‘Allah Türkiye’yi korusun’

‘Allah Türkiye’yi korusun’

Habervaktim’e konuşan Suriyeli öğrenci Amani Dweidri, Suriyelilerin son durumunu ve dünya üzerinden yaşanan zulmü anlattı. Müslümanların bir birine düştüğünü ve Şii, Alevi, Sünni, Kürt, Türkmen şeklinde bölündüğünü belirten Dweidri, Müslüman coğrafyasının

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Ankara Gazi Üniversitesi’nde Eski Türk Edebiyatı okuyan ve 3 yıldır Türkiye’de bulunan Suriyeli öğrenci Amani Dweidri, Müslüman dünyasında yaşanan zulmü ve Suriye’deki son durumu Habervaktim’e değerlendirdi.  Müslümanların kardeş olduğunu hatırlatan Dweidri, “Allah Türkiye’yi korusun yoksa ne mazlum halklar ne de Türkler kaçacak bir yer bulamayacak” dedi. Müslümanların bir birine düştüğünü ve Şii, Alevi, Sünni, Kürt, Türkmen şeklinde bölündüğünü belirten Dweidri, Müslüman coğrafyasının birlik olması durumda savaşların biteceğini ifade etti.

SURİYE’DE ÖLÜM DEVAM EDİYOR

Dünya’nın dört bir yanında özellikle Müslüman Coğrafyası'nda zulüm devam ediyor bunu nasıl değerlendiriyorsun?

Zülüm her yerde hala devam ediyor, özellikle Suriye’de. Artık Suriye’de 2 taraf arasında bir savaş yaşanmıyor, 7 – 8 taraf arasında bir savaş oluyor. Ve herkes çözüm bulmak için sadece konuşuyor, ciddi bir şey yapılmıyor. Herkes bir tarafa destek veriyor ve Suriye’de ölüm devam ediyor.

TÜRKİYE’DEN ALLAH RAZI OLSUN

Zulmün devam ettiği ülkelerden insanlar kaçmaya çalışıyor, şuanda yapılan yardımlar yeterli mi, Türkiye bu konuda yeteri kadar destek veriyor mu?

Suriye olarak zamanında herkese kucağımızı açtık.  Iraklılar, Filistinliler, Lübnanlılar herkese evimizi açtık, kimseyi çadır altında oturtmadık. Okullarımızı ev haline getirdik ve hiç kimsenin soğuklarda dışarıda ya da çadır içine kalmasına müsaade etmedik. Türkiye’den Allah razı olsun bize kucağını açan tek devlettir. Ama daha çok destek vermesi gerekiyor. Sadece mültecilere değil, ben öğrenci olarak mesela emniyette sıkıntılar yaşıyorum. İnsanlara bağırarak konuşuyorlar, kötü davranıyorlar, sokaklardaki insanlara destek verilmesi lazım, madem kucağını açtın tam açacaksın.

KENDİ VATANIMIZ GİBİ ASLA OLMUYOR

Her zaman Müslümanların bir araya gelmesi konuşuluyor ve 34 İslam ülkesinden oluşan yeni 'Terörle mücadele ittifakı' kuruldu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tabi ki Müslümanlar bir araya gelebilseler eskisi gibi bu zulüm ve savaşlar biter. Müslümanlar deyince cümle İslam âlem olarak bir araya gelmemiz lazım. Şii, Alevi, Sünni, Kürt, Türkmen dâhil hepimiz kardeşiz, hepimiz Müslüman’ız.  Şu savaş bitsin be ülkemize dönelim,  Türkiye ya da başka yerlerde ne kadar mutlu olsak da kendi vatanımız gibi asla olmuyor. Suriye’yi çok özledim, oradaki evimi, komşularımı, sokakları, köşedeki dükkânı da özledim. Burada çok mutluyum ve hayallerimi gerçekleştiriyorum ama Suriye’de yaşamak bambaşka savaş bittiğinde oraya dönmek istiyorum. Müslüman halimize bak artık birbirimize düştük, aile içinde birbirimizi yiyoruz. Allah Türkiye’yi korusun yoksa ne mazlum halklar ne de Türkler kaçacak bir yer bulamayacak. Bence artık bu savaşlar dünyanın sonunu getiren ve hiç bitmeyen savaşlardır. Kimseden hiç umudum yok sadece Allaha inanıyorum. Allah bize yardım etsin.

SURİYELİLERİ SÖMÜRMEK İSTİYORLAR

Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin en büyük sorunları nedir?

Aslında bir takım şikâyetlerimiz var. Bir Suriyeli aile kiralık evde oturmak istediğinde fazla yardım eden olmuyor, ev vermek istemiyorlar. Hep bir Türk kefili isteniyor ve birçok insanımız bunun sıkıntılarını çekiyor. Ailem de aynı sıkıntıları çekti. Evi kiralık olarak verirseler bile sömürü yapıyorlar. Parayı fazlasıyla alıyorlar, evden çıkınca hiç bir zaman depozitoyu geri vermiyorlar. Ziraat bankası dışında bir başka bankadan hesap açamıyoruz. Ev satın almak yasak ve şimdi birde vize eksikti. Allah razı olsun artık eksik değil, sınır kapıları kapanacak ve kimse Türkiye’ye giremeyecek artık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.