahalleden biri olan tarihi semt, Ankara Sinagogu'na ev sahipliği yaptığı için halen halk arasında 'Yahudi Mahallesi' adıyla anılıyor. Pek çok tarihi yapının bulunduğu semt uzun yıllar boyunca yaşanan gecekondulaşmadan ve çarpık kentleşmeden nasibini almış. Bazı yapıların orijinalliği bozulurken bazı yapılar ise tamamıyla tahrip edilerek yeniden yapılmış. Şimdilerde ise, çoğu yıkılmaya yüz tutan tarihi evler, adeta zamana meydan okuyarak, restore edilecekleri günü bekliyor.
MAHALLENİN TARİHÇESİ
Ankara'nın en eski semtlerinden Yahudi Mahallesi'nde, 30'ların başına kadar Ankara Yahudi Cemaati'nin yaşıyordu. Osmanlı Hoşgörüsünün Ankara'daki en önemli örneklerinden biri olan mahalle, yalnız Müslümanlar, Yahudiler ve Hristiyanlar uzun yıllar bir arada yaşadı. 1915'te Ermenilerin 1924'te Rumların Ankara'dan ayrılmasıyla birlikte Ankara'da az sayıda kalan Gayrimüslimlerin tek temsilcisi olan Yahudilerde, 1930'lardan itibaren mahalleyi terk etti. Cumhuriyet'in ilanından kısa bir süre sonra Yeğenbey olarak değiştirildi, daha yakın zamanlarda ise Sakalar Mahallesi adını aldı.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.