AB ülkeleri: İsrail’in gönüllü göç önerisini kesin dille reddediyoruz

AB ülkeleri: İsrail’in gönüllü göç önerisini kesin dille reddediyoruz

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İsrailli iki aşırı sağcı bakanın Filistinlilerin Gazze'den 'gönüllü göçü' önerisine sert tepki gösterdi. Açıklamalar uluslararası hukukun ihlali olarak görülürken ‘gönüllü göç’ önerisi reddedildi.

Avrupa Birliği ülkeleri, birbiri ardına yaptıkları açıklamalarda, İsrailli aşırı sağcı iki bakanın, Filistinlilerin Gazze'den 'gönüllü göçü'nü destekleme yönündeki çağrılarını uluslararası hukuka aykırı buldu. Gönüllü göç önerisi sert bir dille reddedildi.

f1.jpg

İSRAİLLİ BAKANDAN REZİL ÖNERİ

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerine destek verdiklerini" açıklamıştı. Ben-Gvir, gazetecilere yaptığı açıklamada İsrail'in "Gazze sakinlerinin göçünü teşvik etmeye odaklanması gerektiğini" söylemiş ve İsrail'in Gazze Şeridi'ni "kalıcı olarak kontrol edeceğini" iddia etmişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin en aşırı uçta duran isimlerinden biri olarak öne çıkan Ben-Gvir, zaman zaman yaptığı rezil açıklamalarla, kuşatma altındaki Filistin topraklarında yeniden Yahudi yerleşim birimleri inşasınının da en hararetli savunucularından.

f2.jpg

KIŞKIRTICI VE SORUMSUZ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal paylaşım platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, İsrailli bakanların çağrısını "kışkırtıcı ve sorumsuz" şeklinde değerlendirdi.

Borrell, iletisinde şu ifadeleri kullandı: “İsrailli bakanlar Ben Gvir ve Smotrich'in Gazze'deki Filistin halkına iftira atan ve onların göç ettirilmesi için bir plan hazırlanması çağrısı yapan sorumsuz ve kışkırtıcı açıklamalarını şiddetle kınıyorum. Zorla yerinden edilme uluslararası insani hukukta ağır bir ihlal olarak kati şekilde yasaklanmıştır”

f3.jpg

AVRUPA ÜLKELERİNDEN TEPKİ

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, açıklamaları “provokatif” ve “sorumsuzca” olarak nitelendirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, “Filistinlilerin Gazze'den zorla çıkarılması ve Gazze Şeridi'nin topraklarının küçültülmesi de söz konusu olmamalıdır.” Hollanda Dışişleri Bakanlığı, eski adıyla Twitter olan sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, Hollanda'nın Filistinlilerin Gazze'den çıkarılması ya da Filistin topraklarının küçültülmesi çağrılarını reddettiğini belirterek önerinin “sorumsuzca” olduğunu kaydetti. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, "İngiltere, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddediyor." açıklamasında bulundu. İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İspanya hükümeti, İsrailli kabine üyelerinin Gazze'de uluslararası hukuka aykırı nüfus hareketlerini çağrıştıran son açıklamalarını reddeder" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.